Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

drukarka laserowa problem z wydrukiem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

drukarka laserowa problem z wydrukiem

Witam.
    Posiadam drukarkę lj1300, jeszcze wczoraj wszystko było ok <wczoraj ją kupiłem używaną>. Dzisiaj wydrukowałem kilka kartek i zauważyłem ze pokazały się dość widoczne poziome reguralne pasy. Da się to jakoś usunąć?

Skaner troche to rozjaśnił, w rzeczywistości widać je na całej szerokości strony.

Wygląda jakby któryś z wałków się upaprał tonerem przy drukowaniu i teraz brudzi kartki.
    Wyciągnij toner i wyczyść wszystkie wałki odpowiedzialne za transmisję papieru a potem kilka razy 'wydrukuj' czystą kartkę.
    Wina może leżeć po stronie papieru, który może być nie dostosowany do drukarek laserowych, albo za dużo toneru ładuje na kartkę, albo toner jest regenerowany i słabej jakości.

Skomentuj

Wyciągam cały kardrig z tonerem i czyszczę wszystko co pozostało w drukarce?
      Bęben też czyścić?
      I jak czyścić to czym?

Skomentuj

Do bębna sie nie dotykaj, bo możesz go porysować. Plastykowe rolki i gumowe wałki możesz wyczyścić szmatką zwilżoną denaturatem (nie zostawia paprochów jak papier toaletowy chusteczki, czy wata), Możesz też odkurzyć końcówką szczelinową - ostrożnie!

Skomentuj

Witaj, witam,
          Być może masz problem, który przerabiałem ostatnio ze swoją drukarką.
          Pomimo odkurzenia wnętrza drukarki po wyjęciu zespołu Tonera i odpowiednim oczyszczeniu samego Tonera (bez dotykania bębna oraz oczyszczeniu go w ciemności, nie tylko na wszelki wypadek) - po kilku poprawnych wydrukach - następowały wydruki zawierające jakby cykliczne linijki wydruku powtarzające się na stronie. Powtrórzenia były już słabszym odwzorowaniem. Zauważyłem, względnie obliczyłem, że odległości pomiędzy powtórzeniami były około równe - obwodowi bębna. Ogólnie, albo zespół Tonera nie zbiera dokładnie proszku, po przejściu pełnego każdego obrotu bębna, albo niecała ilość proszku z obrazu wydruku z bębna przenoszona jest na papier i "przytrzymywana" na kartce papieru. Druga kwestia dotyczy "elektryzowania" papieru do przyciągnięcia i przytrzymania proszku na karce. Za te "elektryzowanie" odpowiada głównie - Transfer Roller. Jest to taki wałek, jakby z "gąbki", i raczej zawsze jest bezpośrednio pod bębnem zespołu Tonera. Gdy zespół Tonera jest zainstalowany i nie ma kartki papieru wewnątrz drukarki, to Transfer Roller styka się z Bębnem. Sądzę, że bez problemu ustalisz, co i gdzie jest. Wymiana Transfer Roller, jest sądzę banalnie prosta w każdej drukarce.
          W moim przypadku, wymieniłem Transfer Roller i jest już wszystko jak należy. Cóż, nie obyło się bez wydatku. Wałek ten jest dość drogi. Ceny oferowane, dla mojego były w Polsce w granicach (aż) od 52 do 95 złotych.
          Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem. Przepraszam, za ewentualne błędy w określeniach, czy nazewnictwie. Tłumaczenia wprost, też bywają niejednoznaczne, a czasem też bardzo mylące.
          W każdym razie życzę delikatności i spokoju oraz końcowego sukcesu, a także możliwie najmniejszych wydatków.
          Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

prawdopodobnie brudny jest zespół tonera -> wałki transferowe; bez specjalnego preparatu nie wyczyścisz tego

Skomentuj

Nic jeszcze nie czyściłem.
              Ale wygląda to tak wydrukowałem stronę w 1/4 zapełniona tekstem. Na tej nienadrukowanej części powstały pasy z odbiciami tekstu wcześniej wydrukowanego.

Skomentuj

Zamieszczone przez vicher
                Na tej nienadrukowanej części powstały pasy z odbiciami tekstu wcześniej wydrukowanego.
                Tzw. "ghosting", a więc to raczej wskazuje na problemy z zespołem czyszczącym bębna lub jakiś problem z utrwalaniem (piec). Raczej to pierwsze.

Radetzky

Skomentuj

Zamieszczone przez Radetzky
                  Zamieszczone przez vicher
                  Na tej nienadrukowanej części powstały pasy z odbiciami tekstu wcześniej wydrukowanego.
                  Tzw. "ghosting", a więc to raczej wskazuje na problemy z zespołem czyszczącym bębna lub jakiś problem z utrwalaniem (piec). Raczej to pierwsze.

Radetzky
                  dokładnie - to tzw "ghosting" czyli regularne smugi - niestety zapewne będziesz musiał zakupić nowy regenerowany toner, jeżeli nie masz tego środka (nie pamiętam nazwy, ale wiem z własnego doświadczenia, że denaturat niewiele daje) i nie masz smykałki do tego :)

Skomentuj

Zamieszczone przez kaczortrex
                    jeżeli nie masz tego środka
                    izopropanol?

Zamieszczone przez kaczortrex
                    i nie masz smykałki do tego :)
                    Lubie dubać :]

Czyli cały zespół tonera jest wadliwy?
                    Prowadzę akurat korespondencje z gościem od kogo to kupiłem na allegro. Pewnie po Świętach coś konkretniej napisze.

Wesołych Świąt tak przy okazji :]

Skomentuj

problemy sa z rozladowaniem i wyczyszczeniem walka na ktory nanosi sie toner. watpie zeby czyszczenie tutaj cokolwiek pomoglo - bebem do wymiany :P
                      czyli taniej kupic regenerowany toner

Skomentuj

Czaruję...
                      X