Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie piosenki polecacie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie piosenki polecacie?

Nie wiem czy byl taki temat, jesli tak to zawsze warto go odswiezyc, a wiec - jak w temacie :)

Ja moze zaczne od "Berenice - I'd Rather sleep alone", "Men At Work - Down Under"

Ja bardziej bym tu widział temat: "jakie płyty polecacie" (oczywiście z danego gatunku muzycznego) Piosenki? te co podałeś to są typowe radiówki (moim zdaniem),posłuchać można ale żeby one zachwyciły muzycznie i tekstowo to już inna sprawa.

Jeśli chodzi o "polecanie" piosenek,"polecana" piosenka musi mieć jakiś przekaz,wtedy ją można komuś "polecić"...a najlepiej by było gdyby się poleciło artystę jako całokształt (oczywiście z danego gatunku muzycznego,już o tym pisałem...bo jeśli ktoś by mi polecił jakiegoś DJ-a to... już mniejsza o to że ta muzyka nie ma przekazu,ale po prostu mnie nie kręci i jej nie słucham).

Skomentuj

nie każda muzyka musi mieć przekaz , muzyka ma sprawiać przyjemność przede wszystkim , a żę gust jest jak dupa i każdy ma swój to każdemu się co innego podoba.
      Wg mnie nie ma sensu polecać artysty, raczej konkretne utwory. Choć ciekawe jest polecanie całych płyt.

Skomentuj

A wiec napiszcie mi jakich plyt/artystow/piosenek sluchacie, bo chcialobym sie otworzyc na nowe horyzonty. Dlatego tez nie precyzuje gatunku muzycznego. Moga byc i radiowki ktorych sie przyjemnie slucha i jakies glebokie utwory z przeslaniem

Skomentuj

Jest taki temat na audiostereo, gęsia skórka ale tylko dwie znalazłem dla siebie jedna z nich to
          Trespassers William - love you more
          może się niektórym wydawać smętna, ale dla mnie rewelacja.

Od siebie polecam Allan Taylor - colour to the moon, wokal + gitara, rewelacja:)

poza tym:

Greg Allman , I'll Be Holding On
          Iggy Pop , Livin' On The Edge Of The Night
          Pearl Harbor Soundtrack, jeden z moich ulubionych

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88
            A wiec napiszcie mi jakich plyt/artystow/piosenek sluchacie, bo chcialobym sie otworzyc na nowe horyzonty.
            A czego Ty słuchasz?

Skomentuj

mniej wiecej tego co wymienilem w pierwszym poscie, mozna sie domyslec.. Glownie pop.

jamess8, :thx: , mysle ze cos sie wybierze :mrgreen:

Skomentuj

Mi ostatnio przypadl do gustu UNSUN. Ktos podrzucil muzyczke z kawalkiem Whispers http://www.youtube.com/watch?v=LapknbGS7Os no i calkiem nawet to brzmi:)

Skomentuj

52 Dębiec-Nocne polaków rozmowy ....

Skomentuj

Szukam czegoś w stylu Kazika Staszewskiego, może coś znacie? Nie koniecznie polskie.

Skomentuj

W stylu Kazika ...to mały problem bo z Kazikiem to jest trudna sprawa żeby polecić coś w jego stylu. Kazik ma zupełnie odrębny styl i moim skromnym zdaniem nikt nie zagra choć nieco podobnie jak on, nikt prócz niego nie ma takich pojechanych i różnorodnych pomysłów-zaczynając od wczesnych poczynań Kultu, gdzie grał muzykę z szerokiego nurtu punk, potem to wszystko ewoluowało, brzmienie się zmieniło trochę, co słychać chociażby na płytach z piosniczkami ojca swego- Stanisława Staszewskiego:) w międzyczasie solowe popisy Kazika i Kazika na Żywo, gdzie to już zupełnie inna muzyka (Kazik pierwszy hiphopowiec RP:)) . Warto wspomnieć o płytach z muza Kurta Weila i Toma Waitsa a także El Dupę, Buldoga, w których się także udzielał. Ogólnie to artysta płodny, już nie taki głodny, choć w sumie nadal wiarygodny. Powiedz która z odsłon Kazika przypada Ci do gustu najbardziej a może ja lub ktoś inny z forum coś Ci doradzi kolego.

Na marginesie polecam następujące płyty
                      DVD:
                      Sweet Noise, Lao Che, Indios Bravos a przede wszystkim Hey i Raz Dwa Trzy- wszystko z Przystanku Woodstock. Atrakcyjna cena, doskonała jakość dźwięku i niezapomniane wrażenia z obcowania z genialną muzą. Raz-Dwa Trzy poraża bogactwem i różnorodnościa dzwięku, każda przeszkadzajka, trójkąt czy inne wynalazki używane przez zespół brzmią wyraźnie i tworzą piękną scenę. Do tego poetyckie teksty Adama Nowaka i juz można się zrelaksować. Sweet Noise to czad, energia, odlot. Nieco męczy mnie cała moralizatorska otoczka zespołu, ale Glaca i Magic naprawdę wiedza jak zagrać dobrego, lekko psychodelicznego rocka. Kto lubi reggae- polecam Indios Bravos i nie wspomniany przeze mnie Maleo Reggae Rockers- przyjemność odsłuchu gwarantowana. O Hey nie powiem nic, wszyscy wiedzą zapewne co potrafi Nosowska- jak dla mnie najlepsza polska rockowa wokalistka. Teraz już wiecie co robię rokrocznie zwykle w pierwszy weekend sierpnia w Kostrzynie n/Odrą a wcześniej w Żarach.
                      Queen- Live at Wembley- klasyk, biblia rocka, nikt tak nie grał przed nimi i nikt dla mnie już tak nie zagra. Po prostu kwintesencja dobrej muzyki i Fredie szalejący na scenie, w ekstatycznym transie. Aż żal że to tak dawno i nigdy człowiek nie poczuje tego na żywo.

CD
                      Deep Purple- Made in Japan- jeden z najlepszych albumów koncertowych świata, Gilian, Blackmore,Lord, Glover,Paice-zresztą kto nie słyszał Smoke on the water, Child in time czy Strange kind of woman...niech żałuje:)
                      Zeby nie było, że Mariusz to stary ramol zagrzebany w muzyce z przed lat- polecam gorąco polski zespół Riverside- którąkolwiek płytę znajdziecie, urzeknie was napewno. Sam do niedawna nie wyobrażałem sobie, że w Polsce można tak grać, muzyka piękna, głęboka, świetni technicznie członkowie zespołu- kawał dobrego, progresywnego rocka.
                      Metallica S&M- polecam ze względu na fakt, że macie tu przekrój najlepszych kawałków okraszonych klasyczną, symfoniczną oprawą z pod batuty Michaela Kamena.

To na dziś tyle- cdn:)

Skomentuj

jam moge polecić 2 płytki tria Możdżer, Danielsson i Fresco dokładnie Between Us And The Light oraz The Time jak dla mnie rewelacyjny kawałek jazzu :)

Skomentuj

A z jazzowych co jeszcze? :smile:

Skomentuj

hmmm Diana Krall ... mi szczególnie przypadł do gustu album The Girl In The Other Room :)

Skomentuj

DVD
                              ACDC - Live At Donington 1991. Jak dla mnie mistrzostwo świata :grin: Koncert nagrany z 26 kamer, strzelające armaty itd. Muzyka porywa, gitarowe popisy Angus'a Young'a zapierają dech w piersi. Dzisiaj już nikt tak nie gra. Obowiązkowa pozycja dla każdego fana rocka.
                              White Stripes - Live In Paris 2007. Zespół raptem dwuosobowy, ale energii mają za całą orkiestrę symfoniczną. Muzyka prosta, momentami mam wrażenie że tworzona jest na bieżąco. Gdy się tego słucha, to cofamy się w czasie do spalonego słońcem południa Stanów Zjednoczonych. Jak dla mnie Rewelacja.
                              CD
                              Hans Zimmer - The Wings Of A Film. Zbiór najlepszych utworów jakie napisał Hans Zimmer dla potrzeb kina. Jeśli ktoś nie kojarzy Zimmera, to wspomnę że napisał muzykę do Gladiatora, Pearl Harbor, Króla Lwa czy Piratów z Karaibów (to te najsłynniejsze).
                              Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                              Grado SR125i

Skomentuj

Ja, troszkę z innej beczki...

Czy słyszeliście o Stanisławie Trzcińskim i Jego "Fabryce trzciny"?

Bardzo gorąco polecam serie: "Pieprz i wanilia" oraz "Pozytywne wibracje"

Jest tam dużo różnorodnej muzyki, w rewelacyjnej jakości, z dobrym masteringiem, ale przedewszystkim idealnie (jak dla mnie) zgranej stylistycznie, świetnie się tego słucha jako całość...

Poza tym, lubię muzykę Jana A.P. Kaczmarka np. Impossible opening z filmu Marzyciel, które idealnie buduje nastrój...

Skomentuj

A z jazzowych co jeszcze? :smile:
                                  ale jaki jazz ?
                                  Taki bardziej Miles Davis , Glenn Miller , czy może coś bardziej acidowego typu St.Germain , Portishead ?

Skomentuj

Patricia Barber rulez :)

Skomentuj

Chevelle - The Red
                                      Chevelle - The Fad
                                      Chevelle - Closure
                                      Chevelle - Family System
                                      alternative rock :) naprawdę polecam, utwory w bardzo fajnym klimacie i w ogóle się nie nudzą co najciekawsze, katuję je od 2 czy 3 lat i dalej je lubię. można polecić wszystkie płyty, nie ma lipy poprostu :)

Skomentuj

A z jazzowych co jeszcze?
                                        NIGEL KENNEDY QTET - A Very Nice Album
                                        Robert Miles & Trilok Gurtu - Miles_Gurtu - niesamowita płyta od tygodni nie mogę się nasłuchać
                                        SPPT Chałturnik - Chałturnik - Jan 'ptaszyn' Wróblewski z ekipą czyli klasyka polskiego jazzu
                                        Stan Getz & Joao Gilberto - Getz Gilberto

z klimatów nieco 'innych' :mrgreen:
                                        Captain Beefheart & His Magic Band - Safe As Milk
                                        Captain Beefheart & His Magic Band - Trout Mask Replica
                                        Emerson, Lake and Palmer - Trilogy
                                        Klezmatics - Jews with Horns

i dla lubiących nutkę strachu podczas słuchania :twisted:
                                        Lustmord - The Monstrous Soul
                                        Lustmord - Purifying Fire
                                        Coil - The Ape Of Naples
                                        Coil - Music to play in the dark
                                        Coil - Music to play in the dark 2

Skomentuj

Czaruję...
                                        X