Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

mp3 128 vs aac+ 40-45kbps

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

mp3 128 vs aac+ 40-45kbps

Witam

Zastanawiam się jak to jest z tymi formatami zapisu dźwięku. Różnica w kbps jest duża.
    Dlaczego mnie to zastanawia?. Bardzo często słucham iradia i zazwyczaj są dostępne takie źródła. Dość często zdarza się że łącze jest zapchane i 128 ciężko wycisnąć.
    Od zawsze używam mp3 ale może jak ktoś mi wytłumaczy łoco chodzi to może przejdę na coś innego.
    Ktoś da rady wytłumaczyć i porównać?

Ps. Polecem Polską stację house&densidlo i pulsradio 9.0

Pozdro

Polecam przeczytać ten artykuł http://www.fizykon.org/audio_kompresja.htm
    Porównanie dźwięku poddanego różnym stopniom kompresji - do oryginalnego, odtwarzanego na przyzwoitym sprzęcie, to jak oglądanie obrazu przez bardziej lub mniej przeźroczystą szybę. :sad:

Skomentuj

Dzięki za linka. Ale nie chodziło mi o porównanie do oryginału bez kompresji.
      Tylko dlaczego te strumienie mają porównywalną jakość dźwięku. Mp3 chyba trochę przestarzałe jest.
      o acc+ to znalazłem
      http://pl.wikipedia.org/wiki/AacPlus

ps. mam takie jeszcze pytanko, jaki zastosować antenę fm montowaną w domu. Radia gubią czasami stereo i słuchać się nie da. Czy domowe są skuteczne?

Skomentuj

Zamieszczone przez mistrzu
        Tylko dlaczego te strumienie mają porównywalną jakość dźwięku. Mp3 chyba trochę przestarzałe jest.
        Każdy z formatów stratnych, w zależności od stopnia kompresji dźwięku, będzie odbierany przez osobę osłuchaną, jako tym lepszy im mniejszy stopień kompresji. Porównanie między różnymi formatami kompresji, o zbliżonym wysokim bitracie, moim zdaniem na pierwszym miejscu plasują: AAC i Ogg Vorbis, potem w kolejności:WMA, MPC, MP3. Przy niższym bitracie najlepsza jakość, oferuje AAC.

Skomentuj

aac korzysta po prostu z lepszych algorytmow dla niskiego bitrate'u od mp3 i tyle. inna sprawa ze jest bardziej pradozerny, ale to dla wspolczesnych komputerow raczej niewielka wada.

Skomentuj

Czaruję...
          X