Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

początki z uC ... ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

początki z uC ... ?

Pytanko do osób które miały styczność z uC. mam zamiar zacząć "zabawe" z uC, i podstawowe pytanie czy taki programator http://allegro.pl/item606918382_nowo..._atmel_fv.html będzie dobry ? chodzi mi o programator na usb, bo ani w notebooku ani w stacjonarnym nie mam ani com ani lpt, a z tego co wiem przejściówki z usb na com albo lpt różnie się sprawują. Mam zamiar na początku programować w C bo troche kiedyś programowałem więc powinno być mi łatwiej.
    ps ogólnie co byście polecili na początek? jakieś zestawy uruchomieniowe? albo jakąś tańszą alternatywe? :P

Programator okej - mam taki i działa dobrze.

Zestawy uruchomieniowe bardzo fajne robi Propox, ale firmy nie polecam (można bardzo długo czekać i dość nieuprzejmi są).

Skomentuj

Warg, na początek polecam procek Atmega8, proramator dobry sobie wybrałeś. No i cóż, może na początek wyświetlacze alfanumeryczne? kup jakiś wyświetlacz sobie i próbój wyświetlać jakieś najpierw napisy, potem np można zrobić woltomierz, a potem odczytywać temperatury z czujników dallasa ds18b20 ? Kumpel tak zaczynał ale w BASCOMIE, teraz pisze już fajniejsze rzeczy :P

Skomentuj

a ja polece od razu atmege 16 lub 32, w obudowach dip (raczej ze wzgledu na ilość portow niz pamieci)

zestawy startowe sa fajne, ale niestety drogie...ja bym się rozejrzał za płytką testową (breadboard), polaczysz na tym prawie wszystko i przy okazji podlapiesz troche praktyki co z czym itp

przydatna jest takze ksiazka "Mikrokontrolery AVR w praktyce" Pana Dolińskiego, mozna znaleźć na Rapidzie. Warto poczytac o tym co jest w Atmegach i ktore rejestry co ustawiaja. Do tego jest tam 10 przykladow w jezyku C.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

ogólnie chce bardziej dla siebie się uczyć, a nóż się przyda kiedyś w życiu zawodowym :) w na uczelni to ze mnie chcą zrobić java programist :razz: a golnie myśle o zrobieniu jakiegoś sterowania do końcówki mocy, włączanie itp z pilota, może jakieś zabezpieczenia, no i sterowanie pre, selektor, może jakiś potek cyfrowy, wyświetlacz itp, no i jeszcze własny pilot a nie jakieś brzydkie gotowe :P wiem że to troche nauk, ale pewnie warto się pouczyć :)

ps no to zamawiam :mrgreen:

ps2. ogólnie właśnie myślałem o jakiejś atmedze 16 :)

Skomentuj

dobry temacik sam chcialem zapytac co i gdzie... na laborkach dali nam DSM51 fajnie byloby cos podobnego na poczatek dorwac
            http://www.micromade.pl/zdjecie/dsm51

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi
              ja bym się rozejrzał za płytką testową (breadboard)
              Nie warto dawac 100zl za to co mozna za 10zl samemu zrobic.

Skomentuj

A ja bym na początek obadał jakies środowisko symulujące, np. IAR Embedded Workbench. Nie bede sciemnial, ze to nudne i żmudne debugowanie i sprawdzanie "a czy rejestr na pewno zmienił wartość", ale jak ta ****** dioda w realu jednak nie bedzie chciała sie zapalic, to w koncu bedziesz musiał to przerobić :)

Skomentuj

a może zrobić jakiś wspólny kurs w C na forum?

Skomentuj

niezly kurs uczacy od zera

http://xyz.isgreat.org/index.php?pid=4&cid=1
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

http://avr.elektroda.eu/
                      http://radzio.dxp.pl/
                      http://mikrokontrolery.net/

na początek starczy absolutnie

P.S. a i zadnych płytek testowych, szkoda kasy

Skomentuj

Zamieszczone przez flodins
                        P.S. a i zadnych płytek testowych, szkoda kasy
                        o jakie płytki dokładnie Ci chodzi? tzw zestawy uruchomieniowe czy o płytki testowe (stykowe)

Skomentuj

Można sobie płytke samemu zrobić. Koszt jest niewielki bo to zazwczyaj pare podstawek, tanich scalakow, rezystorow, diód i gniazd. Można sie przy projektowaniu takiej sporo nauczyc bo trzeba równolegle czytać datasheeta i oglądać inne układy. Ja w taki sposób zaczynałem z 8051 i AVR. Do AVRow sobie zrobiłem taki schemat: http://student.agh.edu.pl/~lnowak/At..._Dev_Board.pdf.

Skomentuj

Saginata, niestety ale link nie działa

Skomentuj

działa, trzeba tylko kropke z końca adresu wywalić http://student.agh.edu.pl/~lnowak/At..._Dev_Board.pdf

ps. programator już zamówiony :)
                              ATMEGA16-16PU będzie dobra na początek? bo z tego co na szybko patrzyłem to ATMEGA16L-8PU różni się tylko tym że może być zasilana niższym napięciem?

Skomentuj

Bedzie dobra. Ta twoja może z kwarcem 16MHz chodzić. Ta druga max 8MHz.

Skomentuj

Skoro poruszylismy temat uc, to może ja zadam pytanie :) otóż zbudowałem sobie mini płtytkę testową i chcę programować przez isp. niestety, w bascom avr wywala mi błąd: "could not identify chip with id 000000". Ktoś może wie co jest grane? Wszystko połaczone tak jak ma być, sprawdzane już chyba ze sto razy.

Skomentuj

La'Mefenzo,

Problem:
                                    "Could not identify chip with ID:000000"
                                    Powód: źle zadeklarowany lub źle podłączony programator z komputerem lub układem
                                    Rozwiązanie: w pierwszym przypadku: wejdź w BASCOMa a następnie wybierz Options i Programmer , następnie z rozwijanej listy Programmer wybierz "STK200/STK300 Programmer”, jeśli korzystasz z programatora z zestawu od Kamami lub wybierz inny, jeśli korzystasz innego (nazwa powinna znajdować się na programatorze). W drugim przypadku: wątpię żebyś źle podłączył taśmę pomiędzy programatorem a płytką gdyż ma ona z jednej strony każdej z obu wtyczek zgrubienie, które da się wsadzić w rowek gniazdka płytki/ programatora (odwrotnie to chyba tylko "na siłę" da się wcisnąć). Bardziej prawdopodobne ze podłączyłeś odwrotnie programator do portu drukarki, lub masz więcej niż 1 port drukarki i programator jest właśnie wpięty w nieużywany port.

Skomentuj

Warg,
                                      W międzyczasie znalazłem info dot. tego błędu i poprzestawiałem w biosie ustawienia portu lpt. Teraz mam inny - FFFFFF. W wątku z którego mi podałes informacje wynika, że brak jest zasilania- a to nieprawda bo mam piękne 5V z zew. zasilacza. Nie wiem dalej co robić.

Edit: Dobre. Po zakończeniu pisania tego posta jeszcze raz spróbowałem zaprogramować- działa. Najlepsze jest to, że nic nie zmieniałem. :/
                                      Edit2: znowu nie działa :) To chyba ma swoje własne humory.
                                      Dodam tylko, że korzystam z programatora sample electronics, bo chyba tego jeszcze nie napisałem.

Skomentuj

a ja dziś dostałem programator :)
                                        ależ on "wielki" :razz:

trzeba będzie kupic procek i troche drobnicy, + jakiś lcd, odbiornik podczerwieni i zacząć zabawe :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X