Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mój pierwszy amplituner - co wybrać (allegro) ???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czylio nikt nic nie wie o modelu RX-V 420...szkoda.

Ja od razu zakładam że będe podawał na amplituner już zdekodowany sygnał poprzez trzy kable jack/2xchinch które wepne do DVD INPUT. Z tym SPDIF'em są podobno same problemy bo raz to gra a raz nie a tak ampli bedzie robił tylko za wzmachol a samym dzwiękiem zajmie się komp.

Skomentuj

rysiu 123, czy jedziesz na Kx'ach? bo jesli tak to powiedz mi ja to robisz9poniewaz nikomu sie to nie udalo)

fppfan, ja mam rx-v420(tyle ze pisze z wykladow i nie moge sie rozpisywac) Pozniej wcisne tu pare danych i ogolne spostrzezenia.

Skomentuj

Mały update informacji o moich staraniach zdobycia amplitunerka :)

No to tak: Sprzedałem tą moją nieszczęsną wieże, niestety niezbyt drogo (270zł).
        Mając już kase kupiłem swój pierwszy amplituner. Znalazłem w komisie po niskiej cenie (550zł) amplituner Technics SA-AX540, kusił 6-kanałowym dyskretnym wejściem, ładnym wyglądem i dość duża mocą (300W pobór mocy z sieci). Amplituner postał u mnie 2 dni i go zwróciłem...
        Powód ? Dźwięk był beznadziejny - szumienie i brzęczenie w głośnikach od włączenia do wyłączenia sprzętu, niezależne od poziomu głośności ani także źródła dźwięku (zresztą szumiało nawet i bez podłaczenia żadnego źródła dźwięku) nie miała na to wpływu także impedancja głośników (szumiało na 4Ohm jak i na 8OHm).

Teraz nie mam ani wieży ani ampli - już długo siedze na plastikowych głosniczkach "100W" :)

Przez ten czas moja fundacja "Podaruj Amplituner" uzbierała już łącznie 850zł. A to oznacza że moge mierzyć o wiele wyżej. I dlatego moje następne pytanie:

Na allegro jest teraz Yamaha RX-V 440RDS za właśnie 850zł
        http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36236321

1. Czy to ten amplituner żeczywiście wygrał jakąś nagrode i napewno jest dobry ?
        2. Jaka jest minimalna impedancja głośników przednich jaką można podłączyć ?
        3. Czy w tym amplitunerku ma prawo coś szumieć ? (musze przetestować na miejscu).
        4. Koleś zachwala że wersja "Maide in Malysia" jest lepsza od "Made in China"- może ktoś to potwierdzić ?

No i jeszcze jedno: Jak dobrze sprawdzić taki ampli tam na miejscu ? Bo koleś mi raczej żadnej gwarancji nie da wiec jak jakiejś usterki nie wykryje to już taki ampli bede miał...

Skomentuj

według mnie pierwsze co powinieneś sprawdzić czy śruby mocujące pokrywę były ruszane. jeśli tak odpuść sobie. jeśli nie masz duże szanse ze sprzęt jest sprawny. puść jakiś sygnał (płyta, radio) i podłączaj jeden głośnik pokolei do każdego kanału. jeśli gra czysto jest ok. możesz też podłączając głośnik nie puszczając sygnału (wszystkie źródła odłączone) daj głośność na max. powinno szumieć ale na znośnym poziomie (taki lekki brum sieciwy). co do reszty sprawdź intuicyjnie. ja tak właśnie sprawdzałem swój ampli i kupiłem dobrze.sprzęt choć używany był jak nowy. czego i tobie zycze. pozdr

Skomentuj

Co do KX-ów to mi bez problemu współpracują z RXV430 po SPDIF mam SB5.1 digital i wersję sterów 3538!!! (beta test).

Skomentuj

Ja kupiłbym ampli Yamahy nawet w ciemno. Oczywiście pod warunkiem ze nie była "naprawiana".
              Ogólnie sprzęt Yamahy oceniam dobrze (kumpel i szwagier - niestety wyższe modele swego czasu) i jesli tylko sprawny i nie przerabiany to bym brał.
              To ze śrubki ruszane nie oznacza ze sprzet był "naprawiany".
              Ja, dla przykładu, rozkręcam wszystko co mam zaraz po zakupie. Poprostu chce wiedzieć dokładnie czego jestem włąścicielem - to przecież nie zbrodnia i na jakość urządzenia ma zaden wpływ.
              Pozdrawiam

Skomentuj

no taaa.... beta

Skomentuj

Grze => o co Ci chodzi z tym "no taaa.... beta" ??? Nie zakapowałem...

Skomentuj

i co doszedl juz FPPfan Ci ten ampli a jak tak to napisz cos o nim !!

Skomentuj

Mam zamiar jechać po niego osobiście tam w sobote - boje sie tak przez poczte :)

Skomentuj

znaczy nic wielkiego... tyle ze to wresja beta a nie oficjale wydanie.

Skomentuj

Oki bo myślałem że chodzi o amplituner

Kupiłem już ten ampli - jade po niego w sobote z rana więc na wieczór bede miał :)

Skomentuj

Czaruję...
                          X