Witam mam mały problem i chciałbym żebyście mi doradzili i odpowiedzieli na pytanie :wink:
1,5 roku temu kupiłem kolumny 3 drożne z Kauflandu xD to chyba są średnio-nisko tonowe
firma CLATRONIC (mało markowe) model jak by ktoś chciał LB 562 kupiłem je ponieważ za tą cenę 180zł były ładne i wydawały się nawet dobre i nie powiem bo ładnie stukają ale ich moc kończy się przy 4,5/10 przy PIONEER SX-225 ;].
ich moc:
Pasmo przenoszenia 28-22.000 Hz
PMPO (moc impulsowa) 500W
Moc muzyczna 350W
Moc sinusoidalna 180W
Impetycja 8 Ohm
Przez ten cały czas u mnie grały prawie zawsze na ful i te mały średnio tonowy głośniczek zaczął w 1 kolumnie już charczeć więc postanowiłem go wymienić gdy ja rozkręciłem i zobaczyłem jakie ona ma w sobie głośniki to śmiech na sali 2głośniki 4Ω 20W każdy i 1głośnik 6Ω 10W łączony przez kondensator 3ľ 100V ale najbardziej zaciekawiło mnie to ze w nich niema zwrotnicy :/ dodaję zdjęcie schematu jak to jest połączone.
A teraz powiedzcie mi tak bo ja za bardzo na głośnikach się nie znam
1. czy te 8Ω co te kolumny mają to wychodzi z tego połączenia tych dwóch 4Ω
2. jakim cudem 1 kolumna ma 180W przy tych głośnikach
3. dlaczego ten 1głosnik jest łączony przez kondensator ?? :roll:
4. co to jest za połączenie ?
A i jeszcze jedno czy jak bym np dał tam normalną zwrotnice 3 drożną to by lepiej grały ? tzn. przy tych głośnikach czy by coś się poprawiło?
Z góry dzięki i mam nadzieję ze dostane odpowiedź na moje pytania
1,5 roku temu kupiłem kolumny 3 drożne z Kauflandu xD to chyba są średnio-nisko tonowe
firma CLATRONIC (mało markowe) model jak by ktoś chciał LB 562 kupiłem je ponieważ za tą cenę 180zł były ładne i wydawały się nawet dobre i nie powiem bo ładnie stukają ale ich moc kończy się przy 4,5/10 przy PIONEER SX-225 ;].
ich moc:
Pasmo przenoszenia 28-22.000 Hz
PMPO (moc impulsowa) 500W
Moc muzyczna 350W
Moc sinusoidalna 180W
Impetycja 8 Ohm
Przez ten cały czas u mnie grały prawie zawsze na ful i te mały średnio tonowy głośniczek zaczął w 1 kolumnie już charczeć więc postanowiłem go wymienić gdy ja rozkręciłem i zobaczyłem jakie ona ma w sobie głośniki to śmiech na sali 2głośniki 4Ω 20W każdy i 1głośnik 6Ω 10W łączony przez kondensator 3ľ 100V ale najbardziej zaciekawiło mnie to ze w nich niema zwrotnicy :/ dodaję zdjęcie schematu jak to jest połączone.

A teraz powiedzcie mi tak bo ja za bardzo na głośnikach się nie znam
1. czy te 8Ω co te kolumny mają to wychodzi z tego połączenia tych dwóch 4Ω
2. jakim cudem 1 kolumna ma 180W przy tych głośnikach
3. dlaczego ten 1głosnik jest łączony przez kondensator ?? :roll:
4. co to jest za połączenie ?
A i jeszcze jedno czy jak bym np dał tam normalną zwrotnice 3 drożną to by lepiej grały ? tzn. przy tych głośnikach czy by coś się poprawiło?
Z góry dzięki i mam nadzieję ze dostane odpowiedź na moje pytania
Skomentuj