Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

KOLUMNY 3 drożne mały problem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

KOLUMNY 3 drożne mały problem

Witam mam mały problem i chciałbym żebyście mi doradzili i odpowiedzieli na pytanie :wink:
    1,5 roku temu kupiłem kolumny 3 drożne z Kauflandu xD to chyba są średnio-nisko tonowe
    firma CLATRONIC (mało markowe) model jak by ktoś chciał LB 562 kupiłem je ponieważ za tą cenę 180zł były ładne i wydawały się nawet dobre i nie powiem bo ładnie stukają ale ich moc kończy się przy 4,5/10 przy PIONEER SX-225 ;].
    ich moc:
    Pasmo przenoszenia 28-22.000 Hz
    PMPO (moc impulsowa) 500W
    Moc muzyczna 350W
    Moc sinusoidalna 180W
    Impetycja 8 Ohm
    Przez ten cały czas u mnie grały prawie zawsze na ful i te mały średnio tonowy głośniczek zaczął w 1 kolumnie już charczeć więc postanowiłem go wymienić gdy ja rozkręciłem i zobaczyłem jakie ona ma w sobie głośniki to śmiech na sali 2głośniki 4Ω 20W każdy i 1głośnik 6Ω 10W łączony przez kondensator 3ľ 100V ale najbardziej zaciekawiło mnie to ze w nich niema zwrotnicy :/ dodaję zdjęcie schematu jak to jest połączone.

A teraz powiedzcie mi tak bo ja za bardzo na głośnikach się nie znam
    1. czy te 8Ω co te kolumny mają to wychodzi z tego połączenia tych dwóch 4Ω
    2. jakim cudem 1 kolumna ma 180W przy tych głośnikach
    3. dlaczego ten 1głosnik jest łączony przez kondensator ?? :roll:
    4. co to jest za połączenie ?

A i jeszcze jedno czy jak bym np dał tam normalną zwrotnice 3 drożną to by lepiej grały ? tzn. przy tych głośnikach czy by coś się poprawiło?
    Z góry dzięki i mam nadzieję ze dostane odpowiedź na moje pytania

Masz głośniki dwudrożne... To po pierwsze. Moc 180W to tylko reklama (bzdura) myślę ze masz coś koło 40W... 8ohm jest z połączenia głośników właśnie. Kondensator pełni rolę najprostszej zwrotnicy na wysokotonowy, co by go tylko nie uszkodzić... Nie ma sensu ich modernizować:)

Skomentuj

Zamieszczone przez samzi
      Impetycja 8 Ohm
      :lol: dobrze ze nie impotencja :lol:
      pisze sie impedancja
      czyli "opor" w pradzie zmiennym skladajacy sie z czystej rezystancji (opor) + reaktancja pojemnosciowa i indukcyjna

Zamieszczone przez samzi
      Przez ten cały czas u mnie grały prawie zawsze na ful i te mały średnio tonowy głośniczek zaczął w 1 kolumnie już charczeć
      zapewne miales bas jeszcze podkrecony i roztrzepales glosnik :P

Zamieszczone przez samzi
      1. czy te 8Ω co te kolumny mają to wychodzi z tego połączenia tych dwóch 4Ω
      tak, zgodnie z tym http://diyaudio.pl/portal.php?show=3

Zamieszczone przez samzi
      2. jakim cudem 1 kolumna ma 180W przy tych głośnikach
      cudem reklamy i naiwniactwa :P
      prawda jest taka ze kazdy nieobeznany woli kupic takie 180W zamiast 40W DIY mimo ze moc w obu przypadkach jest jak widac taka sama

Zamieszczone przez samzi
      3. dlaczego ten 1głosnik jest łączony przez kondensator ??
      to juz przedmowca wyjasnil

Zamieszczone przez samzi
      4. co to jest za połączenie ?
      patrz ad.2

zostaw te glosniki tak, jak sa. zbieraj kase i teraz zrobisz sobie prawdziwe 3 drogi o prawdziwej mocy a nie takie zabawki jakie masz teraz

Skomentuj

he ;d z tą ,,Impetycja " to mój błąd ;p nie zauważyłem tego hehe

ze 180W one nie miały to wiedziałem szacowałem je coś na ok. 100W ;p przed otwarciem

A jak by np. te głośniki co są w nich wywalił i jakiejś inne wsadził jakieś tanim kosztem a dobre ?? no bo buda jest całkiem całkiem :) daje foto buda to MDF 9mm.

[ Dodano: 2009-04-23, 20:04 ]
        nie dopisałem :] a co do muzyki to tak bas mam prawie na ful podkręcony bo ja słuchał Hrdstyle i Hrdcore :) więc mi to jakiś dobry subik z mocnym walnięciem się przydał :)

Skomentuj

Zamieszczone przez samzi
          A jak by np. te głośniki co są w nich wywalił i jakiejś inne wsadził jakieś tanim kosztem a dobre ?? no bo buda jest całkiem całkiem :) daje foto buda to MDF 9mm.
          sam sobie zaprzeczasz ;]
          Jakiej średnicy są głośniki i jakiej średnicy są otwory w kolumnach ?
          Może gdyby wzmocnić kolumny od wewnątrz to coś dałoby radę z nimi zrobić...

Zamieszczone przez samzi
          ich moc kończy się przy 4,5/10 przy PIONEER SX-225 ;].
          moc kolumn , ani wzmacniacza nie ma nic wspólnego z wychyleniem gałki, jak dasz sygnał o wyższej amplitudzie na wejście i/lub basu dodasz w EQ to przy 1/10 zacznie charczeć i stukać.

Ile masz kasy na te wszystkie zabawy ?

Zamieszczone przez samzi
          nie dopisałem :] a co do muzyki to tak bas mam prawie na ful podkręcony bo ja słuchał Hrdstyle i Hrdcore :) więc mi to jakiś dobry subik z mocnym walnięciem się przydał :)
          jakieś ~500zł i można coś zrobić :P

Skomentuj

hmm no tak do 400zł :) coś mogę zrobić (płyty wiórowe 18mm już mam w domq)

A tamte kolumny mają 2x17,5cm i 1x10cm +/- bo centymetrem mierzyłem xD nie chciało mi się lecieć po metrówkę
            na opakowanie pisze że wymiary kolumn są takie 200 x 860 x 240 (szer. x wys. x głęb.) ale w rzeczywistości troszkę większe są tak 4cm pododawać.
            heh jeszcze 1 rok gwary na nie mam to możne oddam je żeby głośniki powymieniali na nowe jeśli to możliwe ;p

Skomentuj

Zamieszczone przez samzi
              kolumny mają 2x17,5cm i 1x10cm +/-
              akurat by podpasowalo pod 2xGDN 17 SK + GDWK PJ
              ale ze zwrotnica moze troche zejsc

Zamieszczone przez samzi
              heh jeszcze 1 rok gwary na nie mam to możne oddam je żeby głośniki powymieniali na nowe jeśli to możliwe ;p
              gwarancja nie obejmuje spalenia glosnikow i uszkodzen mechanicznych :P

Skomentuj

xD to po kiego tą gwarancje dają ;] ja nieffiem na co to na obudowę ?

Skomentuj

Zamieszczone przez samzi
                  xD to po kiego tą gwarancje dają ;]
                  np jak ci sie glosnik sam rozklei...
                  zdazalo sie juz kilka razy

Zamieszczone przez samzi
                  ja nieffiem na co to na obudowę ?
                  a mozna po polsku? :???:

Skomentuj

IMHO, najlepszym wyjsciem z tej sytacji jest dokupienie jakiejs "kopulki wysokotonowej" na allegro, tak by pasowala wygladem (no przeciez nie parameterami :P ) zamontowanie jej w miejsce spalonej i sprzedanie tego zestawu. Moze znow ktos nabierze sie na wyglad i moc 180 wat

ta kase moglbys dolozyc to tych 400 zl i za ok 450 zl zrobi sie juz porzadny zestaw dwudrozny

Skomentuj

Zamieszczone przez samzi
                      ja nieffiem na co to na obudowę ?
                      chodziło mi o to że ta gwara jak nie na głośniki to na obudowę (sama buda bez głośników ;]) :P

Zamieszczone przez tomq88
                      ta kase moglbys dolozyc to tych 400 zl i za ok 450 zl zrobi sie juz porzadny zestaw dwudrozny
                      mam jeszcze 3 inne kolumny ;] lepsze od tych clatronica je to tylko tak kupiłem już teraz to dobije je do końca. A jak już bym miał coś robić to za te 400 zł subwoofer bym zrobił jakiś co ma mocne walnięcie :)

Skomentuj

No to tymi niema co sie przejmowac, wymien wysokotonowke i po sprawie

Skomentuj

Zamieszczone przez samzi
                          A jak już bym miał coś robić to za te 400 zł subwoofer bym zrobił jakiś co ma mocne walnięcie
                          no to z 400zl zrobi sie 1000zl ;]

Skomentuj

hi xD to z tego 1000zł bym do 400zł zeszedł ;p co tam głośnik z 150zł wzmak 250zł ;p i coś by zawsze grało ;p

Skomentuj

To przeciez mozna kupic gotowego suba aktywnego na Allegro za 130zł, tez cos zawsze by gralo

Zalezy kto czego oczekuje

Skomentuj

he no wiesz za 130zł i co będzie grał jak te kolumienki clatronica ;p

a co do suba to oczekuję po prostu dobrego basu :) w Hardstyle to przeważnie szybszy i dosyć mocny bass to co lubię xD
                                jak bym robił jakiegoś suba do tych 400zł to myślę ze całkiem całkiem by wyszedł
                                no i jeszcze satysfakcja ze samemu się go zrobiło ;p
                                i jeszcze morze taniej by wyszło niż w sklepie bym kupił :)

Skomentuj

samzi, tanio = maly i slaby
                                  "mocne walniecie" = mocny glosnik + duzo mocy = duzo kasy :P

Skomentuj

hmmm...
                                    to ile by trzeba było dać złotóweczek ? już za taki dosyć dobry subik żeby było go dobrze czuć :razz:

Skomentuj

samzi a co sluchales do tej pory i wg Ciebie mialo dobre walniecie? bo rzucanie Ci tu przykladow subow na glosnikach za kilka stowek moze mijac sie z celem i wystarczyc Ci moze tak naprawde przykladowo 22SCX

Skomentuj

szkoda robic subwoofer do wyrobu "kolumnopodobnego". zrob wpierw normalne kolumny, - powiedzmy monitorki na gdn 15/40 i dx25, a pozniej zastanawiaj sie nad "subem". w wielu przypadkach ochota na subwoofer mija jak sie poslucha czegos grajacego.

Skomentuj

Czaruję...