Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy dział na głównej ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nowy dział na głównej ?

Witam !

Siedziałem sobie i myślałem co by można było jeszcze dobrego dla diyaudio.pl zrobić i wpadł mi do głowy taki oto pomysł:
    myślę, że można stworzyć na stronie głównej nowy dział. Dział ów w moim pomyśle miałby traktować tylko i wyłącznie o elektronice. Na forum pojawiają się czasem ciekawe układy elektroniczne, które z czasem wędrują gdzieś daleko w hierarchii wątków. Może by tak wyłowić te "perełki" (tylko te z kompletną dokumentacją) i umieszczać na stronie głównej ?Krótki opis i dokumentacja (wtedy nie byłoby problemu z downloadem z różnych "dziwnych" serwerów) + link do odpowiedniego wątku na forum ?
    Na pierwszy ogień widziałbym tam następujące układy:
    1. UniAmp
    2. Wzmak do suba na TDA
    3. Wzmak do suba na mostku TDA
    Zakładam, że takie działanie wymagałoby zgody Autora na umieszczenie jego dzieła poza samym forum ale sądzę, że z tym nie powinno być problemu.
    Można by tam umieszczać także pomniejsze układy... choćby takie jak APO (Auto PowerON), który zaprezentowałem we własnych konstrukcjach.

Co na to Forumowicze ?

Dla mnie git

Skomentuj

dla mnie tez :)
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

dobry pomysl ale pod warunkiem ze beda sie w nim znajdowaly tylko gotowe uklady z dokumentacja a nie typu: "jaki uklad..." w pierwszym poscie autor projektu opisze co i jak i wtedy mala dyskusja aby uniknac problemow jakie to my forumowicze potrafimy miec :razz:

Skomentuj

Za

Skomentuj

Dobry pomysł, ale czy od razu na głownej? To jakby stuff?

Skomentuj

Jestem jak najbardziej za!:)

Skomentuj

Za

Skomentuj

Jestem za.
                  Może by pójść dalej i zrobić dwa nowe działy na głównej np.:
                  1. Uruchomione układy elektroniczne + dokumentacja
                  2. Kolumny głośnikowe + dokumentacja
                  W dziale z kolumnami można by umieszczać, głównie konstrukcje oparte na popularnych i niedrogich przetwornikach. Było by mniej, wciąż tych samych pytań, w dziale Akustyka.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT
                    2. Kolumny głośnikowe + dokumentacja
                    jest przyklejony przydatne linki i tam gotowe projekty, a po drugie mamy caly dzial wlasne konstrukcje gdzie tez powinno sie opisac litraz zwrotke przetworniki

Skomentuj

a ja sie dziwie ze tak pozno

Skomentuj

co pozno? :razz:

Skomentuj

kazdy zaczyna przygode z DIY od ogladania stron internetowych kiedy to zaczyna sie zachwycac czyms... pozniej dochdzi troche wiedzy, gotowki i zaczyna sie zabawa
                          a u nas i uniamp i cala reszta jest na forum do ktorego trudniej dotrzec. tak wiec wywalenie tego na strone glowna napewno przyczyni sie do kolejnej fali popularyzacji tych wzmacniaczy

Skomentuj

Jestem za

Zamieszczone przez Quester
                            Na pierwszy ogień widziałbym tam następujące układy:
                            1. UniAmp
                            2. Wzmak do suba na TDA
                            3. Wzmak do suba na mostku TDA
                            No i jeszcze na pewno powinien tam sie znaleźć N-mosfet irka, bo dokumentacja przecież jest

Skomentuj

Quester Ale to chcesz na forum zrobić dział czy na stronie głównej taką baze po prostu ?

Skomentuj

No z tego co widac to na stronie głównej bo juz tam jest :wink:
                                na razie UniAmp

Skomentuj

jeszcze jakiś schemat filtra do suba i na początek byłoby kompleksowo

Skomentuj

El_liero, oczywiście na głównej - forum ma dość działów
                                    takero, słuszna uwaga. Pojawi się i filtr do suba :)

Skomentuj

Jestem jak najbardziej za- niejednej osobie przyda siataka kopalnia schemtow itp. I bardzo dobrze ze ten dzial bedzie na glownej, nie zginie w tlumie.

Od siebie widzialbym tam prosty wzmacniacz np 2x25 ktory mozna by wykonac jako prosta konstrukcje.

Skomentuj

Cieszę się że oprócz poparcia pojawiają się także sugestie odnośnie tego co powinno się pojawić w tym dziale :)
                                        Jeśli na naszym forum jest jakiś interesujący układ elektroniczny z pełną dokumentacją i do tego przetestowany to proszę o linki - będę działał. Proszę nie podawać linków do układów nietestowanych (takie są z punktu widzenia potencjalnego usera bezużyteczne) lub bez pełnej dokumentacji umożliwiającej samodzielne wykonanie układu (w skład dokumentacji muszą wchodzić co najmniej: schemat ideowy, wzór płytki PCB w PDFie dobrej jakości, schemat montażowy oraz lista elementów + ew. sposób podłączenia układu elektronicznego, a w przypadku układu z procesorem również musi być dostępny wsad do procka). Oczywiście pojawić się musi także choćby pobieżny ale merytorycznie dobry opis funkcjonalności urządzenia.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X