Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zasilacz do kompa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zasilacz do kompa

panowie jaki polecicie zasilacz do kompa byle był cichyw budżecie do około 300 zł bo obceny zasilacz Pentagram Silent Force PSF-430-P12S doprowadza mnie do szału szumem

konfig
    proc e5200
    płyta Gigabyte E7AUM-DS2H
    dyski 160 + 750 giga w przyszłości dojdzie jeszcze jedne 750 i będzie raid ;]
    jakaś tam spawarka dvd ale myśle o wymianie na BL
    tuner tv i sb live jako źródło dla DAC
    a jeszcze obudowa Tacens Theca nie jest jakiś monstrualnych rozmiarów więc tylko standardowych wymiarów zasilacze się mieszczą.

będe wdzięczny za porade :mrgreen:

ps1. myślałem o jakimś pasywnym zasilaczu ale ciężko coś w tej cenie dorwać
    ps2. komp służy głównie do muzyki ale też czasami do filmów fullhd i jakiś gier :p

W tej chwili mam http://www.ceneo.pl/1383370 Enermax Pro82+ 425W, tylko że w wersji z odpinanymi kablami, niestety 80zł droższy.

Ma 1 wentylator 120mm, który potrafi praktycznie się nie kręcić (po wejściu do BIOSu ma 275rpm ). Jest to jedyny wentylator w komputerze. Przy odpowiednim ustawieniu (w sensie fizycznym), czyli jakieś miękkie podkładki, żeby nie przenosił żadnych wibracji, wywalenie kratki (osłonki) na wentylator jest szansa, ze bedzie prawie bezgłośnie. Prawie, bo siedzi tam wentylator z łożyskiem kulkowym, a mają one to do siebie, ze troszkę klekotają.

P.S. Konfig: Intel E7400 (pasywnie), 2xSeagate 7200rpm, 4GB ram, Radeon 4670 (pasywnie)

Skomentuj

a jaka karta ???
      ja mam geforca od msi 8600 gts i ... w moim malutkim pokoju jak "huragan" ...

Skomentuj

integra gf 9400 do filmów full hd starcza dobrze i ma wsparcie dekodowania filmów :) no i pograć też się da :razz:

co do obecnego zasilacza to wkurza to że jest najgłośniejszy w całym kompie, nawet od intelowego boxa, i na początku kręci się już jakies 800-900 rpm a po jakimś czasie wskakuje na 1200-1300 :/
        co do proca to niestety na pasywne nie moge sobie pozwolić bo max wysokość chłodzenia to jakieś 11cm :roll:

Skomentuj

A może zamiast wydawać 300zł na nowy zasilacz, kup cichy wentylator 120mm, powycinaj kratki i osłonki ze starego i wstaw tam nowy wentyl? Ja tak zrobiłem ze swoim starych Chiefteciem i był cichszy niż aktualny Enermax (ale nie miał złącz SATA, ATX 2.0 etc)

Skomentuj

hmmm fakt o tym nie pomyślałem, :roll: :oops:
            ogólnie to będzie troche cięcia obudowy

a wentyl hmmm jaki polecicie? 120mm oczywiście? bo zastanawiam się czy nie do kompletu z obudową dać Tacens Aura PRO 120mm

Skomentuj

a wentyl hmmm jaki polecicie? 120mm oczywiście?
              hmm xthermal, noctua, ew. stary poczciwy fander :)

Skomentuj

właśnie ciężko o 120mm fandery :| to chyba kupie tego xthermal bo nie będe musiał zamawiać

Skomentuj

wytłumiona obudowa ?
                  to niestety podstawa.

Ja stosuje amacroxa zwykłego , tylko swap wentyla zrobiłem i regulator obrotów i wystarcza nawet do mocniejszych configów.

Skomentuj

hmmm nie wytłumiałem :( ale została mi jeszcze taśma dekarska po wytłumianiu kolumn i może jutro uda mi się wytłumić i i powycinać część kratek w obudowie :) :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                      wytłumiona obudowa ?
                      to niestety podstawa.
                      Co ty gadasz :P

Jak się ma jakiegoś Codegena albo inną budę grubości puszki po orzeszkach, to może i trzeba tłumić, ale wszelkiej maści markowe obudowy z blachy 1-1,2mm są sztywne, nie rezonują i wytłumienie nic już nie daje. Bo niby co ma wyciszyć, jak wentylator jest na tyle albo froncie obudowy to i tak pewien hałas się wydostaje. No chyba, żeby dysk twardy "zapakować" w jakąś gąbczastą kanapkę, ale to nie zdrowe.

Skomentuj

daje i to sporo , choć niekoniecznie chodzi tylko o tłumienie rezonansów, ale także o izolowanie od wnętrza budy.
                        Aktualnie najgłośniejszym moim komponentem jest HDD , a wcale nie mam WC ;]

Skomentuj

Ja mam aktualnie Topower-a 400W i wreszcie jest cicho, cena około 190zł, najbardziej w całym kompie słychać HDD.

Skomentuj

www.zenfist.pl

tam na 10000000% znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie.
                            Sklep typowo dla zasilaczy, oceny, recenzje, porady, wyniki, testy i wiele wiele innych rzeczy.

Skomentuj

posłuchałem rady ghazi i wymieniłem wentylator w zasilaczu i jest dużo lepiej :) wentylator co ciekawe wentylator się w ogóle nie kręci w zasilaczu :) zrobiłem mały test, zablokowałem wszystkie inne wentyle poza tym na procu i w zasilaczu i dopiero po chwili się włączył, więc sądze że będzie się tylko włączał się zagrzeje zasilacz (mam nadzieje że przez to się nie uwali :P )

Skomentuj

wpierw można było na sztywno pod 5v podłączyć stary ;]

Skomentuj

takero, ja tylko podpoiłem nowy wentyl w miejsce starego :) nowy się nawet nie chce kręcić bo tak mu chłodno a stary już hałasował :P

Skomentuj

Czaruję...
                                  X