Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
pomoc w projekcie- CAD
Collapse
X
-
Witam.
Widzę że twórczość CADowska nie jest kilku osobom obca i w związku z tym mam pytanie odnośnie przygotowania rysunku dla wycinarki CNC.
Jak należy to przygotować w formacie DXF aby można było to zanieść i zrobią mi to prawidłowo.
Oczywiście chodzi o płytę frontową z otworami i frezami.
Czy ktoś mógłby przygotować taki plik cadowski który zadziała na wycinarce?
To czym myślę to wąski monitor pasujący pod STX 15 AKX + vifaDX25.
Szerokość frontu 138mm.wysokość muszę przeliczyć aby wyszło mi około 12l
I teraz chciałbym zrobić frez kształtem pasujący do tego głośnika głęboki na 10mm oraz dziurę pod magnes.
Oraz taki sam otwór pod vife z frezem tak aby było to ładnie schowane i było miejsce na jakąś drobna uszczelkę.
Dodatkowo otwór na BR(50mm) moze tez z lekkim frezem ale tutaj musze zobaczyc jak dokladnie taka tuba wyglada.
Rozmawiałem z firma która to wykonuje i pracownik odpowiedział że musi to byc w formacie dxf(www.juan.pl).
Nie chciałbym instalować od razu autocada tylko wolalbym cos darmowego.
Czy ktoś może pomóc wiedzą i radą?( może jakiś prosty schemat kogoś kto to robił?)
Zależy mi na czasie aby dzisiaj to narysować aby jutro uzgodnić koszt wycięcia (a cnc kosztuje 300zl za godzinę pracy więc im lepszy rysunek tym może mniej bedzie do zapłaty)
Pozdrawiam
Paweł
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Ciemny80Jak należy to przygotować w formacie DXF aby można było to zanieść i zrobią mi to prawidłowo.
albo z rysunku technicznego na papierze .
DXF jest jak najbardziej wskazany każdym programem CAD/CAM można to szybko przerobić na wymagany format.
Zamieszczone przez Ciemny80dla wycinarki CNC
Najlepiej kupić płyty przycięte np w jakimś składzie drewna i zawieźć na Frezarke CNC. Tanio nie będzie.
[ Dodano: 2009-05-29, 14:33 ]
ja robię też na tych przetwornikach. tylko po odliczeniu głośników i reszty wychodzi ok 11l
Skomentuj
-
Dla mnie nie ma problemu aby to narysować, tzn próbuje coś zrobić z sketchup googla.
Ale fajnie byłoby tez narysować takie rysunki techniczne jak narysował mistrzu tylko nie wiem w jakim programie on to robi.
Czy jakiś inny konkretny i prosty program polecacie do rysowania dxfa?
Powiedzmy że komputery nie stanowią dla mnie problemu i obsługa programów tylko nie wiem jakiego narzędzia użyć( i co mam zainstalować)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.robilem format i musze programy poinstalowac a komp mi nie widzi DVD :???:
http://support.microsoft.com/kb/320553/pl
To na pewno pomoże.
Skomentuj
-
Autocad średnio jest wygodny to robienia kolumn. Najwygodniejszy jest solid works o ile nie ma jakiś bardzo rozbudowanych powierzchni. Jeśli coś prostego typu frezy, zaokrąglania, fazowania, to jak najbardziej Solid Works. Jest o tyle wygodny, ze potrafi operawać na bryłach, które są pełne. Bardzo szybko można wykonać wizualizacje prostych kolumn. Nauka też jest prosta, można przelecieć szybko samouczek, który jest wbudowany. Po nim raczej bez większych problemów, zrobisz podstawowe rzeczy. Jeśli coś bardziej rozbudowanego to Rhinoceros 3D, który jest połączeniem programów stricte do grafiki komputerowej na bazie NURBS z dużym naciskiem na CAD, tyle, że w nim już nie ma brył pełnych, pojęcie bryły w rhino jest rozpatrywane jako powierzchnie zamknięte. Ma dość przyjazny interfejs i przyjemnie się go uczy.
Skomentuj
Skomentuj