W Solidzie klikasz prawym klawiszem myszy na jakiejś powierzchni i z menu które się otworzy dajesz Wygląd -> Tekstura :cool:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
pomoc w projekcie- CAD
Collapse
X
-
W Solidzie jest wbudowany PhotoWork, w którym nakładasz materiały, a w wersji chyba już od 2009 jest Photo View 360, czyli odzielny program, w którym wczytujesz swój model z solida i w nim nakładasz materiały. Render jest bardziej dokładny i po prostu o wiele lepszy niż ten z PhotoWorksa.
Natomiast w Rhino render, który jest wbudowany jest bardzo biedny, najlepiej wyposażyć się w VRay dla Rhino, który stworzyła firma ASGvis, opiera się na tym samym silniku co chyba jeden z najlepszych i najszybszych renderów jakie są na rynku czyli VRay dla 3D MAX.
W nim można już tworzyć naprawdę rozbudowane materiały, sceny oświetlenia HDRI, tekstury, wygięcia powierzchni na podstawie tekstury, np trawę, czy cegłę, kafelki, to wszystko na bazie tekstury. Do rhino też drugim dobrym renderem jest Brazil, który jest z rhino bardziej "zespolony" ze względu na współpracę obu firm tworzących rhino i brazil. Jednak Vray też współgra całkiem przyjemnie, dlatego ja go chętniej używam.
Skomentuj
-
Ja na gorszym sprzęcie rysowałem :grin: Tak naprawdę to im więcej RAMu tym lepiej, tak ze 2 GB warto mieć. Z procesorem jest podobnie, co dwa rdzenie to nie jeden, a co cztery to nie dwa :wink: . Co do grafy to właściwie nieważne czy masz jakiegoś GF czy ATI z serii "domowych". Chcesz robić coś na poważnie to tylko grafiki profesjonalne wchodzą w grę. Do domowych zabaw wystarczy Ci to co masz. Sugeruje dołożyć RAMu bo to sporo przyspiesza prace przy bardziej złożonych modelach.Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
Grado SR125i
Skomentuj
-
No nie mów, że Cię stać na oba te programy
[ Dodano: 2009-07-25, 17:56 ]
No i stało się :)
Za pomocą nonameplum'a zrobiłem taki oto projekt moich kolumn:
Nie wiem czy można to nazwać projektem, bo kolumny już istnieją ^^
http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13478
Jest to mój pierwszy jakikolwiek projekt 3D, a zrobiony był w programie Rhinoceros, renderowany w V-ray'u.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez czarekp9Wysokosc całości to 115cm
Zamieszczone przez czarekp9szerokość ze skosami 22cm, po 1cm na skos z 3 stron.
Zamieszczone przez czarekp9Kolumna pochylona o 6 stopni
Zamieszczone przez czarekp9głębokość ok. 40cm
zrobione w 5min przy sniadaniu
Skomentuj
-
teraz prosiłbym o następny projekcik, robię sobię kolumny a właściwie ojciec do salonu na 18AKX i DX25:
Fornir dąb jasny, front i podstawka szara/tytan. wys. 95cm bez podstawki, podst. 4cm, szerokość 21cm, głębokość 25cm. Front nakładany o grubosci 19mm z małymi skosami 45st na wszystkich krawędziach. Reszta fornir. Podstawka większa o 1,5cm z kazdej strony kolumny. Obrazek ( przepraszam za jakość ) :
http://img18.imageshack.us/i/zdjcie013r.jpg/
[ Dodano: 2009-10-27, 18:55 ]
ten front 60cm tylko malowany i podstawka, reszta fornir.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez czarekp9teraz prosiłbym o następny projekcik, robię sobię kolumny a właściwie ojciec do salonu na 18AKX i DX25:
Fornir dąb jasny, front i podstawka szara/tytan. wys. 95cm bez podstawki, podst. 4cm, szerokość 21cm, głębokość 25cm. Front nakładany o grubosci 19mm z małymi skosami 45st na wszystkich krawędziach. Reszta fornir. Podstawka większa o 1,5cm z kazdej strony kolumny. Obrazek ( przepraszam za jakość ) :
http://img18.imageshack.us/i/zdjcie013r.jpg/
[ Dodano: 2009-10-27, 18:55 ]
ten front 60cm tylko malowany i podstawka, reszta fornir.
Skomentuj
-
Bardzo dziękuję, ten drugi jest prawie idealny ;D
[ Dodano: 2010-05-22, 17:57 ]
Prosiłbym o zaprojektowanie nastepnych kolumn, tylko i wylacznie do zobrazowania, nie do celow komercyjnych itp. :
Wymiary to: 100/21/27, front wykonany z 2x19mm mdfu o dlugosci ok.70cm,nakładany na kolumne jak na obrazu ( wystający). , czarny półmat, całość fornirowana jesionem, kolor taki czerwonkawy brąz, cos w ten deseń, nie za ciemny, to na czerwono zaznaczone to fazka 45stopni na fonirze, nie froncie, ok 0,5cm. Zapomnialem dorysować podstawki dolnej, ale ma ona być prostokątna, wykonana z 19mm mdf, z kazdej strony o 2cm wieksza od kolumny. Wymary glosnikow to 10 i 18cm , br o sr.7cm. Nie podaje dokladnych wymiarów skosów bo ciezko wyliczyc, prosze zrobic tak mniej wiecej jak na rysunku w skali. Z góry dziękuje! :
Uploaded with ImageShack.us
Skomentuj
Skomentuj