Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Do osób bardziej obeznanych z elektryką...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Do osób bardziej obeznanych z elektryką...

Siema. Sytuacja jest taka że potrzebuje przeprowadzić 200 metrów kabla od domu do szopy pod ziemią (jakieś 20 cm pod wystarczy), i potrzebuje tam napięcia jakieś 1,5 kV przynajmniej w szopie, już sie gubie w tych kablach i chciałbym zapytać was jak to najtaniej zrobić, jaki kabel kupić, czy trzeba będzie do niego tą osłonkę czy może są takie które odrazu można na żywca do ziemi wykopywać?

Zamieszczone przez Maniura_pl
    (jakieś 20 cm pod wystarczy)
    Nie wystarczy. Min. 70cm.
    1,5kV? A skad takie?
    Kabel na takie napiecie kosztuje majatek, 200m to pewnie pare tysiecy zł - jesli miałby byc ziemny.

Skomentuj

Na pewno wrzuciłbym to w co najmneij peszel

napięcia jakieś 1,5 kV
      Do czego Ci takie napięcie i skąd je wygenerujesz? Masz prywatną stację trafo? :lol:
      Chyba chodziło Ci o moc na poziomie 1,5kW

Skomentuj

Radzę się zastanowić, czy układać samemu, bo z 1,5 kV to już nie żarty.
        Podaję linki do sSST - Szczegółowej specyfikacji technicznej dla jakiegoś projektu elektrycznego. Na str. 7 i 8 są zalecenia i wymogi dla prowadzenia kabli. http://bazagmin.pl/pliki/prezentacje...lektryczne.pdf

Skomentuj

Koledze chyba chodziło o max. moc, czyli 1,5kW :grin:

[ Dodano: 2009-06-11, 16:54 ]
          cursor mnie uprzedził :razz:

Skomentuj

A ja proponuje zajrzec na strone ise.pl i tamtejsze forum.

Skomentuj

Tak tak, 1,5 kW :P, sory pomyliło mi sie... gdzie do tego znaleźć jakiś niedrogi kabel...?

Skomentuj

Zamieszczone przez cursor
                Na pewno wrzuciłbym to w co najmneij peszel
                Nie koniecznie wystarczy kupić kabel w Igielicie.
                Zamieszczone przez pegelmesser
                Nie wystarczy. Min. 70cm.
                No to jest istotne.

Myślę że do 1,5KW spokojnie wystarczy 2x2,5mm2 oczywiście drut.

Skomentuj

czemu tak głęboko...? Jeśli dam w jakieś osłonce to może być płyciej? Gdzie najtaniej taki kupić i który dokładnie wybrać?

Skomentuj

czemu tak głęboko...?
                    bo takie są normy i wymagania?? ktoś je po coś wymyślił, pamiętaj że ten kabel zostanie tam na zawsze, a jak się komuś za 15 lat zachce wykopać jakaś dziurę to będziesz miał wyrzuty sumienia...

Skomentuj

nie na zawsze, za góra 4 miesiące go zwijam i już mi nie będzie potrzebny... to ma być tak jakby na chwile, na wakacje głównie. No i nikt przy tym grzebać nie będzie a zależy mi żeby to jak najtaniej zrobić, tak żeby było na max 6 miesięcy... Więc ile coś takiego mogło by kosztować i gdzie najlepiej kupić? W moim przypadku będzie potrzebna ta osłonka jeszcze?

Skomentuj

rób jak chcesz, twoje podwórko twoja sprawa. Wykop rów zrób podsypkę z piasku na to kabel i znowu piasek, kabel oczywiście YKY

Skomentuj

góra 4 miesiące
                          max 6 miesięcy
                          tak jakby na chwile,
                          Do każdej prowizorki trzeba się mocno przykładać bo w końcu to już na całe życie zwykle zostaje

Skomentuj

nie no po wakacjach to mi już po prostu potrzebne nie będzie, poza tym chyba wyburzają moi rodzice ten składzik. Chodzi o to żebym był pewien że po miesiącu nagle coś bez przyczyny nie strzeli.

Skomentuj

Podejrzewam, że nie wiesz jakie są ceny przewodów. Dla ciebie wystarczy YDY 3x2,5 mm2, powinno być przynajmniej YKY 3x4mm2. Nigdzie nie kupisz tego w jednym odcinku, chyba że na zamówienie. Przejdź się lepiej do sklepu elektrycznego i sprawdź czy cena przewodu nie będzie wyższa niż wartość tej szopy.

A teraz najważniejsze: Zabawy z prądem mogą mieć tragiczne skutki. Poszukaj w swojej okolicy elektryka i jeżeli zależy ci na tym przyłączu, niech zrobi to fachowiec. Za robociznę zapłacisz niewiele w stosunku do cen materiałów.

Najwięcej wypadków śmiertelnych jest właśnie przy niewłaściwym użytkowaniu instalacji niskiego napięcia, 230V jest naprawdę niebezpieczne.

Skomentuj

Zamieszczone przez lega-m
                                powinno być przynajmniej YKY 3x4mm2
                                Dokładnie,tam jest 200m przewodu.

Wolałbym zaopatrzyć się w jakiś DŁUGI przedłużacz któego można póżniej wykorzystać,niż przewód ziemny który będzie nie tani i w dodatku potrzebny jak dziura w płocie.

Skomentuj

Pamiętaj też że teoretycznie przewód powinien być chowany w ziemię poniżej strefy zamarzania (około 0,7 - 1m pod ziemią). Na kabel należy położyć niebieską folię (oznaczenie że pod tą folią jest elektryka). Piszesz, że na 6 mcy max. A później co zrobisz z tym przewodem ? 200m ziemnego przewodu to kupe kasy.

Skomentuj

Zamieszczone przez norman
                                    200m ziemnego przewodu to kupe kasy.
                                    Zamieszczone przez lega-m
                                    Dla ciebie wystarczy YDY 3x2,5 mm2, powinno być przynajmniej YKY 3x4mm2..
                                    http://www.allegro.pl/item653189379_...ys_gratis.html
                                    http://www.allegro.pl/item640934371_...ka_gratis.html

Nie jest tak tragicznie w sumie.

Skomentuj

Dzięki wielkie ... ja tam serio tylko na wakacje potrzebuje prąd, i jak będzie kosztować mniej niż 500 zł za doprowadzenie to już mi sie bardzo opłaca.... podpięte tam będą 2x HPS 600 W kilka wiatraków i taki tam bajery do hodowli roślin egzotycznych... zamontuje skrzynkę z bezpiecznikiem i woltomierzem bo mam taką gotową w piwnicy i powinno być pod kontrolą.

Skomentuj

Do ziemi YDY? CHyba ktos zmysly postradal. YKY moi drodzy.
                                        Nie wiem tez kto proponuje zakopywac peszel do ziemi.... jakies nieporozumienie i kompletny brak wiedzy na temat instalacji elektrycznych.
                                        Nie wiem jaki sesn ma kopanie 200m rowu, polozenie kabla, zainstalowanie rozdzielnicy z zabezpieczniami itp na kilka miesiecy. Koszt wna sam sprzet wyniesie okolo 1000zl, nie mowiac o robociznie itp.

Skomentuj

Czaruję...