Siema. Sytuacja jest taka że potrzebuje przeprowadzić 200 metrów kabla od domu do szopy pod ziemią (jakieś 20 cm pod wystarczy), i potrzebuje tam napięcia jakieś 1,5 kV przynajmniej w szopie, już sie gubie w tych kablach i chciałbym zapytać was jak to najtaniej zrobić, jaki kabel kupić, czy trzeba będzie do niego tą osłonkę czy może są takie które odrazu można na żywca do ziemi wykopywać?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Do osób bardziej obeznanych z elektryką...
Collapse
X
-
Radzę się zastanowić, czy układać samemu, bo z 1,5 kV to już nie żarty.
Podaję linki do sSST - Szczegółowej specyfikacji technicznej dla jakiegoś projektu elektrycznego. Na str. 7 i 8 są zalecenia i wymogi dla prowadzenia kabli. http://bazagmin.pl/pliki/prezentacje...lektryczne.pdf
Skomentuj
-
nie na zawsze, za góra 4 miesiące go zwijam i już mi nie będzie potrzebny... to ma być tak jakby na chwile, na wakacje głównie. No i nikt przy tym grzebać nie będzie a zależy mi żeby to jak najtaniej zrobić, tak żeby było na max 6 miesięcy... Więc ile coś takiego mogło by kosztować i gdzie najlepiej kupić? W moim przypadku będzie potrzebna ta osłonka jeszcze?
Skomentuj
-
Podejrzewam, że nie wiesz jakie są ceny przewodów. Dla ciebie wystarczy YDY 3x2,5 mm2, powinno być przynajmniej YKY 3x4mm2. Nigdzie nie kupisz tego w jednym odcinku, chyba że na zamówienie. Przejdź się lepiej do sklepu elektrycznego i sprawdź czy cena przewodu nie będzie wyższa niż wartość tej szopy.
A teraz najważniejsze: Zabawy z prądem mogą mieć tragiczne skutki. Poszukaj w swojej okolicy elektryka i jeżeli zależy ci na tym przyłączu, niech zrobi to fachowiec. Za robociznę zapłacisz niewiele w stosunku do cen materiałów.
Najwięcej wypadków śmiertelnych jest właśnie przy niewłaściwym użytkowaniu instalacji niskiego napięcia, 230V jest naprawdę niebezpieczne.
Skomentuj
-
Pamiętaj też że teoretycznie przewód powinien być chowany w ziemię poniżej strefy zamarzania (około 0,7 - 1m pod ziemią). Na kabel należy położyć niebieską folię (oznaczenie że pod tą folią jest elektryka). Piszesz, że na 6 mcy max. A później co zrobisz z tym przewodem ? 200m ziemnego przewodu to kupe kasy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez norman200m ziemnego przewodu to kupe kasy.Zamieszczone przez lega-mDla ciebie wystarczy YDY 3x2,5 mm2, powinno być przynajmniej YKY 3x4mm2..
http://www.allegro.pl/item640934371_...ka_gratis.html
Nie jest tak tragicznie w sumie.
Skomentuj
-
Dzięki wielkie... ja tam serio tylko na wakacje potrzebuje prąd, i jak będzie kosztować mniej niż 500 zł za doprowadzenie to już mi sie bardzo opłaca.... podpięte tam będą 2x HPS 600 W kilka wiatraków i taki tam bajery do hodowli roślin egzotycznych... zamontuje skrzynkę z bezpiecznikiem i woltomierzem bo mam taką gotową w piwnicy i powinno być pod kontrolą.
Skomentuj
-
Do ziemi YDY? CHyba ktos zmysly postradal. YKY moi drodzy.
Nie wiem tez kto proponuje zakopywac peszel do ziemi.... jakies nieporozumienie i kompletny brak wiedzy na temat instalacji elektrycznych.
Nie wiem jaki sesn ma kopanie 200m rowu, polozenie kabla, zainstalowanie rozdzielnicy z zabezpieczniami itp na kilka miesiecy. Koszt wna sam sprzet wyniesie okolo 1000zl, nie mowiac o robociznie itp.
Skomentuj
Skomentuj