Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kompletowanie podzespołów do UniAmpa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kompletowanie podzespołów do UniAmpa

Witam.
    Zacząłem sobie kompletować części do UniAmpa. Jest niestety kilka rzeczy których nie wiem. Mam nadzieję, że znajdą się ludzie cierpliwi, którzy pomogą mi przez to wszystko przebrnąć:)
    Na początku próbowałem wyszukać jak najwięcej rzeczy na stronce www.skleptronik.eu ale wydaje mi się, że tam jest drogo i wszedłem na stronę www.aprovi.com.pl. No i tak:
    1.)
    BC546B-MBR SI-N 80V 0.2A 0.5W - Aprovi 16 gr sztuka
    BC546B NPN 80V/0.1A/0.5W 300MHz - skleptronik 40gr sztuka
    delikatna rozbieżność o 0,1A
    Tak samo z BC556B na aprovi 7gr a na skleptronik 40 gr.
    Który wybrać? Czy nie ma różnicy?

2.)
    Jest w spisie Termistor NTC 100k ale w skleptronik jest Termistor NTC110 100K ohm. Czy to jest to samo ?

CDN :P
    PS. Z góry dzięki za pomoc :)

1) bierz tańszy

2) to samo, 100k is 100k :)

Skomentuj

Ok .. dzięki cudny90 :)

3.)
      W spisie jest dioda zenera c12V.
      Może być ta DIODA ZENERA 5W 12V ?

Skomentuj

Mooooże, ale na 99,999% :)

Zwracaj jeszcze uwage na rozmiary elementów, żeby potem nie było, że się jakiś nie mieści ładnie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
          Mooooże, ale na 99,999% :)

Zwracaj jeszcze uwage na rozmiary elementów, żeby potem nie było, że się jakiś nie mieści ładnie :)
          To może znasz symbol takiej żeby pasowała na 100% ?? :)

Skomentuj

Nie znam, nie wiem też jakiej mocy ma być ta dioda ( jaka minimalna moc ) bo głównie od mocy zależy rozmiar :P 5W wydaje mi się sporo ...

Skomentuj

Zamieszczone przez (l_nino)
              W spisie jest dioda zenera c12V.
              Może być ta DIODA ZENERA 5W 12V ?
              oj za mocna :P
              ja mialem slabsze - pozniej zobacze jakie dokladnie

a skoro jest juz temat to... mam kilka pozycji z poprzedniego zamowienia

kondensatory:
              1uf/50v 20szt
              47uf/63v pelno :P to daje za free bo sa wieksze a kosztowaly grosze :P
              47pf duzo
              470pf tez troche
              18pf 20szt

rezystory
              100r 60szt
              1r 80szt
              1k 56szt
              910r duzo
              220r
              1M
              2k2
              47k
              33k2

inne
              bezpiecznik 5A 34szt
              goldpin
              BC550c 16szt
              tulejka do odizolowania tranzystorow (to sie przyda raczej do symka)
              C12 - zener 12V.
              1n4005 38szt

kto pierwszy ten lepszy :P

Skomentuj

ja bym sie skusil na troche z w/w elementów chyba ze niechce Ci sie dzielic itp

Mozna ? :)

Skomentuj

pisz PW lub GG

Skomentuj

Ok z zenerką już po problemie ... kupię od Pawła S. :)

4.)
                    W spisie jest kondensator 4u7/25V. Na aprovi.pl jest 4,7UF/25V KONDENSATOR TANTALOY to o taki chodzi ?
                    No i prawie wszystko już znalazłem :)

Skomentuj

W spisie jest kondensator 4u7/25V. Na aprovi.pl jest 4,7UF/25V KONDENSATOR TANTALOY to o taki chodzi ?
                      Tak, o taki chodzi :)

Skomentuj

Zamieszczone przez (l_nino)
                        Na aprovi.pl jest 4,7UF/25V KONDENSATOR TANTALOY to o taki chodzi ?
                        NIE!
                        to ma byc elektrolit a nie tantalowy

troche pozycji juz sie skonczylo (uaktualnienie na powyzszej liscie)

Skomentuj

Ja mam pytanie odnośnie c6 c28 4u7/25 czy to ma być zwykły ceramik czy ten zalewany z tolerancją 5%.
                          I jeszcze c7 c 29 470p 50v j/w

Skomentuj

Zamieszczone przez bart2111
                            c6 c28 4u7/25 czy to ma być zwykły ceramik czy ten zalewany z tolerancją 5%.
                            aaaaa - nawet nie zwrocilem uwagi co to za element.
                            to jest kondensator wejsciowy sygnalu wiec to musi byc MKT dobrej jakosci
                            4,7uF jest trudno osiagalny i wszyscy w grupowym zamowieniu mieli 2,2uF
                            roznica to dolna czestotliwosc przetwarzania - irek to wyjasnial w temacie o symasymie floodinsa
                            I jeszcze c7 c 29 470p 50v j/w
                            taka malutka ceramiczna "pchelka"
                            zobacz zdjecie uni irka dla przykladu

Skomentuj

W projektach uniampa150 na głównej na fotce w miejscu c6 i c28 jest zwykły elektrolit.
                              Raczej tam nie ma być mkt.Przynajmniej ja tak myślę mkt w miejscach c1 c2 c10...

Skomentuj

W projektach uniampa150 na głównej na fotce w miejscu c6 i c28 jest zwykły elektrolit
                                wez plytke do rak i porownaj z fotografia ;]
                                wyraznie w tych miejscach jest kwadratowy szary kondensator 2,2uF

[ Dodano: 2009-06-13, 15:43 ]
                                hehe - bo to zdjecie kogos innego :P
                                pisalem przeciez ze masz zobaczyc zdjecie irka :P
                                http://img490.imageshack.us/img490/1193/img0179os0.jpg

Skomentuj

Czy ceramiki 47pF muszą być bezwzględnie na 100V?
                                  Kondensatory na 100V można rozróżnić po czarnej kresce/kropce na obudowie?

to jest kondensator wejsciowy sygnalu wiec to musi byc MKT dobrej jakosci
                                  Musi, to na Rusi :razz:
                                  Jak nie będzie MKT to coś się stanie? Nie. Wpływ na dźwięk nie będzie raczej zauważalny, aczkolwiek dla świętego spokoju lepiej dać tam MKT (wpływ autosugestii zdziała więcej niż dobrej klasy kondensator).

Skomentuj

Zamieszczone przez luke666
                                    Czy ceramiki 47pF muszą być bezwzględnie na 100V?
                                    minimum na 100V. moga byc i na 1000V

Jak nie będzie MKT to coś się stanie? Nie. Wpływ na dźwięk nie będzie raczej zauważalny, aczkolwiek dla świętego spokoju lepiej dać tam MKT (wpływ autosugestii zdziała więcej niż dobrej klasy kondensator).
                                    alez oczywiscie ze nie musi. w zwrotnicach tez nie musi. a ze ty tego nie slyszysz to juz nie moja wina :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                      a ze ty tego nie slyszysz to juz nie moja wina :P
                                      Czy tego nie słyszę... może nie, a może po prostu nie zwracam na to uwagi? Ciężko to powiedzieć, bo ocena dźwięku jest bardzo subiektywna.
                                      Z chęcią jednak wykonam porównanie elektrolitu do MKT podczas składania swojego UniAMPa i posłużę się "doskonałym" przyrządem pomiarowym jakim jest ludzkie ucho.

Patrząc na to z elektrycznego punktu widzenia, kondensator MKT bardziej przypomina idealny kondensator niż elektrolit (mniejsza upływność i ESR przełożą się na lepsze odfiltrowanie składowej stałej?), ale w czym się to przełoży na jakość dźwięku?
                                      Wbrew temu co napisałem, sam zawsze stosuję MKT w torze sygnałowym ale tylko dlatego, że "tak robią wszyscy" i coś pewnie w tym jest...

Zamieszczone przez Pawel S.
                                      minimum na 100V. moga byc i na 1000V
                                      Chodziło mi właśnie o napięcie minimalne, w wielu sklepach elektronicznych sprzedawcy nie wiedzą jakie jest napięcie ceramików (50/100V), sam też nie wiem jak to rozpoznać.

Skomentuj

Chodziło mi właśnie o napięcie minimalne, w wielu sklepach elektronicznych sprzedawcy nie wiedzą jakie jest napięcie ceramików (50/100V), sam też nie wiem jak to rozpoznać.
                                        moze w google wpisac ?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X