ja słyszałem. poprostu przepływ prądu generuje przepływ w przewodniku znajdujacym sie obok w wyniku działania pola magnetycznego. coś na zasadzie trafo.
To wybacz Wyglądało to jak żart Dlatego najlepszą metodą jest wypiąć kable z listwy... A co do sensu UPS-a... Paweł potrzebuje go bo mu się komp restartuje a nie po to żeby uchronić komputer przed piorunem :)
Paweł, a potrzeba zaraz całego UPS-a? A nie można tylko samego filtra sieciowego? Przecież tylko o to ci chodzi...
Jeśli chodzi Ci o takie filtry jak są w listwach zasilających - znaczy jedna cewka to odradzam :)
Takie filtry mogą ewentualnie coś zepsuć - znam przypadek, gdy przez listwę zasilającą, a dokładniej przez filtr monitor lcd działał jakby miał odświeżanie 5Hz :) SERIO! Po wymianie listwy wszystko wróciło do normy :)
luke666, jak będziemy myśleć tak jak Ty, to musielibyśmy założyć, że nawet wyłączenie przełącznikiem listwy zasilającej w trakcie burzy nie uchroni nam komputera, gdyż iskra może przeskoczyć przełącznik i i tak nam uwali kompa
Zamieszczone przez cudny90
luke666, melisław, ale ja mówię poważnie z tym przeskoczeniem przełącznika :) i znam zjawisko indukcji elektromagnetycznej i wierzę Wam.
Zastanów się 2x zanim coś napiszesz, a nie się teraz plączesz w zeznaniach :P
Tylko, jeśli tak, to poco UPS, skoro silny piorun może i tak go zniszczyć? :)
Gdzie wyczytałeś, że UPS służy do "ochrony przed piorunami"? UPS służy do podtrzymania napięcia, ma co prawda szereg zabezpieczeń przeciwprzepięciowych ale nie chroni komputera w 100%. Podstawa to odpinać podczas burzy kable sieciowe.
a od czego zalezy to czy sie nam komputer resetuje podczas burzy czy nie? u mnie w domu sie zadne kompy nie resetuja podczas burzy. co najwyzej co jakis czas wyskakuje mi komunikat "kabel sieciowy odlaczony" co ni mniej, ni wiecej oznacza ze sie port w switchu/hubie spalil...
Tylko, jeśli tak, to poco UPS, skoro silny piorun może i tak go zniszczyć? :)
nawet jeżeli tak sie stanie i rozwali Ci UPS a nie jego bezpiecznik to rozwali Ci Tylko przetwornice AC-DC a zasilanie nadal będziesz miał z akumulatora.
wogóle to listwy zasilające z bezpiecznikami to psi ch*j a nie ochrona. zobaczcie jakie macie bezpieczniki tam przede wszystkim. ja sprawdziłem w 3 i wszystkie były powyżej 10A no to sorry... ja mam na całej fazie mniejszy bezpiecznik bo właśnie 10A. Nie rozumiem ze ktoś wierzy w sens istnienia tego i wydaje potężne... i że niby jest "specjalnie do komputera". a stabilizatory? sorry ale o niebo lepsze są nawet w zasilaczach mustanga wiec na cholerę to?
UPS owszem... nie służy do ochrony przed piorunami bo przed tym tak naprawdę nie ma skutecznej ochrony (tzn jest ale albo to jest wyłączenie całego zasilania w domu co jest takie sobie albo zbudowanie sporej rezerwy prądu na zasadzie UPS i wtedy odłączenie prądu). Aczkolwiek może ochroni... mi jak na razie sprawuje się znakomicie. A w razie czego odetnie zasilanie z sieci i podtrzyma je przez kilka potrzebnych minut.
no ale życzę zdrowia Twoim dyskom gdy podczas zapisu im się wyłączy zasilanie ja UPSa traktuje jako niezbędny element zestawu. Jednak po coś posiada ten stabilizator i w razie czego umie potrzymać zasilanie.
zaczalem szukac info o UPSach ktore mnie zainteresowaly i pojawil sie pewien problem...
UPS ma pewna max moc. czy to jest jest max moc jaka moze oddac tylko podczas pracy z AKU czy rowniez podczas pracy z sieci?
bo z tego co wyrzytalem to rowniez podczas pracy z sieci :???: a wtedy to bylby problem bo nie kupie nic nowego ponizej 200zl :|
Pawel S., to jest suma mocy odbiorników jakie mogą być podpięte zarówno podczas pracy buforowej jak i przy braku zasilania z sieci, bo akumulator jest ciągle doładowywany i przetwornica ciągle pracuje, niezależnie czy zasilanie jest czy go niema.
Skomentuj