Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UPS do komputera - byle tanio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie, powstaje w nim przepięcie rzędu nawet kV.
    Słyszałeś o czymś takim jak zjawisko indukcji elektromagnetycznej?

Skomentuj

ja słyszałem. poprostu przepływ prądu generuje przepływ w przewodniku znajdujacym sie obok w wyniku działania pola magnetycznego. coś na zasadzie trafo.

Skomentuj

luke666, melisław, ale ja mówię poważnie z tym przeskoczeniem przełącznika :) i znam zjawisko indukcji elektromagnetycznej i wierzę Wam.

Tylko, jeśli tak, to poco UPS, skoro silny piorun może i tak go zniszczyć? :)

Skomentuj

To wybacz Wyglądało to jak żart Dlatego najlepszą metodą jest wypiąć kable z listwy... A co do sensu UPS-a... Paweł potrzebuje go bo mu się komp restartuje a nie po to żeby uchronić komputer przed piorunem :)

Paweł, a potrzeba zaraz całego UPS-a? A nie można tylko samego filtra sieciowego? Przecież tylko o to ci chodzi...

Skomentuj

A nie można tylko samego filtra sieciowego?
            Jeśli chodzi Ci o takie filtry jak są w listwach zasilających - znaczy jedna cewka to odradzam :)

Takie filtry mogą ewentualnie coś zepsuć - znam przypadek, gdy przez listwę zasilającą, a dokładniej przez filtr monitor lcd działał jakby miał odświeżanie 5Hz :) SERIO! Po wymianie listwy wszystko wróciło do normy :)

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
              Paweł, a potrzeba zaraz całego UPS-a? A nie można tylko samego filtra sieciowego? Przecież tylko o to ci chodzi...
              budowa takich filtrow jest nie oplacalna - lepiej wlasnie kupic uzywanego UPSa
              juz licytuje kilka...
              jak nic nie wypali to kupie nowego

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                luke666, jak będziemy myśleć tak jak Ty, to musielibyśmy założyć, że nawet wyłączenie przełącznikiem listwy zasilającej w trakcie burzy nie uchroni nam komputera, gdyż iskra może przeskoczyć przełącznik i i tak nam uwali kompa
                luke666, melisław, ale ja mówię poważnie z tym przeskoczeniem przełącznika :) i znam zjawisko indukcji elektromagnetycznej i wierzę Wam.
                Zastanów się 2x zanim coś napiszesz, a nie się teraz plączesz w zeznaniach :P

Gdzie wyczytałeś, że UPS służy do "ochrony przed piorunami"? UPS służy do podtrzymania napięcia, ma co prawda szereg zabezpieczeń przeciwprzepięciowych ale nie chroni komputera w 100%. Podstawa to odpinać podczas burzy kable sieciowe.

Skomentuj

a od czego zalezy to czy sie nam komputer resetuje podczas burzy czy nie? u mnie w domu sie zadne kompy nie resetuja podczas burzy. co najwyzej co jakis czas wyskakuje mi komunikat "kabel sieciowy odlaczony" co ni mniej, ni wiecej oznacza ze sie port w switchu/hubie spalil...

Skomentuj

nawet jeżeli tak sie stanie i rozwali Ci UPS a nie jego bezpiecznik to rozwali Ci Tylko przetwornice AC-DC a zasilanie nadal będziesz miał z akumulatora.

wogóle to listwy zasilające z bezpiecznikami to psi ch*j a nie ochrona. zobaczcie jakie macie bezpieczniki tam przede wszystkim. ja sprawdziłem w 3 i wszystkie były powyżej 10A no to sorry... ja mam na całej fazie mniejszy bezpiecznik bo właśnie 10A. Nie rozumiem ze ktoś wierzy w sens istnienia tego i wydaje potężne... i że niby jest "specjalnie do komputera". a stabilizatory? sorry ale o niebo lepsze są nawet w zasilaczach mustanga wiec na cholerę to?

UPS owszem... nie służy do ochrony przed piorunami bo przed tym tak naprawdę nie ma skutecznej ochrony (tzn jest ale albo to jest wyłączenie całego zasilania w domu co jest takie sobie albo zbudowanie sporej rezerwy prądu na zasadzie UPS i wtedy odłączenie prądu). Aczkolwiek może ochroni... mi jak na razie sprawuje się znakomicie. A w razie czego odetnie zasilanie z sieci i podtrzyma je przez kilka potrzebnych minut.

Skomentuj

demanufacture, Mi pare razy w życiu wywaliło bezpiecznik w listwie zasilającej ..., ale komputer działa do dziś :)

Skomentuj

no ale życzę zdrowia Twoim dyskom gdy podczas zapisu im się wyłączy zasilanie ja UPSa traktuje jako niezbędny element zestawu. Jednak po coś posiada ten stabilizator i w razie czego umie potrzymać zasilanie.

Skomentuj

zaczalem szukac info o UPSach ktore mnie zainteresowaly i pojawil sie pewien problem...
                          UPS ma pewna max moc. czy to jest jest max moc jaka moze oddac tylko podczas pracy z AKU czy rowniez podczas pracy z sieci?
                          bo z tego co wyrzytalem to rowniez podczas pracy z sieci :???: a wtedy to bylby problem bo nie kupie nic nowego ponizej 200zl :|

Skomentuj

ja kupiłem 600W za 100zł podejrzewam że te 600W to jest ostra ściema ale jakoś zaskakująco działa

Skomentuj

ja narazie nie licytuje wlasnie ze wzgledu na to co napisalem wyzej - moze ktos to wyjasnic? bo juz chcialem kupowac nowke :???:

Skomentuj

Pawel S., to jest suma mocy odbiorników jakie mogą być podpięte zarówno podczas pracy buforowej jak i przy braku zasilania z sieci, bo akumulator jest ciągle doładowywany i przetwornica ciągle pracuje, niezależnie czy zasilanie jest czy go niema.

Skomentuj

no i wlasnie tego sie obawialem :neutral:

jakies pomysly co do pomiaru poboru mocy przez mojego blaszaka?
                                  z monitora odczytam. ale co z puszka? :???:

Skomentuj

ja bym przyjął 70% mocy zasilacza, ale to tylko moje domysły.

Skomentuj

Pawel S., popytaj się znajomych czy nie mają może liczników energii wpinanych w gniazdko ... o czegoś tego typu :)
                                      http://allegro.pl/item680953175_licz...rnik_mocy.html

Skomentuj

Gdy jeszcze bawiłem się w tuning i oc komputerów popularne były kalkulatory obliczające moc pobieraną przez komputer.
                                        Wiadomo jak jest z dokładnością takich wyników ale mogą przybliżyć rząd wielkości.
                                        Przykładowe kalkulatory:
                                        http://www.extreme.outervision.com/p...ulatorlite.jsp
                                        http://www.journeysystems.com/?powercalc
                                        http://zenfist.pl/kalkulator-mocy-za...-news-151.html

Skomentuj

wafer, szkoda tylko ze tam nie ma moich komponentow :mrgreen:
                                          XP2400+
                                          2 kosci DDR
                                          2 dyski
                                          2 napedy optyczne
                                          Ti4200
                                          SB L!

monitor narazie jakies 15" CRT - za tydzien bedzie LCD ( o ile trafie na jakas promocje)

wybieralem najslabsze komponenty i wychodzilo 250-300W
                                          tak wiec nie jest zle

[ Dodano: 2009-07-07, 18:29 ]
                                          a pomylka - w pierszym sa moje komponenty!
                                          274W

Skomentuj

Czaruję...