Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Boxsim - projektowanie zwrtonicy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Boxsim - projektowanie zwrtonicy

Witam! chciałbym zapytać jak krok po kroku można zaprojektować zwrotnice w programie BOXSIM firmy Visaton :?: Miał ktoś z tym styczność i potrafi wytłumaczyc jak tym sie posłużyc :?: Program jest po niemiecku więc mało co można skumać.

Fajnie jakby ktoś podrzucił screeny z programu jak i co klikamy.

Przyda sie to mi i innym do projektu prowizorycznych i gotowych zwrotnic do projektów na głośnikach Visaton.

PZDR

To dosc proste, choc po niemiecku. Na AM byl artykul co po kolei robic ale QUESTER bardzo mądrze wyj.bał AM a artów wszystkich nie udostepnil...

Skomentuj

n_omyzs może i proste ale mi to nie idzie coś, stosuje sie do tej instrukcji co na poczatku jest ale dupa, nie wychodzi, no i opisu brak na AM bo AM niema;/ a szkoda... Może ktoś pomóc?? Może odswierzmy wątek z AM tutaj, to napewno sie przyda!

Skomentuj

Mam nadzieje ze ktos pojdzie po rozum do glowy i udostepni wszystkie arty z AM a nie tylko 5 wybranych

Skomentuj

A ja mam nadzieje ze ktoś wreszcie zobaczy ten temat i przestanie dyskryminować tematy maloznanych ludzi z forum i odpowie coś konkretnego, pomoc na tym forum to DNO! Jeden n_omyzs sie zainteresował...

Temat do kosza bo i tak nikogo to nie obchodzi a szkoda!

Skomentuj

Nerwus sie znalazł :lol:
            Może inny program np X-Over 3 Pro - bardzo prosta obsługa.
            A propo tego tematu i tak się dziwię że nikt nie napisał "prawdziwą zwrotnicę zrobisz tylko za pomocą pomiarów i doświadczenia" :roll:

Skomentuj

DIGIPROCOMP, tak wiem, ale program ten jest też bardzo dobry, jeżeli chcemy robić coś na głosnikach firmy visaton, widziałem zwrotke i charke z programu i z pomiarów, wyszło to rewelacyjnie, wiec smiem twierdzic ze program jest dobry. Pomiar zrobił bym na koniec, zeby sprawdzić wiarygodnosc programu, ale tak czy inaczej modyfikował bym zwrotnice wg swoich upodobań, dokłądając i zabierając elementy, nie liczy sie mega płaska charka a to jak gra sprzęt. A co do Twojej propozycji zerkne na ten program:)

Nerwus nerwus :razz: i ciśnieniowiec :razz:

Skomentuj

Program zawiera duzo danych nt glosnikow Visatona takze charki wiec xover sie chowa. Szkoda tylko ze po niemiecku.

Skomentuj

Może porównamy programy (nuda w pracy :lol: )
                  Jakie głośniki?

Skomentuj

n_omyzs, ma rację, tam sa zawarte wszystkie parametry głośników, charakterystyki itd.

http://www.audiostereo.pl/Budowa_kol...ach_35176.html tutaj dla niedowiarków ze ładnie wszytsko wychodzi :wink:
                    DIGIPROCOMP, spróbuj na tych samych głośnikach co Wilk.

[ Dodano: 2009-07-06, 14:04 ]
                    Zeby bylo spolszczenie to na pewno dużo więcej ludzi samemu robiło by zwrotnice i kolumny na głosnikach visatona.

Skomentuj

Na stronce Visatona nie ma większości parametrów do KE25SC :neutral:

Skomentuj

DIGIPROCOMP, Sciagnij boxsim i z niego spisz :wink:

[ Dodano: 2009-07-06, 15:33 ]
                        Jeżeli spisał byś wszystkie głośniki z BOXSIM to wydaje mi sie ze charka powinna wyjsc taka sama...

Skomentuj

Kożystając z tematu, ma ktoś ten tutorial z AM do boxsim'a gdzies zapisany? i czy można by go bylo udostepnić. Bo programik wydaje sie być fajny:)

Skomentuj

Boxsim jest super programem, niewiele sie myli z tego co wiadomo, można to zobaczyć na AS, np konstrukcje pana WILK'a na 2xAL200+AL130M+KE25SC, program odzwierciedlił niemal tak samo, idealnie charakterystyke zestawu, wprowadzając do programu dane innych głośników podejrzewam że było by fajnie, głośniki visatona są stosunkowo drogie do tego co oferują, narazie na forum ludzie przekonali się do głośników marki SEAS, stosunek jakosc cena jest idealny a nawet lepiej! Możemu zbudować 3way za około 3tyś a gra to dużo lepiej niż zespoły głośnikowe za 3tys(3way oczywiscie dostepne na rynku, czyli te sklepowe JBL itp) Visaton natomiast ma bardzo dobre KITy, kiedyś liczyłem KIT CONGA i wyszło mi okolo 4-5tys zł za 2 kolumny, więc sporo!(conga składa się z TIW250+AL130M+KE25SC), w tej cenie można mieć kolumny takie jak ma MICHAŁ K. z kupnymi obudowami od niego! Godny polecenia jest TIW300, głosnik parametrami wygląda rewelacyjnie, nie słyszałem by ktoś go krytykował, ale niema też za duzo opini wogole. Jakbym mial składać coś na visatonie to użył bym TIW300+AL130 i coś jeszcze ale już nie visatona, raczej seas. pozdrawiam

Skomentuj

Dawid-SS,
                              program visatona nie jest trudny jeśli chodzi o podstawową obsługę. Mimo to, że jest w "języku wroga" to rozpykałem go w ok 1 godzinę.
                              więc tak:
                              "datei" i wybierasz "neues projekt" - nowy projekt
                              pokazuje się tabelka: wybierasz
                              "anzahl chassis" - wybierasz ile przetworników zawiera twój projekt
                              pozostałe trzy to wymiary wykresu: od ilu ma się zaczynać, na ile kończyć i jego wielkość
                              następnie w menu "Chassis & Einbau" wybierasz rodzaj przetworników chassis 1 i chassis 2
                              wybierasz "chassis 1" i pokazuje się tabelka. Z prawej strony masz "Chassis laden aus datei" - wybierasz przetwornik z listy
                              w przypadku przetwornika basowego wybierasz też drugą zakładkę "Gehause & Impedanz" i wybierasz czy interesuje cię obudowa zamknięta, czy br, czy band pass itd.
                              Możesz też wpisać poniżej jej wymiar w litrach i strojenie.
                              Klikamy ok
                              Następnie "Chassis 2" - wybieramy drugi przetwornik.
                              Teraz znów "Chassis & Einbau" i wybieramy tym razem "Gemeinsames ausengehause".
                              Tu wpisujemy wymiary skrzyni wg rysunku: h, b, t
                              Z prawej strony mamy ułożenie głośników. I znów wg rysunku: a- od dołu skrzyni, c- od boku skrzyni. ok
                              Teraz projektujemy już zwrotnicę:
                              Wybieramy "Verstarker 1" następnie "Weiche editieren" i rysujemy zwrotnicę.
                              Drugim klawiszem wybieramy elementy:
                              keine Verbindung - kasowanie elementu
                              draht - ścieżka
                              widerstand - rezystor
                              kondensator - :wink:
                              spule- cewka
                              laudsprecherchasis- głośnik z wyborem czy ma grać w fazie czy nie
                              verstarkerausgang - żródło z wyborem polaryzacji

No i chyba to by było na tyle (tak na szybko).
                              Zmieniasz sobie elementy w zwrotnicy i obserwujesz wykresy na "G-Gang/Imped." jak się zmieniają.

Mam nadzieję, że pomogłem.
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

lklukasz dobrze ze chociaz Ty sie pofaktygwałeś, ja zdawałem mature z niemca, zdałem ale fanem mowy germańskiej nie jestem i raczej nie będe, no i nic nie potrafie :lol: :mrgreen: Ja już raczej nie będe zainteresowany głośnikami visatona, chce robić na seasach ale napewno to co napisałeś się tu przyda, fajnie jakby ktoś napisał tak jak Ty pełny opis i dał jeszcze foty :) pzdr

Skomentuj

Dawid-SS, nie ma problemu. To było tylko tak na szybko. Ja też uczyłem się niemieckiego 4 lata ale zupełnie nic nie potrafię. Teraz żałuję, że nie uczyłem się go lepiej. W tym programie jest milion innych przydatnych funkcji o których nie mam pojęcia. To były tylko takie podstawowe, które są potrzebne do zaprojektowania zwrotnicy. Będę miał chwilę to zrobię instrukcję ze zdjęciami tylko czy to się komuś przyda :?:
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dobrze by bylo jakby tez quester wizol w koncu dupe w troki i udostepnil komus artykuly z audiomanii bo byl tam tutorial boxsima - calkiem niezly zreszta..
                                    Glupia postawa takie totalne blokowanie wiedzy ktora najwyrazniej jest potrzebna... ile juz o to prosimy ? Pol roku ?

Skomentuj

Fajnie że jest jakis odezwał :) tutorial by sie przydał :)

Mam pytako jak zrobic szeregowe bądz równoległe połączenie głosników?

Skomentuj

Zamieszczone przez rysiul123
                                        Mam pytako jak zrobic szeregowe bądz równoległe połączenie głosników?
                                        http://images.google.pl/imgres?imgur...MJmZ_QaJtITQBA

Skomentuj

Czaruję...
                                        X