Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Boxsim - projektowanie zwrtonicy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez csbiczek
    Zamieszczone przez rysiul123
    Mam pytako jak zrobic szeregowe bądz równoległe połączenie głosników?
    http://images.google.pl/imgres?imgur...MJmZ_QaJtITQBA
    To akurat wiem chodziło mi o symulacje tak owych połączeń w boxsim'ie

Skomentuj

rysiul123, trzeba było sprecyzować pytanie :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez rysiul123
        To akurat wiem chodziło mi o symulacje tak owych połączeń w boxsim'ie
        musisz "dorysować" jeden głośnik szeregowo lub równolegle
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A co znaczy opcja "schow acoustic power response"? Jest to zsumowany przebieg charakterystyk poszczególnych głosników, ale różni się tym, że charka zawsze opada w stronę wyższych częstotliwości. Co to oznacza?

Skomentuj

A tak swoją drogą jest możliwość "wklepania" innych głośników niż Visatona do tego programu?

Skomentuj

Boxim jest po angielsku. Podłączam się do tego starego pytania. Można wklepać głośniki do Boxsima? Wpisać dane i wykresy zrobić z tego plik *.bch ?

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
                A tak swoją drogą jest możliwość "wklepania" innych głośników niż Visatona do tego programu?
                Można wklepać głośnik ręcznie, ale nie da się go zapisać do własnej bazy danych (z tego co wiem). Pozostaje zapisany tylko w projekcie, który tworzysz. Zmiana głośnika w projekcie na inny polega na skopiowaniu projektu do pliku o nowej nazwie i tam ręcznie zastępujesz dane jednego głośnika, danymi innego głośnika, który chcesz zasymulować. Z tego co widzę pliki w których Boxim trzyma dane o swoich głośnikach są skompilowane. Wydaje mi się, że to celowe działanie. Dają za darmo program, ale jeśli chcesz używać głośników innych firm to możesz, ale niemożliwość utworzenia bazy danych parametrów tych głośników to spore utrudnienie.
                Anglojęzyczna aktualna wersja programu pod linkiem: http://www.boxsim.de/download/Boxsim%202.00%20EN.zip
                Nie testowałem długo. Projekty ze starej wersji działają w nowej.

Skomentuj

Ale jak to ? Zedytować dane głośnika w samym projekcie? Czyli gdzie tam jest jakiś edytor umożliwiający edycje wykresu? Zresztą to fikcja bo nie mamy danych głośnika w prognozowanej obudowie więc trzeba podstawić najpierw dane pomiarowe w obudowie pomiarowej i zrobić wykres w takiej obudowie bez zwrotnicy.

Skomentuj

Zamieszczone przez sauro Zobacz posta
                    Ale jak to ? Zedytować dane głośnika w samym projekcie? Czyli gdzie tam jest jakiś edytor umożliwiający edycje wykresu? Zresztą to fikcja bo nie mamy danych głośnika w prognozowanej obudowie więc trzeba podstawić najpierw dane pomiarowe w obudowie pomiarowej i zrobić wykres w takiej obudowie bez zwrotnicy.
                    W zakładce "Edit driver & Enclosures"
                    W "Driver data" wpisujesz nazwę i dane głośnika.
                    poniżej wygrywasz pomiary jak masz, (zwykle nie masz, bo nie masz obudowy) wiec zostawiasz puste.
                    Jeśli tego nie zrobisz wykres będzie orientacyjny (wynikający z modelu matematycznego a nie realnych pomiarów).
                    Klikasz w zakładkę obok - Enclosure&Impedance
                    Tam wypełniasz dane w jakiej obudowie będziesz ten głośnik umieszczał (działanie zobaczysz później na wykresie)
                    W następnej zakładce Baffle&position wypełniasz wymiary swojej obudowy i umiejscowienie w niej danego głośnika.
                    (tu łatwo popełnić błąd i wtedy program go wywali na czerwono - trzeba poprawić błędne wymiary).
                    Ostatniej zakładki "more data"nie musisz wypełniać. Trzeba to zrobić dla wszystkich głośników, których chcesz użyć w swojej kolumnie. Przy zakładaniu projektów deklarujesz, czy ma to być konstrukcja 2, 3 czy więcej dorożna)
                    Jeśli prawidłowo wypełnisz dane głośników i umiejscowienie w obudowie musisz jeszcze zbudować układ elektryczny
                    Klawisz F6. Dodajesz źródło prądu i łączysz z nim głośniki. Na razie grają praktycznie bez zwrotnicy, ale już dostajesz wykresy takiego układu. Teraz dodajesz filtry, zmieniasz wielkości obudów (w drugiej zakładce, tam gdzie dodawałeś głośnik)...
                    Program pozwala się zorientować mniej więcej jak głośniki zachowają się w danej obudowie i budować prototypowe zwrotnice. Żaden jednak program do symulacji nie da cię ostatecznych wyników. Musisz mieć mikrofon pomiarowy, trochę elementów do zwrotnicy o różnych wartościach. Mierzyć głośniki w zbudowanej obudowie i konstruować zwrotnicę. Nie da się zrobić dobrej zwrotnicy polegając wyłącznie na symulacji w programie. Tzn. da się, ale nie zagra to tak jak trzeba.
                    W zakładce "Extras" masz dodatkowo przydatne kalkulatory, które pomogą ci budować zwrotnicę.

Podsumowując - na wykres wpłynie jaki głośnik, w jakiej obudowie i gdzie umieszczony(ilość wypełnienia), jaka zwrotnica.
                    Tym wszystkim manipulujesz, by uzyskać na symulacji dobry wykres. Na tym etapie masz zgrubną wiedzę, czy coś ma szanse dobrze się ze sobą zgrać.
                    Później musisz to zrobić jeszcze raz, tym razem precyzyjnie, budując w realnym świecie kolumnę, zwrotnicę i weryfikując co wychodzi za pomocą pomiarów (mikrofon pomiarowy i program do mierzenia jest niezbędny! przydałaby się też wiedza jak mierzyć, ale jest pełno wskazówek w necie na ten temat).

Skomentuj

Jest w Drivers & Enclosures zatwierdzony porojekt zbudowany z plików głosników z bazy Visatona. W tej zakładce projektu - po wybraniu głosnika z bazy danych - jest opcja Driver data. Można w niej wykonywać modyfikacje i eksportować ch-ki z plików tekstowych - ale dla głosnika z załadowanej bazy danych. Czyli da się modyfikowac parametry załadowanego głośnika. Mnie chodziło o stworzenie najpierw nowej bazy danych z głosnikami i dopiero tworzenie projektu.
                      Samym boximem i bazami visatona posługuję sie dość dobrze. Wiem co i jak modyfikowac i z czym weryfikować. Nie potrafię utworzyć pliku nowego głośnika i wpisać jego parametrów oraz pomiarów.
                      Last edited by sauro; 24.08.2021, 16:25.

Skomentuj

Zamieszczone przez sauro Zobacz posta
                        Jest w Drivers & Enclosures zatwierdzony porojekt zbudowany z plików głosników z bazy Visatona. W tej zakładce projektu - po wybraniu głosnika z bazy danych - jest opcja Driver data. Można w niej wykonywać modyfikacje i eksportować ch-ki z plików tekstowych - ale dla głosnika z załadowanej bazy danych. Czyli da się modyfikowac parametry załadowanego głośnika. Mnie chodziło o stworzenie najpierw nowej bazy danych z głosnikami i dopiero tworzenie projektu.
                        Samym boximem i bazami visatona posługuję sie dość dobrze. Wiem co i jak modyfikowac i z czym weryfikować. Nie potrafię utworzyć pliku nowego głośnika i wpisać jego parametrów oraz pomiarów.
                        To program Visatona i nie zależy im na tym byś używał głośników innych producentów. Jedyna opcja zapisania własnych głośników istnieje przez zapisanie ich w pliku projektu. Nie da się jednak zapisać głośników oddzielniei tworzenia własnych baz głośników. To utrudnia szybką podmianę głośnika w projekcie na inny. To duża niewygoda. Dlatego warto chyba olać ten program i zacząć używać darmowego VirtuixCAD. Tu ci nie pomogę, bo sam się dopiero tego programu uczę, ale już widzę, że ma większe możliwości.

Skomentuj

Czaruję...
                        X