Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mały problem z radiem w aucie...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mały problem z radiem w aucie...

Witam.
    Kupiłem ostatnio za niewielką cenę radio SONY CDX-7582 z uszkodzonym laserem (co oczywiscie da sie zrobić). Włożyłem je do auta, podpiąłem antene i ............
    Gra fajnie (jak narazie tylko radio :( ). Ale pojawił sie mały myk:
    Gdy tylko przekręce kluczyk w stacyjce to wszystkie stacje znikają (nie do końce).
    Niektóre całkiem a w niktórych pojawiają się słyszalne szumy.
    Próbowałem wszystkiego i nic nie pomagało.
    Jak stacyjka jest wyłączona to wszystko jest OK, a wystarczy przekręcić kluczyk i totalna lipa sie dzieje.
    Może ktoś się z takim czymś już spotkał???
    PS. AHA. Mam Fiata TIPO jak by ktoś pytał.

Widac jak idzie napiecie z samego akumulatora (12) to jest wszystko ok , byc moze z alternatora juz nie idzie takie napiecie jak powinno i to jest przyczyna. Zmierz czy masz odpowiednie napiecia w kostce ISO po wlaczeniu auta. Albo zrob taki test: najpierw zmierz przy wylaczonym a potem przy wlaczonym. Moze jakis elektryk kiedys sie trzasnal i cos zle podpial..

Skomentuj

ogórek, bledem bylo kupienie radia sony ale to juz twoj wybor Tato Muminka, ma racje sprawdz napiecie co cos jest nie tak chyba z nim

pozdro

Skomentuj

Ale nigdzie nie napisał,że silnik jest włączony.Tylko zapłon,a to znaczy,że po załączeniu zapłonu włącza się też urządzenie,które zakłóca radio.Przy uruchomionym silniku może to być padnięty alternator.Ale jeżeli nie jest uruchomiony to może jakaś dmuchawa,albo coś innego,może masz zwarcie w instalacji??

Ja bym jeszcze sprawdził połączenie radia,bo może jest niepodłączony kabel od podtrzymania pamięci,albo radio jest podpięte jakoś dziwnie.Najlepiej podłącz radio bezpośrednio pod akumulator,albo do innego autka i zobacz czy to radio czy instalacja w samochodzie.

Skomentuj

tak jak mowi PETERS tez mialem taki problem, okazalo sie ze to dmuchawa jakies zwarcie na kabelku bylo i sie robilo zaklucenie, teraz jest juz wszystko ok

Skomentuj

sorki ze dopiero teraz pisze cokolwiek. ale mam ogramiczony dostep do neta.
            małe sprostowanie:
            dmuchawa wyłączona, i nie ważne czy silnik idzie czy też nie. wystarczy włączyć zapłon.
            sprawdze jeszcze bezpiśrednio z akumulatora.
            Aha. i jeszcze jedno:
            zaobserwowałem że jak sie radio włoży do wnęki na radio to wtedy zakłucenia osiągają szczytową wartość.

Dzięki za rady. napewno z nich skorzystam.

Strzałeczka

Skomentuj

sprawdz przewod idacy do anteny czy nie jest on uszkodzony antena razem z przewodem powinna mniec okolo 75 Ohm i sprawdz cz antena jest dobrze poloczona z masa mozesz tez sprawdzic alternator czy prypadkiem on nie zkuca pracy radia

pozdro

Skomentuj

Na moje oko to problem może leżeć równierz w samym radiu,być może jest jeszce coś walnięte oprócz lasera.Skoro po zbliżeniu do półkieszeni głupieje a to przecierz metal.Może problem w masie?Bywa tak że sąpoobrywane przewody zasilające i masa jest tylko z anteny.No ale to tylko moje domysły,może warto sprawdzić.
                PZDR

Skomentuj

Peters przeciez juz napsialem ze alternator..

A masz na kablu antenowym zamontowany taki ...nie wiem jak to sie nazywa.. takie pudelko w ksztalcie walca ?? to na ogol jest wzmacniacz sygnalu antenowego lub filtr przeciw zakluceniowy

Skomentuj

Tato Muminka, fitr a wcamcniacz to die rozne rzeczy jak bys nei wiedzial

Skomentuj

moze sproboj wsadzic inne radio i czy z nim bedzie tak samo, jak nie to znaczy ze tamto radio masz padniete

Skomentuj

Czaruję...
                      X