Wykresy przedstawiaja jaka głośnośc uzyskasz z jednego wata dla okreslonej czestotliwosci w okreslonej obudowie i w okreslonym strojeniu.
Pierwszy wykres mowi ci ze, np czestotliwosc 40 hz bedzie slychac ze spadkiem 3 db (teoretycznie o polowe ciszej, wpradzie to nie tak duzy spadek), a np 28 hz ze spadkiem 12 db.
Drugi wykres mowi ze, np po dostarczeniu jednego wata czestotliwosc 30 hz bedzie slyszalna na poziomie 79 db.
W praktyce sluza one m.in do tego zeby zobaczyc czy teoretycznie na pasmie nie bedize gorek - tzn podbic dzwieku o kilak db, etc
wazna jest jescze zakaldka group delay ktora pokazuje czy bas bedzie przymulony czy szybki.
Ogolnie temat rzeka, ciezko tak w paru zdaniach wytlumaczyc jak ktos kompletnie nie wie o co chodzi...
A co do wielkosci obudowy - zrob taka jaka dawali inni dla danego glosnika ;]
Aha i nie gdn 14-100 -8 sk, tylko 14-150-8 scx. lepiej zagra.
mają być podobno w ten piątek no ale to trudno powiedzieć czy będą bo tydzień temu w piątek tez miały byc ale nie było..
wogóle to jakaś dziwna ta firma jest.. :neutral:
euphonic, matematyke miales? czytanie wykresow bylo?
na jednej osi jest czestotliwosc a na drugiej efektywnosc...
no ale zeby za pieknie nie bylo (bo na tych wykresach jest za ladnie) to trzeba brac pod uwage wielkosc obudowy. 30 litrow dla 13cm glosnika to stanowczo za duzo!
kompletne max w jakim moze zagrac 13cm to 15 litrow. ale nawet i w tym niekotre moga sie gubic...
zalecany litraz dla 13cm to 7-12 litrow
interesuja nas tylko 2 wykresy. pierwszy i SPL (tutaj porownujesz 2 glosniki)
cala reszta jest G warta :P
ja zakładam że autor i tak nie wie o co chodzi... czyba że jest inaczej.. :razz:
ale radze poszukać projektu z tymi głośnikami na forum zobaczyc jaka tam jest objetośc dla tych głośników i zrobić takie paczki i juz.. :razz:
GDN 14 SCX + GDWK PJ
te głośniki dajesz w obudowe 8-10 litrów b-r i wykańczasz tak jak cysiaczek i git :razz:
sam takie robie juz ponad miesiąc bo czekam na głośniki... :razz:
hmm no nie wiem. ja dzwonie po trzech tygodniach po zamówieniu i koles mi kazał złożyć jeszcze raz zamówienie. no to mu złozyłem 8wysłałem mu emailem i odpisał mi na emai że ok przyjął zamówienie i kazał zadzwonić na następpny dzień. dzwonie na następny dzien a koles mi mówi żebym jeszcze ra złożył zamówienie. ile można składac to samo zamówienie.. to jest niepoważne :???: a jeszcze wcześniej złozyłem 3 razy to zamowienie...
a teraz jest problem bo znów koleś obiecuje z tuygodnia na tydzień że będzie głośnik ale go nie ma.. no i kup tu chłopie co u nich... nie da się.. :neutral:
[ Dodano: 2009-08-07, 17:03 ]
no i wiadome...
dzisiaj miały być głośniki ale ich nie ma prosze dzwonić w przyszłym tygodniu... :???:
witam po raz kolejny :grin:
Chciałbym podziękować za pomoc wszystkim.
Ostatecznie odszedłem z stx na ARN 165-01/8 http://www.aphelektra.com/p/pl/v2538...niskoton-.html
ale nadal nie wiem jakie tweetery wybrać tanie, ale dobre, słyszałem, że ARV to jest nie wypał - sam piasek.
Ale ten mi sie podoba, ale nie wiem, czy też nie piaskownica :?:
Mój znajomy ma oryginalne Mazurki, i jakoś też piaskiem tweetery chodzą.
Jakie tanie i dobre tweetery polecacie
ARN to dość kiepski głośnik, na pewno dużo gorszy od stx'a. Poza tym prawdopodobnie nie znajdziesz zwrotnicy do tych głośników.
Wszystkie ARV sypią piachem.
Skomentuj