Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zakup TV, primo - LCD czy PDP? secundo 3kzł.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zakup TV, primo - LCD czy PDP? secundo 3kzł.

siemano,

wróciłem z NL i chce staruszkom kupić nowe TV.
    Na starcie nie wiem czy plazma czy lcd.
    Troche sie naczytałem, że plazma lepsze kolory, kontrast, wiecej energii, czas reakcji lepszy, bardziej prawdopodobne uszkodzenie, wypalenie.
    LCD NIBY wszystko na odwrót.

I to właśnie NIBY mnie zastanawia, czy teraz nie idzie dostać LCD za 3000zł co ma bardzo dobre, porównywalne odzwierciedlenie kolorów co plazma. Chyba już dawno osiągnięto taką technologię w LCD nie :)?

Wymagania:
    wielkość pokoju ? - 5 X 5
    preferowana wielkość ekranu ? - 37-40"
    jaki sygnał ? - satelita czyli TVP1,2,3,4 POLSAT
    jaka odległość od ekranu ? - 3m+
    jaka klasa cenowa? - 3000zł
    więcej oglądasz w dzień czy w nocy? - 70% wieczór
    jakie masz nasłonecznienie pokoju ? - duże, słońce świeci prosto na okna, ale to i tak są rolety :)
    Full HD czy HD ready ? - temat otwarty - na co mnie stać

no i ponoć LCD nie radzi sobie ze zwykłym sygnałem, czyli obraz niewyraźny, szumy itp.

Zdecydowanie plazma! Miesiąc temu sam nabyłem Panasa TX-P42X10Y. Mam mniejszy pokój i tv oglądam z odległości 2-2,5 m. Bałem się trochu rozdzielczości, że będzie piksele widać na ekranie. Nic z tych rzeczy :grin: Obraz jest genialny, a bajki na dvd wyglądają jakby były trójwymiarowe (to nie tylko moje zdanie :razz: ). W tym budżecie możesz szarpnąć się na TX-P42S10E, FullHD i 400 Hz. Najlepszym wyjściem będzie jak przejdziesz się do MM itp i zobaczysz jak wygląda obraz na kilku odbiornikach.
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

Skomentuj

Na starcie nie wiem czy plazma czy lcd.
      Troche sie naczytałem, że plazma lepsze kolory, kontrast, wiecej energii, czas reakcji lepszy, bardziej prawdopodobne uszkodzenie, wypalenie.
      LCD NIBY wszystko na odwrót.
      wpadnij do MM, saturna czy co tam pod ręką masz z jakimś filmem na dvd i sam się przekonaj. Nie ma sensu opisywać czegoś co samemu można zobaczyć.
      Tylko KONIECZNIE poproś o to żeby podłączyli DVD pod konkretny tv , żadnych koncentratorów czy innego gówna.

Zamieszczone przez El_liero
      no i ponoć LCD nie radzi sobie ze zwykłym sygnałem, czyli obraz niewyraźny, szumy itp.
      takie "ponoć" czy "podobno" ew "niektórzy mówią" to pitolenie bez sensu i tak jest w tym przypadku, wcale nie trzeba mieć telewizji w HD żeby docenić właściwości wielu cienkich cali

Skomentuj

no byłem w sklepie dzisiaj i powiem, że nie mam pojęcia co kupić...

kto wie jak wygląda obraz na LCD i na plaźmie z sygnałem SD ? Bo w sklepie nie mają zęby pokazać a ja sie całczas zastanawiam czy bedzie rzeczywiscie masakrycznie

Skomentuj

gdzie w wieluniu byłeś że nie mieli? :P
          vis a vis inter marche powinni móc podłączyć :P

Skomentuj

to trzeba jechać do większego miasta typu Media markt, tam sie coś wybierze.

Na wstępie panasonica TX 37' z serii S bym wybrał.

Skomentuj

Mam w domu 3 LCD :))) 2 x toshiba i samsung )

Nigdy na plazme sie nie napalalem )) NIZSZA rozdzielczosc, no ale teraz nowe maja juz wyzsza :))) poza tym biora spooooro wiecej energii co tez dla mnie ma znaczenie )

LCD sa bardziej popularne, i jest ich spory wybor, dla moich zastosowan owszem LCD, trafic trzeba dobry model z dobra czernia i jest bajka :))

Ja na toshibie 37 cali ogladam sygnal SD z kablowki i nie narzekam jest si ;] z odleglosci 2m, filmy HD bajka :)))

Poszukaj jakiegos FORUM HD tam ludzie robia poszczegolne testy poszczegolnych televizorow :))

Skomentuj

polecam http://hdtv.com.pl/forum/

Skomentuj

wróciłem z NL i chce staruszkom kupić nowe TV
                  troche szacunku,uzywanie słowa RODZICE nie boli i nie sadzaja za to do ciupy.Teraz do rzeczy,zdecydowanie cos oszczędnego czyli LCD. :grin:

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszek
                    wróciłem z NL i chce staruszkom kupić nowe TV
                    troche szacunku,uzywanie słowa RODZICE nie boli i nie sadzaja za to do ciupy.Teraz do rzeczy,zdecydowanie cos oszczędnego czyli LCD. :grin:

No bez przesady nie widze tutaj braku szacunku ))) Staruszek to pieszczotliwie gorzej jak mowia wulgarnie MOJ STARY PP

Ja do swojego mowie PADRE albo FATHER :P to chyba najbardziej odpowiednie :P

do rzeczy Takero podal swietne forum, wlasnie je mialem na mysli

Skomentuj

znam forum:) już tam pare godzin spędziłem.

Byłem w Saturnie, obejrzałem z 80 telewizorów i wywnioskowałem że Sony Bravia są dobre i niektóre modele Samsunga LE z serii 5 i 6. Oczywiscie to same LCD, bo mozę jednak LCD wezme :)

Skomentuj

Jestem posiadaczem Tv Sony Bravia z serii KDL-**W5500 i muszę powiedzieć że telewizor jest ekstra. Sygnał odwzorowywany na nim zarówno z komputera po D-SUB jak i za pośrednictwem HDMI jest piękny. (Tu peany na cześć auto detekcji i dopasowania.)

Troszkę trzeba się na wstępie pobawić ustawieniami, ale po 30 min od wyjęcia z pudełka już jest dobrze. Kolory (subiektywnie) najlepsze z pośród telewizorów panasonica, sharpa, samsunga, i paru innych w tej samej cenie. Tak samo kontrast i odwzorowywanie czerni.

Sygnał niskiej jakości (antena analog i zwykła antena Satelitarna.) Jest do zniesienia, nie jest to cudo, ale przecierz nie da się z g***a bicza ukręcić. (kolokwialnie mówiąc)

Podkreślam iż ta opinia jest subiektywna, zabarwiona moim spojrzeniem i upodobaniami. (Jednak powiem w nawiasie iż przeczesałem kilkanaście sklepów i zrobiłem wiele porównań nim się zdecydowałem. Wybierałem telewizor pod kątem wyświetlania fotografii, więc nie patrzyłem na dodatki i "bajery" czy na ładną obudowę. Szukałem dobrej matrycy.)

Skomentuj

Czaruję...
                        X