Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jaki sposob fornirowania wybrac

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jaki sposob fornirowania wybrac

na stronie glownej przedstawione sa dwa sposoby fornirowania obudow - 'na goraco' i 'przyciskanie'.
    moje kolumienki maja rozmiary 100 x 30 x 17 cm.
    ktory sposob bedzie lepszy i latwiejszy w wykonaniu.
    boje sie ze przyciskajac scianke o powierzchni 30 x 100 moge cos spieprzyc sprawe.
    dodam ze nigdy nie mialem stycznosci z fornirem a folia odpada
    pomozcie prosze

Za pozwoleniem podpinam sie pod temat :)Moje pytanie to jaki klej oprócz butaprenu?W domu musze kleić bo w garażu za zimno a nie chce sie za szybko wyprowadzać
    PZDR

Skomentuj

kładzenie forniru ma być TYLKO pod naciskiem i to nie na wikolach butaprenach jak co poniektórzy robią.Proponuje kupić mocznik z utwardzaczem.Najlepiej pogadaj z jakims stolarzem co ma dostęp do prasy śrubowej,a najlepiej do hydraulicznej.Osobiscie robie w hydraulicznej,docisk perfekcyjny.Prasa hydrauliczna to dobry test na jakość wykonania obudowy,moje z mdfu wytrzymają kilka atmosfer,z resztą co tu dużo gadać - 150 lat tradycji stolarskiej :P ....pozdrawiam,jak co ti pisz do mnie,pomogę

Skomentuj

ja tam wybralem sposob na butapren... nie kazdy ma dostep do takiego sprzatu i nie kazdy ma tyle kasy zeby sie szarpnac i dac stolazowi i nie kazdy ma zanjomosci wiec mi pozostaje butapren sprawdzilem na kawalku deski ktora mi zostala i idealnie sie przyklieilo

Skomentuj

hehe mozna dac do jakiegos zakladu ktory sie tym zajmuje tylko koszty.... u mnie w miescie w jednym miejscu biora 100zl za fornirowanie kolumienek sredniej wielkosci...
          ja osobiscie proponuje sposob na butapren... jest tani i w miare szybki ;]
          pozdro

Skomentuj

Butapren jest uniwersalny i bardzo dobry. Tylko uważać żeby nie pobrudzić nim forniru, bo później po lakierze będzie to widać. Z alternatywnych klejów przynajmiej u brata w hurtowni jest klej który sie nazywa "płyny gwóźdź".

Co do samego klejenia. Wcale nie jst powiedziane że TYLKO na docisk. Robisz wszystko wg instrukcji na stronce (czekasz jednie dłużej aż klej przyschnie), bierzesz żelazko i na fornir. Tak sklejony fornir raz że jest szybciej, drugi raz pewniej.

Jak nie masz odpowiedniego docisku to w jednym miejscu sie sklei w innym nie, w jednym go wybuli itp.

Najlepiej i najpewniej jest żelazkiem na gorąco. Zwłaszcza w warunkach domowych.

Skomentuj

ale jak wziasc posmarowac klejek docisna porzadnie i potem zelaskiem potraktowac i dalej zostawic na dzien?? dobrze zajazylem :P

Skomentuj

Zamieszczone przez gipsy2
                kładzenie forniru ma być TYLKO pod naciskiem i to nie na wikolach butaprenach jak co poniektórzy robią.Proponuje kupić mocznik z utwardzaczem.Najlepiej pogadaj z jakims stolarzem co ma dostęp do prasy śrubowej,a najlepiej do hydraulicznej.Osobiscie robie w hydraulicznej,docisk perfekcyjny.Prasa hydrauliczna to dobry test na jakość wykonania obudowy,moje z mdfu wytrzymają kilka atmosfer,z resztą co tu dużo gadać - 150 lat tradycji stolarskiej :P ....pozdrawiam,jak co ti pisz do mnie,pomogę
                hm to jest forum DIY, czemu piszecie ze najlepiej jest isc gdizes do fachowca niech on to zrobi ;/. Wiadomo ze jesli ktos siedzi w temacie kilka/kilkanascie lat to lepiej to zrobi niz ktos co robi to pierwszy raz, ale jak by kazdy mial takie podejscie to wiekszosc ludzi by miala dwie lewe rece. ;/
                Oczywiscie, najlepiej isc do stolarza, powiedziec co sie chce, i przyjsc za tydzien i odebrac gotowe obudowy na kolumny ;/. ale DIY oznacza na polskie tlumacznie zrob to sam, wiec powinno sie wszsytko samemu zrobic, albo przynajmniej wiekszosc.

a co do forniru, ja kleilem Vikolem+zelasko, i jestem zadowolony, nic mi nie pekalo, i jak narazie sie trzyma. :), w ciagu jednego dnia mozna spokojnie obkleic cala kolumne tym sposobem.

Skomentuj

ja niechce Wam polecać fachowca,macie tu na tacy jak PORZĄDNIE okleić fornir,po latach zobaczycie co sie stanie z Waszym fornirem na butaprenie (a może nawet wcześniej).Ja dałem rade: tylko bardzo dobry docisk i rewelacyjny klej,o tym kleju pisalem.Co do docisku,wystarczy kupic ściski stolarskie,mieć płaską płytę,resztki forniry aby na wszystkich bokach podłożyć bo płyta sie wygina...więc zainwestujcie w ściski,a nie tylko Wam sie to przyda! Ale jak juz ktos kupi to myśleć przy oklejaniu. To są dobre rady,jak ktos niechce niech sie niestosuje- jego kolumny....

[ Dodano: 2004-11-14, 08:53 ]
                  ps.ale nie ma to jak prasa hydrauliczna - dodatkowo wyważa perfekcyjnie kolumny do prostopadłych ścianek

Skomentuj

Hmmm niestety nie zgodze sie z przedmowca. O to wlasnie chodzi w DIY bo zrobic wszystko co sie da wewlasnym zakresie wowczas masz ta swiadomosc i dume ze ty sam to zrobiles. Moj subwoofer na cw100c obklejalem pierwszy raz w rzyciu wiesz jaki bylem podniecony, szczesliwy i w niebowziety jak go mialem gotowego juz do polakierowania nie mowiac juz w jaka nieskonczona ucieche wpadlem jak juz stal pomalowany. Faktem jest to, ze pare maly bledzikow jest ale to byl pierwszy raz. Teraz jak bede obklejac swoje nowe kolumny (juz nie dlugo na forum) juz tych bledow nie popelnie bo wiem co i jak. Co do prasy hydraulicznej to ja osobiscie wykorzystalem wszystkie ciezary jakie posiadam, a daje to cos okolo 60-70 kilogramow + skrzynka z narzedziami i naprawde to wystarczy.
                    Czy bedzie sie to doklejac?? NIE. Szybki kurs kladzenia i obrabiania forniru dalo mi dwoch kolegow z roboty ( technolodzy drewna z zawodu ).

A wiec Panowie do roboty fornir to wdzieczny material dzieki ktoremu uzyskuje sie niesamowity wyglad naszych konstrukcji.

Skomentuj

alez ja nie przecze żeby robic we własnym zakresie! owszem róbcie! ale bedę oszukiwał że efekty są mizerne :( ,zapomnialem jeszcze dodać że fornir wypada porządnie wyszlifować,więc przydaje sie szlifierka taśmowa,oscylacyjna,kilka rodzaji papierów ściernych.Powiedzmy że robienie na butaprenie i wogule to faktycznie jest dobre do jakiś tesl,czy alfredów,niestety jak sami bedziecie chcieli zbudować kolumny na np Audaxach,czy Scan speakach i sobie coś takie złożycie to bedziecie kwiczeć ,jak ktoś jest z okolicy,to zapraszam do siebie zobaczyć jak to powinno wyglądać.

Skomentuj

Moze nikt o tym nie pisze ale to jest oczywiste ze trzeba szlifowac przed lakierowaniem i wtrakcie pomiedzy kolejnymi warstwami.
                        DIY to jest to!!!

Skomentuj

no jasne że sie szlifuje,ale trzeba wiedziec jak :)

Skomentuj

gipsy2 Myślisz że niewiadomo jakie maszyny to gwarancja sukcesu ?

Jak sie chce i sie wkłada w coś dużo pracy to efekty są bardzo dobre.

Skomentuj

ja prubowalem kawalek forniru przykleic na butabren i sie trzta swietnie... nie wiem o co Ci chodzi domowy sposob nie odbiega jakoscia dz innego... jezeli oczywiscie chce sie to zrobic i sie robi to nie spieszac sie i dokladnie

Skomentuj

och DJDamian jeszcze sporo sie musisz nauczyć ....Co z tego jak chcesz a niemasz maszyn,niejestes w stanie wykonac wysokiej klasy skrzynek,powtarzam: do takich padaczek na alfredach,stx to prosze bardzo,ale jakbys dawał juz Vife,Audaxa,Focala to byś sie szczypał.Jak jestes z okolic skocz do mnie to pokaże Ci jak wygląda profesjonalna buda :)

Skomentuj

Przypuszczam, ze pewnie tylko kilku forumowiczów ma dostęp do takiego sprzętu stolarskiego jak Ty. Ale nie oznacza to wcale że pozostali nie powinni się bawić w budowę własnych kolum. Napewno jest nam trudniej i więcej czasu musimy na to poświęcić aby osiągnąć taki efekt, ale jest on do osiągnięcia. Nie rozumiem natomiast Twojego stwierdzenia, że Tesle, STX-y, Alphardy nadają się tylko skrzynek poklejonych butaprenem, zrozum że nie każdego stać wywalić kilka stów za kopułke, i iść do stolaża żeby zrobił ładną skrzynke. Ale taki ktoś może ma pomysł, cierpliwość i staranność i sam zrobi naprawde ładny zestaw za niewielkie pieniądze, a takich konstrukcji już widziałem kilka, a chwalenie sie jakie to głośniki leża Ci w szafie naprawde mało kogo interesuje. ciekawe czy bys też napisał gdyby to były Tesle, STX-y, czy Alphardy.

Skomentuj

No i sam sobie odpowiedziales,potwierdziles to co napisalem tylko w inny sposob :) masz racje ten kto robi juz na teslach itp niebedzie pakował super kasy w bude.Wiem że Wam jest trudniej,rozumiem to i szanuję Wasze wysiłki w dązeniu do perfekcji.Podobnie jak niezbudujesz dobbrych kolumn bez pomiarów,tak samo niezrobisz dobrej obudowy bez maszyn.A to że szafie leży mi to i to to moja sprawa,tak nawiasem też są tam stxy.Jesli to komus przeszkadza niech nieczyta opisu,niekaże.Ja sie tylko raz przekonałem że stx itp to gówno,tez wogule kasy niemiałem! Ale wiesz co? Człowiek sie zmobilizuje to skombinuje...Na przyszłość to nieżyczę sobie takich uwag co u mnie w szafie leży,niemialem pisząc to na myśli że ja kurcze mam wsio! Poprostu szykują sie takie konstrukcje i tyle.Ja 3mam za Was kciuki i nie poddawajcie sie Troche wiary w to co robicie , i myślcie też :)

Skomentuj

Ty sobie nie zyczys by ktos czepial sie Twojego opisu, a po jaka cholere go dajesz - moze by nikt nie czytal co ??
                                      I prosze skoncz juz z tym za przeproszeniem pierd..... o maszynach. Tu jest DIY a nie ZDDS czyli "zanies deski do stolarza" tu kazdy sam robi i prosze Cie bardzo o to byc zauwazyl ze tylko irytujesz ludzi bo kazdy uzywa to czym dysponuje. Wole kupic klei i fornir i zaoszczedzis troche grosza niz dawac komus kase za to co ja zrobie z wiekszym sercerm

Skomentuj

ale jaka jest satyswakcja kiedy patrzysz na kolumna ktora zrobiles sam

Skomentuj

Czaruję...
                                        X