Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Uszkodzona Vifa M18WH

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Uszkodzona Vifa M18WH

Objawy:
    Przy głośniejszym słuchaniu na niektórych nutach z basem typu Peja-KC słychac taki dziwny dźwięk takie pstrykanie jakby coś do membrany przykładał.. Mam też wrażenie, że jak jest to pstrykanie to bas jest taki słabszy płytszy nie wiem jak to ując :neutral: Zawieszenie niby w porządku może połączenie linek? Pawel mi to podpowiedział
    , ale ja sam się boje tego czepiac.. Nowa koło 260zł pomocy :sad:

Jaki wzmacniacz?

Skomentuj

No ja też pierwsze co bym sprawdził to linki :) wykręć go,trzymaj go w dłoniach i wtedy włącz muzykę tą na której działy się takie rzeczy. Jeśli zacznie się dziać tak samo to spójrz na linki czy nie obijają o membranę...można to sprawdzić odchylając lekko linkę palcem od membrany,jeśli przestało pstrykać tzn. że to były linki.

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
        Jaki wzmacniacz?
        Uniamp, ale to głośnik bo już go przekaładałem do drugiej budy na drugi kanał i pod drugą zwrote i dalej to samo podczas gdy drugi we wszystkich przypadkach gra normalnie :cry:

Zamieszczone przez marian
        No ja też pierwsze co bym sprawdził to linki :) wykręć go,trzymaj go w dłoniach i wtedy włącz muzykę tą na której działy się takie rzeczy. Jeśli zacznie się dziać tak samo to spójrz na linki czy nie obijają o membranę...można to sprawdzić odchylając lekko linkę palcem od membrany,jeśli przestało pstrykać tzn. że to były linki.
        A czy głosnik nie ulegnie uszkodzeniu jak mu tak przyładuje bez obudowy?

Skomentuj

Zamieszczone przez malyzmc
          A czy głosnik nie ulegnie uszkodzeniu jak mu tak przyładuje bez obudowy?
          z odrobiną rozsądku z Twojej strony nic się nie stanie. Sam fakt grania bez budy nic mu nie zrobi jeśli mechanicznie go nie zabijesz.

Skomentuj

No własnie chodzi o to, że żeby to usłyszec muszę trochę podkręcic :mrgreen:

Skomentuj

No wiesz,każdy głośnik jak mu dasz w ..... to zatrzeszczy.

Jeśli te trzaski słychać załóżmy na volume "5" to daj potencjometr na "4",powinno być słychać bo głośnik bez obudowy bardziej się wychyla. Jak zrobisz to z głową to nic nie powinno się stać.

Zresztą zrób zdjęcie tych linek.

Skomentuj

średnia jakośc bo tylko nokia N95...

[ Dodano: 2009-09-25, 19:54 ]
                Najprawdopodobniej tak jak Pawel mówił to połączenie linek z cewka... Kiedyś tak miałem w alpierdzie, tam pomogło trochę "glucia" tutaj wątpię, a ja boję się tego dotykac :cry: Może jakiś kolega ma chęc się podjąc dla doświadczenia ew. za zapłatą (mam nadzieje, że nie dużą) :mrgreen:

Skomentuj

malyzmc, porownaj z drugim glosnikiem- moga byc troszke zadlugie to wez lutownice i popraw to. Tylko zeby nie okazalo sie ze tak niejest bo moze byc niezla kaszana.

Skomentuj

Jak popraw? Chyba nie są.. On od niedawna tak ma jakiś miesiąc a słucham na nich ponad pół roku więc to chyba nie możliwe?

Skomentuj

ah nie wiedzialem ze od niedawna tak masz.
                      One sa przylutowane - jak rozgrzejesz cyne przy terminalu to mozesz ta linke przesunac, ale to nie bedzie problemem raczej.

Skomentuj

Przydałoby się właśnie spróbowac rozkleic linki z drutem cewki i połączyc porządnie tylko, że ja się boje żebym nic nie uszkodził...

Skomentuj

Z tego zdjęcia od razu widać że są za długie. Zrób jeszcze zdjęcie linek z boku...albo od razu je przelutuj :)

Skomentuj

Ale jak to się stało, że nagle za długie się zrobiły? :lol: Porównam jeszcze później z drugim i spróbuje ewentualnie przelutowac :wink: Mam nadzieje, że to to...

[ Dodano: 2009-09-26, 12:38 ]
                            No nie wiem, nie wiem...
                            Zła Vifa:

Dobra Vifa:

W tej uszkodzonej troszeczke podgiete były ale wygląda na to, że to nie jest problem :mad:
                            :?:

Skomentuj

Na moje to oby dwie są do przelutowania :) Rozgrzej lut przy "terminalu" i cofnij linke o 2-3mm,czy to takie trudne? potem sprawdź jak gra i napisz.

Skomentuj

Gorzej jak mi się później oderwie od membrany...

[ Dodano: 2009-09-26, 21:20 ]
                                niestety podciągnięcie linek nic nie dało :mad:

[ Dodano: 2009-09-27, 13:31 ]
                                Jakieś pomysły? Co dalej :roll:

Skomentuj

no to glosnik trafil w moje rece
                                  na poczatku ogledziny czy czasem nic nie jest luzne czy naderwane... wszstko OK
                                  podlaczylem pod moj wzmacniacz i nadal wszystko OK

malyzmc, podeslam mi utwor na jakim to syszal i podlaczylem go pod mocniejszy wzmacniacz...
                                  no i pojawil sie problem - te stuki to efekt wypadania cewki poza pole magnetyczne :P

na poczatku jak go tylko wypakowalem wydawal sie bardzo miekki ale one takie ogolnie sa wiec sie tym nie przejmowalem
                                  wyglada na to ze resor dostal mniej impregnatu i poprostu sie porozciagal od uzywania...

Skomentuj

Czaruję...
                                  X