Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy PC, cena maksymalnie 3 tysiące.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nowy PC, cena maksymalnie 3 tysiące.

Witam,
    Znajomy potrzebuje kupić nowego PC'ta za max 3k PLN. Ma służyć jako domowe centrum rozrywki czyli gry w najwyższych rozdzielczościach i filmy(z naciskiem na gry). Od razu napiszę, że konsola nie wchodzi w grę.

Ma być to zestaw z monitorem 22''. Priorytety to karta graficzna, szybki dysk, niezły monitor, podatny na OC procesor(C2D E7400?). Bez myszy, klawiatury, drukarki i tym podobnych peryferiów. Co ciekawego możecie w tej cenie wymyślić?

AMD Phenom II x4 810 AM3 BOX 506,00
    MSI 785GM-E51 280,00
    Cooler Master Elite 334 czarna 143,00
    Chieftec GPS-500AB-A 500W 227,00
    OCZ DDR3 Dual Channel 2x2048MB 1333MHz CL9.0 BOX Gold Edition 323,00
    2x (RAID 0) Samsung SpinPoint F1 HD322IJ (320GB, 7200RPM, 16MB, SATA/300, NCQ) 316,00
    Gigabyte Radeon HD 4870 1GB DDR5 PCI-E BOX 610,00
    Wartość produktów: 2405,00 zł

Myśle że zestawik pociągnie każdą możliwą gre i powinno jeszcze starczyć na monitor... Jeżeli nie to można kupić Phenoma II x3 720 AM2+ Black Edition BOX to sie jeszcze 100zł na monitor zaoszczędzi.

Można sie ewentualnie zastanowić nad Athlonem II x4 i zmianą płyty ( bo nie orientuje sie płytach dla AMD choć MSI lubie i wydaje się być fajna )

Ceny brałem z agito

Skomentuj

Trochę poczytałem na necie nowych opinii i wynika z nich, że właśnie nie ma sensu się już pakować w slot 775. Nie bardzo mnie to przekonuje ponieważ uważam, że taki podkręcony C2D na dobrej płycie ma więcej możliwości niż AMD? Sam nie wiem.

Co do RAID'u to w domowych warunkach raczej nie przejdzie(pad jednego dysku = utrata danych chyba, że by się bawić w redundancje czy inne tego typu historie..) Wolałbym jeden dobry dysk(max 500gb).

W komputroniku stworzyłem taką konfigurację:

1. Intel Core2 Duo E7400 2,80GHz BOX 429,00 zł

2. OCZ DDR3 2x 2GB 1333MHz CL9 Gold 375,00 zł

3. Asus P5E3 PRO Intel X48 473,00 zł

4. Radeon 4870 Asus 1GB 2xDVI (PCI-E) Dark Knight cooler 689,00 zł

5. Tagan 580W - U15 Easycon Series refurbished 257,00 zł

6. Modecom Active srebrna - bez zasilacza 102,00 zł

7. Samsung SpinPoint F1R 500 GB (SATA II, 16MB cache, NCQ) 219,00 zł

Suma brutto: 2 544,00 zł

Plus jakiś monitor, co myślicie o takim zestawieniu?

Skomentuj

chico, może być, ale dysk brałybm seagate barracude, z 1TB kup - to w dzisiejszych czasach już standard.

Skomentuj

Koledzy ten zestaw nie jest zbyt dobry za tą kasę - siedzę w branży IT.
          Proponowane zmiany:
          Po pierwsze - 500GB Samsung - dysk wystarczy, oszczędzisz co do 1TB
          190zł
          - AMD Phenom II Triple-Core 720 BOX Black Edition 350zł
          Gigabyte GA-MA770T-UD3P - http://www.komputronik.pl/index.php/...ocket_AM3.html 308zł
          - Patriot DDR3 2x 1GB 1600MHz Cl7 250zł
          - Corsair CMPSU-450VXEU - 450W (nie sugeruj się 450W, takich parametrów nie ma większość 500W) - mocna linia 12V ważna m. in dla kart graficznych to aż 41A!)
          http://www.komputronik.pl/index.php/...EU_-_450W.html 247zł
          Karta graficzna Radeon 4890 HIS 1GB 2xDVI (PCI-E) Turbo
          Powali na kolana każdą 4870, o niebo lepsza - w dobrej cenie!!
          http://www.komputronik.pl/index.php/...%29_Turbo.html 699zł

Skomentuj

Zatem czekam na najbardziej optymalny zestaw za tą kasę. Win7 Pro z MSDNAA już się ściąga ;- ))

Skomentuj

+ napęd ~100zł
              obudowa ~120zł
              Razem masz 2274zł komputronik.pl - jeszcze rabat dostaniesz.
              Wyszło mało, czegoś zapomniałem oprócz monitora?? he
              Jak nie to resztę dołóż w 4GB ramu i bajka!!
              Zmień płytę na tą
              http://www.komputronik.pl/index.php/...85GT-UD3H.html
              wcześniej się pomyliłem - podobne są :-P 350zł

Płyta z super zasilanie wielofazowym 12faz - dla intela musiał byś dużo więcej zapłacić
              Podkręcanie jak marzenie.
              Monitor to np 22'' Samsung SyncMaster 2233BW
              [ Dodano: 2009-09-27, 12:44 ]
              Tyle siedzę na forum i nie wiedziałem że jest dział pomocy PC
              Coś dla mnie heh

Skomentuj

Napęd będzie z poprzedniego komputera.

Ten AMD mówisz, że da radę? No i moim zdaniem 4gb RAM'u to obowiązkowo. Ten Radek co zaproponowałeś niezłe ma opinie : )

Skomentuj

W komputroniku maja błąd z parametrami Corsair CMPSU-450VXEU - 450W , zamiast 41A jest 33A
                  Ale to i tak wystarczy. Przelicz sobie dokładnie ile to wyjdzie+ rabat, jak zostanie to weź Corsair CMPSU-450VXEU - 550W, ale myślę że nie ma potrzeby

[ Dodano: 2009-09-27, 13:11 ]
                  No widzisz - dobrze że zobaczyłem post.
                  Ten radek jest duuuużo wydajniejszy. Jest z wyższej półki!! Zagra nim nawet na 32 calowym LCD Zobacz testy.
                  Weź 4GB, gdyż bierzesz win7 - to obawiązek!! - nie doczytałem, na Win xp by wystarczyło 2GB
                  Kosztem napędu -100zł
                  ps OCZ nie polecam, gdyż słabo się kręcą w porównaniu z tymi co proponowałem.

No i zmień płytę na to co niedawno podałem.

[ Dodano: 2009-09-27, 13:13 ]
                  AMD podkręcasz od razu na 3200Ghz i jest pięknie. Poczytaj o podkręcaniu tego modelu. Zastanów się nad zmianą chłodzenia jak będziesz chiał więcej wycisnąć

Skomentuj

rafal20 gdzie masz Phenoma X3 720 za 350 zł?
                    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                    Grado SR125i

Skomentuj

No to po kolei zestaw jak na razie wygląda tak:

1. AMD Phenom II Triple-Core 720 BOX Black Edition
                      2. Gigabyte GA-MA785GT-UD3H
                      3. Patriot DDR3 2x 2GB 1600MHz Cl7
                      4. Radeon 4890 HIS 1GB 2xDVI (PCI-E) Turbo
                      5. Samsung SpinPoint F1R 500 GB (SATA II, 16MB cache, NCQ)
                      6. Corsair CMPSU-450VXEU - 550W
                      7. Obudowa
                      8. Monitor

Coś pominąłem?

Skomentuj

Proponowałbymm jednak przejsc na platforme Intela. AMD to takie procki dla ubogich. Nie stosuje nikt powazny procesorow AMD.

Skomentuj

ja od jakichś 2 lat mam AMD i jeśli chodzi o stosunek cena/jakość to jednak intel jest gorszy poza tym w całej historii padły mi 3 intele a żeby padł u kogoś z moich znajomych AMD nie słyszałem :) ja bym nie skreślał tych procesorów bo takiego samego wydajnościowo AMD można kupić kilkanaście zł taniej.

Skomentuj

bo takiego samego wydajnościowo AMD można kupić kilkanaście zł taniej.
                            śmiem wątpić... Miałem AMD Athlona X2 3800+ 2x2GHz a teraz mam C2D E4400 też 2x2GHz i jakoś komp chodzi tak z werwą :wink: Z taką kasą jaką ma autor tematu ja bym się w AMD nie pchał, wolał bym jakieś dobre C2D...

[ Dodano: 2009-09-27, 16:51 ]
                            Nie orientuję się dokładnie w cenach ale może na i7 styknie

Skomentuj

taz czepiasz się, pomyłka, pisałem, że coś za mało mi wyszło - 450zł i po sprawie.

brencik czy Ty jesteś "bananem"?? jak można tak pisać. Spójrz na testy, nie na ceny, jak by amd kosztowało 6 razy więcej to byś się ucieszył i powiedział AMD to ma dobre procesory bo są drogie.
                              :mrgreen: :lol:
                              Powiedz jeszcze o Microsofcie - Vista to najwspanialszy system, gdyż stosują praktyki monopolistyczne i są drodzy.
                              Koledzy bądźmy poważni - kochankowie intela.
                              Po co przepłacać?? amd ma Phenomy 2 naprawdę udane. Wejdźcie na testy poważnych firm, amd cena/jakość jest bezkonkurencyjny!!! i kropka.
                              Jeśli chodzi o 3 rdzenie to Intel nawet takowych nie ma, a cztery rdzenie mają bardzo drogie!!!
                              Jeśli chodzi o core i7 są drogie!!! co z resztę kasy kupi??? zintegrowaną grafikę??
                              Ja kupił bym intela na core i7 jak bym miał 3,5tyś zł na paczkę, gdyż dopiero w tej cenie poczujemy jakąś niewielką przewagę intela - Panowie taka jest prawda.
                              Najtańszy zestaw tylko płyta+proc na core i7 to wydatek ~1800zł, a gdzie reszta??

Skomentuj

amd ma oznaczenie 3800 a intel 4400 czyli widać że amd jest wolniejszy od razu więc słabe porównanie :P poza tym porównywanie zegar w zegar jest bez sensu porównuj cena w cenę bo tylko takie porównanie ma sens :) to że amd wyżej taktowane są wolniejsze od inteli taktowanych niżej to żadna nowość.

Skomentuj

nosmaster to jest rozsądne. zegar w zegar porównywałem w 2001 roku.
                                  Cena w cenę tylko i wyłącznie, ponieważ jest wiele innych parametów określających wydajność.

Skomentuj

brencik, widze że nie masz kolego pojęcia o tym co piszesz :)

Sam mam Intela ale tylko dlatego że miał ciekawszą oferte rok temu, teraz wybrałbym zdecydowanie AMD. Nie ma zasady Intel = dobre AMD = złe, chodzi o konkretną oferte w danym czasie. Fakt że obecnie intel króluje na rynku najmocniejszych procesorów z I7 ale co to ma do rzeczy...

No to po kolei zestaw jak na razie wygląda tak:

1. AMD Phenom II Triple-Core 720 BOX Black Edition
                                    2. Gigabyte GA-MA785GT-UD3H
                                    3. Patriot DDR3 2x 2GB 1600MHz Cl7
                                    4. Radeon 4890 HIS 1GB 2xDVI (PCI-E) Turbo
                                    5. Samsung SpinPoint F1R 500 GB (SATA II, 16MB cache, NCQ)
                                    6. Corsair CMPSU-450VXEU - 550W
                                    7. Obudowa
                                    8. Monitor
                                    Wydaje mi się wszystko OK, sam bym wybrał obecnie coś takiego. Dysk posiadam - polecam :) Jedyne co to kwestia czy wziąść phenoma II x3 czy nowego Athlona II x4, wydajnościowo w aplikacjach jedno, dwuwątkowych wygrywa Phenoma ale Athlon bierze Phenoma w 4 wątkach co z pewnością stanowi przyszłość w grach. No i na pewno dałoby się go troche podkręcić. Moim zdaniem Procek Athlon II x4 620 to najbardziej opłacalna inwestycja ale Phenom II x3 na pewno nie jest zły :)

Skomentuj

Kolego tomeus hmm, Phenom jest to tzw pełna wersja procesora. Jak jak Celeron i pentium w Intelu.
                                      Phenoma się ładnie kręci, sam kręciłem.
                                      Ale po części masz rację - trudny wybór :-)
                                      Chyba jednak X4 będzie trochę lepszy
                                      http://www.frazpc.pl/artykuly/750/AM...zterech/rdzeni

Skomentuj

A nie myślałeś już tak trochę przyszłościowo pójść w Intela ale i5. Intel wykonał znowu bardzo dobre układy, które mogą z powodzeniem kontynuować świetną passe C2D.
                                        i5 kosztuje około 700 zł, który wydajnościowo jest jak Phenom X4 945. Czyli cenowo bardzo mocno konkuruje. Do tego świetnie się podkręca, także już zupełnie przebija układy AMD. Poczytaj sobie więcej o nich. Do 3k myślę, że bez bez problemu powinieneś się zmieścić.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X