Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aparat w cenie ok. 300 zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Aparat w cenie ok. 300 zł

Witam

Szuka dla siostry cyfrówki w cenie ok 300 zł czyli najniższa pólka. Jakość zdjęć pewnie dyskusyjna, ale bardziej zwróciłbym uwagę na takie rzeczy jak trwałość, serwis obsługa itd.
    Mamy już kartę Sd 1gb, która z zapasem wystarczy, bo zdjęcia będą robione okazjonalnie.

Mile widziane konkretne ofert -od wertowania stron już mnie głowa boli. Póki co skłaniam się do canona a470, ale nie przesądzam sprawy.

bracia kupili 2 tanie aparaty - benq i cos innego. fotki robia OK ale maja jedna wielka wade ktora wg mnie kwalifikuje te aparaty do oddania
    swiezo naladowane baterie ktore mi starczaja na caly dzien pstrykania potrafia "rozladowac" po 20-30 zdjeciach. tak wiec zwroc na to uwae podczas/po zakupu

a jako wlasciciel canona rowniez bym go wybral

Skomentuj

Jeśłi mogła by być używka to polecę kodaka z-740, mam już chyba 2 lata(kupiłem używkę) i chodzi aż miło...

Skomentuj

http://www.elektro-market.pl/towary....paraty-cyfrowe

Co wy na to? W tej cenie to chyba najlepsza opcja, tylko gorzej bo nie ma dostępności pokazanej - inne sklepy nie mają tego modelu.

Skomentuj

mor den siur możesz ze spokojnym sumieniem kupić tego Canona. To są naprawdę dobre aparaty, a przede wszystkim mają dobrą optykę i procesory obrazu.

Skomentuj

A który lepszy:
            http://www.allegro.pl/item774937960_...lska_fv22.html a480 czy a580?

Skomentuj

fuji z malek i koniec dyskusji ;p....

canon dla profesjonalistow jezeli chodzi o polke amatorow to maja chyba jedna z gorszych ofert na rynku !

Skomentuj

Ale konkrety poprosze - nie chce tracić życia na wertowanie forów fotograficznych, flaki się od tego przewracają..

Liczę na pomoc bardziej obeznanych kolegów:)

[ Dodano: 2009-10-13, 21:24 ]
                a480 czy a580?

[ Dodano: 2009-10-13, 21:27 ]
                a580 ma matrycę 1/2.5 cala CCD prz 8mpx a a480 CCD o wielkości 1/2,3" przy 10mpx.

Stawiałbym więc na a580.

Skomentuj

mor den siur, zdecydowanie A580 - chociazby ze wzgledu na sterowanie
                  Zamieszczone przez bawolek
                  canon dla profesjonalistow jezeli chodzi o polke amatorow to maja chyba jedna z gorszych ofert na rynku !
                  no niestety canony sa bardzo drogie wiec w tej kategori cenowej konkurencja zaoferuje wiecej

Skomentuj

Z tych dwóch nie ma co się zastanawiać i brać A580. Po:
                    1. Mniej upakowana matryca,
                    2. Większy zakres ogniskowych przy szerszej bliższej (35mm vs. 38mm w A480),
                    3. Do tego jaśniejszy obiektyw niż w 480ce, co ma tym większe znaczenie w cyfrówce bez stabilizacji obrazu.
                    Nie wiem jak w A480, ale w tym jest na pewno tryb pełnego "manuala", więc początkujący adept fotografii może trochę liznąć wiedzy przy okazji. Ze swojej strony poleciłbym jeszcze starszego A570IS, ale widzę, że już go nie mają w sprzedaży. Ten model był wyróżniony nagrodą "Highly recommended" w cenionym dpreview.com. W tej cenie niestety nie kupi się żadnego dobrego modelu Fuji, które wyróżniają się dobrym procesorem obrazu i największą matrycą w klasie.

PS. Największą wadą Canonów to zużycie baterii. Niestety do modeli serii A5** koniczne niemalże są akumulatory Sanyo Eneloop, Pentagram Infinity Eternal lub GP Recyko (lub podobne, jeżeli są na rynku). Kupując klasyczne aku, nawet dobrej firmy można się zawieść. Tym bardziej, kiedy aparat ma służyć okazjonalnie. Choć w modelach bez stabilizacji może być to trochę mniej odczuwalne. Howgh!

Skomentuj

Zamieszczone przez Łyszka
                      PS. Największą wadą Canonów to zużycie baterii. Niestety do modeli serii A5** koniczne niemalże są akumulatory Sanyo Eneloop, Pentagram Infinity Eternal lub GP Recyko (lub podobne, jeżeli są na rynku). Kupując klasyczne aku, nawet dobrej firmy można się zawieść. Tym bardziej, kiedy aparat ma służyć okazjonalnie. Choć w modelach bez stabilizacji może być to trochę mniej odczuwalne. Howgh!
                      nie wiem jak to w nizszych modelach ale ja w A630 nie narzekam na to. spokojnie 4x2400mA starczaja mi na 1,5 dnia ostrego pstrykania (testowane na wesleach itp - jakies 2000 fotek w tym 1/3 bez lampy)

Skomentuj

4x2400mA
                        No i tutaj masz odpowiedź. Mniejsze modele mają zasilanie 2xAA. Do A570IS dołączone w zestawie baterie alkaiczne starczyły na jakieś 15 zdjęć bez lampy. Pentagramy 2700mAh stykają na kilkadziesiąt fotek (jedno pstrykanie np. na rodzinnym spotkaniu), Sanyo styka spokojnie na zrobienie 500 fotek bez lampy, i trzymają pojemność nieporównywalnie dłużej podczas gdy aparat leży nieużywany. Nie testowałem pożądnych 'zwykłych' aku dobrych marek, ale podejrzewam, że to będzie coś pośrodku. Po prostu wg mnie warto kupić solidne aku raz, niż potem niepotrzebnie kupować drugi komplet (oczywiście trzeba kupić 4szt, aby było na wymianę. Najgorsze co może być to brak zasilania w najlepszym momencie )
                        PS. A muszę dodać, że pierwsze co to powyłączałem dźwięki w aparacie, niepotrzebny ekran startowy, itp.

Skomentuj

Zamieszczone przez Łyszka
                          PS. A muszę dodać, że pierwsze co to powyłączałem dźwięki w aparacie, niepotrzebny ekran startowy, itp.
                          fakt. tez takich bajerow nie lubie. w kopie takze :P

Skomentuj

Niestety Canona z serii5xx nie kupię taniej niż 500zł. Z tańszych najlepiej wygląda A470 - ma tylko nieco ciemniejszą matrycę niż A580. Tak czy inaczej to wydatek ok. 400 zł, ale tyle jeszcze porzełknę.

A co z innymi markami - sam mam Sony Cybershota i w sumie daję radę na imprezy. Jak pamiętam po temacie z lustrzankami to kilku fotografów na forum jest..

[ Dodano: 2009-10-14, 17:32 ]
                            Może komuś na przyszłość pomoże:
                            http://www.dpreview.com/reviews/Q408budgetgroup/

A co powiecie na temat Panasonica Lz8??

Skomentuj

wogole nie rozumiem czemu upieracie sie przy czyms szumiacym i jakimis wynalazkami ..

panasonica aparaty to za przeproszeniem szrot przy konkurencji matyrce to technologia z czasow jak zaczeto produkowac cyfrowki ... :/

canon w tej cenie po prostu bardzo blado wypada przy konkurencji, a sprawa jest prosta markę dla canona tworzą te profi sprzety do ktorych firma przyklada wagę, studia i te "najslyniejsze" fotki są ich lusterkami robione bo po prostu maja dobry sprzet dla profesjonalistow..... ty chcesz na sile kupic tą zabawke żyłująć budzet gdy w tej cenie masz fujika jak mazenie ;p ...(oczywioscie biorac pod uwage pólke cenową ...

wez sie w garsc nie czytaj opinii na ceneo ludzi ktorzy kupili swoje pierwsze malpki i pisza jaka to ona super a nigdy innego w rece nie mieli ...

zobacz sobie dpreview i tym podobne portale to moze się troche wyjasni ....

sprawa jest tutaj identyczna co pentax oferuje dla amatorow lustrzanek ....

EOT dla mnie....

Skomentuj

W takim razie dlaczego nie podałeś konkretnego modelu Fuji w tej cenie skoro twierdzisz, że będzie zauważalnie lepszy niż Canon A470. Dpreview był już tutaj podawany i żadnej tajemnicy nie odkryłeś tym postem. W tej cenie po prostu nie ma dobrej opcji. Najczęściej najlepsze są stare modele, których się nowych już praktycznie nie kupi. Taki urok niskiego budżetu..

Skomentuj

s5600:) niestety tylko uzywki. sam go mialem i wiekszosc zdjec z forum byly nim robione

Skomentuj

mam ten aparat i muszę powiedzieć, że warto (tylko czasem nie kupować S5700 lub S5800) - S5600 to aparat ze starej serii, dobrze wykonany, nie sprawia wrażenia takiego plastikowego szajsu...dobrze się go trzyma...generalnie fajny sprzęcik....no i tani
                                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Dokladnie. Jak kupowalem fuji to na forach pisano ze s5700 i s5800 sa nowsze i maja okrojone opcje w porownaniu do s5600

Skomentuj

fuji S5700 ma matryce CCD a nie Super CCD (dość istotna różnica), S5800 ma Super CCD ale w opiniach ludzi cała jest spierdzielona...zrobiła się z tego już zabawka...S5600 jest jeszcze z linii wzorowanej na PRO
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
                                        X