Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stacjonarny odtwarzacz FLAC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Stacjonarny odtwarzacz FLAC

Witam, tak sobie pomyślałem, że dobrym wynalazkiem byłby stacjonarny odtwarzacz plików bezstratnych. Myślałem o takiej konfiguracji:
    -tanie DVD z obsługą flac albo innych lossless + DAC lampucera połączone optycznie, ponoć takie coś dobrze się sprawdza, co sądzicie o takim pomyśle?
    Niestety nie bardzo się orientuję czy tanie odtwarzacze radzą sobie z plikami lossless, bo mam odtwarzacz mp3, który radzi sobie z wma ale tylko stratnymi.
    Jeszcze jedno czy dekompresja mp3 na różnych odtwarzaczach jest różna?? Bo wiem, że różne tanie DVD obraz odtwarzają z różną jakością ale nie wiem z czego to wynika. Czy z mp3 będzie podobnie? pozdrawiam

Szczerze powiedziawszy nie spotkałem się z żadnym odtwarzaczem dvd/cd/mp3 itp., który odtwarzał by flaki ....

Skomentuj

ja używam iAudio X5 (flac, ape, wave, itp)
      słyszałem że iriver h120/h140 ma wyjście optyczne więc nadał by się idealnie
      http://allegro.pl/item742396926_refu...wr_fv_skl.html

oprócz tego jeszcze masa innych playerów odtwarza flac np. polska vedia v39, iriver h320/h340, iaudio d2/i7/i6/u2/o2/a2/a3, rio karma, iriver h10 5g/6g z rockboxem itd.

Skomentuj

Zamieszczone przez Michał K.
        maxdila, czytaj uważnie temat, chodzi o odtwarzacz stacjonarny a nie przenośny

wygaśnie
        no właśnie czytam i w drugim poscie zostało oznajmione że nie ma stacjonarnego na flaki
        chyba że tego "uważnie" nie przeczytałem :?:
        nie doczytałem że przenośnego playera kolega nie chce więc wtrąciłem swoje parę groszy bo interesuję się tą dziedziną nie od dziś

iaudio x5 + podstawka/stacja dokująca i masz stacjonarny odtwarzacz jak się patrzy

Skomentuj

Jakies Manty powinny sobie radzic z FLAC, sprawdz na ich stronie.
          Wiekszosc z nich ma cyfrowe wyjscia.

Skomentuj

Tylko te cyfrowe wyjścia z manty są pewnie gorsze od analogowych wyjść z jakiegoś onkyo, denona, czy innej firmówki.

Proponuję zapomnieć o stacjonarnym odtwarzaczu flac :)

Zbuduj sobie yamppa :) A może jakaś nowa wersja odtwarza flaki?

Skomentuj

popcorn hour jest bardzo dobry, lecz cena jest wysoka poki co:
              http://www.popcornhour.com/onlinesto...spec&item_id=6

Skomentuj

Co to w ogole za glupia filozofia.. po co wam odtwarzecze FLAC? 99% FLACow jest zgranych z plyt cdaudio lub vinyli. A moze macie takie wysokie mniemanie o sobie ze uslyszycie roznice pomiedzy cdaudio, a FLAC ?

Skomentuj

chyba chodzi o słuchanie plików ściagniętych z neta a nie zgrywanie z cdaudio na flac i słuchanie flac

[ Dodano: 2009-10-18, 14:41 ]
                  http://www.qnap.com/pro_detail_software.asp?p_id=117

:grin:

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                    Tylko te cyfrowe wyjścia z manty są pewnie gorsze od analogowych wyjść
                    Nie bardzo wiem jak to rozumieć..czy na wyjściu cyfrowym już są jakieś straty? bo na to by wychodziło, wydawało mi się choć nie jestem tego pewien, że za spadek jakości odpowiedzialny jest w 99% przetwornik cyfrowo analogowy. No chyba, że tanie odtwarzacze nie potrafią bezstratnie dekodować zapisu cyfrowego (tak się dzieje??) Boję się, że idąc tym tokiem rozumowania dojdziemy zaraz do jakiegoś voodoo.

Zamieszczone przez maxdila
                    chyba chodzi o słuchanie plików ściagniętych z neta a nie zgrywanie z cdaudio na flac i słuchanie flac
                    Chodzi o to, że na jednym krążku DVD zmieści się dużo więcej muzyki niż w wav. Włożyłbym taką płytke DVD na której byłoby dużo muzyki i bym sobie słuchał.
                    Całe te dylematy wynikają z takiego problemu: komp marnuję dużo prądu wydziela dużo ciepła i hałasu, a mi służy praktycznie do słuchania muzyki. Kartę muzyczną mam nędzną myślałem o jakimś rozwiązaniu, które jest bardzo ciche i jakościowo przegoni kompa. Wiem, że jakaś firma zrobiła taki odtwarzacz ale jest on horrendalnie drogi nie pamiętam jego nazwy

Skomentuj

Tylko pytanie czy odczyta te wszystkie formaty z płyty DVD. Mam taki nieszczęsny odtwarzacz, który odczytuje mp3 i wma ale tylko z CD :mad:

Skomentuj

Tylko pytanie czy odczyta te wszystkie formaty z płyty DVD. Mam taki nieszczęsny odtwarzacz, który odczytuje mp3 i wma ale tylko z CD :mad:
                        Nagrywanie flac na CD to już w ogóle bez sensu zaoszczędzę z 40% a więcej zachodu niż to warte. Najlepszy mimo wszystko byłby chyba netbook z optykiem i do tego lampucera albo jakaś dobra karta muzyczna na USB ale to już wyższe koszty. Chyba pomysł jest z kategorii przerost formy nad treścią i lepiej włączyć kompa.

Skomentuj

GTK dobrze mówi - jak masz laptopa to go wykorzystaj jako stację - nie ma to jak HDD. PC-Linki na USB nie są specjalnie drogie. Jeszcze lepiej gdy masz DACa z wejściem USB - wtedy żaden PC-Link nie będzie potrzebny.

Skomentuj

Czaruję...
                          X