siema zastanawiam sie czy ktos z was ma podobne zwierzadko lub rownie dziwna ja od piatku jestem szczesliwym posiadaczem ptasznika kedzierzawego a oto fotak z jego wygladem
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
pajak
Collapse
X
-
Ja mam Brachypelme Smithi L3, kupowałem przez Allegro (jak był L1) dałem 25zł razem z przesyłką.
@+PiEnIaDz+ - co do rozmiarów to najwiekszy ptasznik to Teraphosa Blondi osiaga nawet do 30cm wraz z odnóżami ale ten pajak zaliczany jest juz do agresywnych. Zaraz po niej chyba jest Lasidora Parahybana do 25cm ale to juz jest łagodny pajaczek. Reszta tu wymienionych pajaczków to chyba tak do 15cm z odnóżami osiagaja.
@Bejrut - Tak, wszystkie gryza, jedne cześciej (np. pani Blondi) inne rzadziej (reszta tu wymienionych).
Ps. W załaczniku mój pająk jak bedzie dorosły.Załączone pliki
Skomentuj
-
Mam dopiero jednego pajaczka i to od niedawna wiec moje doświadczenie jest na poziomie poczatkujacym.
Można brać pajaczki na reke, tylko bałbym sie bardziej tutaj o pajaka niz o siebie, bo najzwyczajniej w swiecie pajak moze nam z reki spaśc i potłuc sobie odwłok co jest prawie pewna smiercia dla pajaczka.
Co do agresywności to tak jak z innymi zwierzetami jedne gatunki (pomijajac oczywiście odmiennosć "charatkerów" przy osobnikach tego samego gatunku) sa bardziej, inne mniej agresywne jedne predzej uciekna lub wyczesza włoski z odwłoka a inne bez niczego zaatakuja kłami jadowymi (do nich sie własnie zalicza chyba m.in. pani Blondi)
Skomentuj
-
Wszystkie ptaszniki sa jadowite ale jedne maja jad porównywalny z jadem osy czy pszczoły których ugryzieniem nie należy sie przejmować ewentualnie wypić wapno, natomiast po ugryzieniu niektórych gatunków konieczna jest wizyta u lekarza.
Nie wiem natomiast czy jakikolwiek pajak ma jad który moze doprowadzić do śmierci człowieka (nie mówie tu oczywiście o osobach uczulonych na ich jad bo to juz zupełnie inna bajka).
Co to terrarium to na poczatku (tak do 5 wylinki) wystarczy trzymać pajaczka w pojemniku na mocz dostepnym w każdej aptece, potem mozna trzymać w jakimś wiekszym pudełku (po patyczkach do czyszczenia uszu itp. tak do 8-9 wylinki) potem mozna juz przenieśc ptasiorka do normalnego terrarium wymiary zależa od wielkości jakie osiaga dorosły pajak (dla mojego terra mniej wiecej o wymiarach 30x20x20cm)
Terra nie musi być duze z tego wzgledu ze ptaszniki to zwierzeta terytorialne i dopóki maja co jesć to sie nie ruszaja ze swojego terytorium.
Jako podłoże w terrariach stosuje sie torf kwaśny lub włókno kokosowe, podłoże trzeba zwilżać bo pajaki potrzebuja dość wysokiej wilgotności. Temperatura jaka powinna być w terra zależy chyba też od gatnku na ogół 25-28oC. Do ewentualnego ogrzewania terra wystarczy zwyczajna czerwona zarówka 15-25W (pajaki nie widza czerwonego i dla nich panuja egipskie ciemności a ze wiekszość gat ma aktywność nocna to jest ok)
Jeżeli chodzi o "umeblowanie" terra to jest to zależne od tego czy pajak jest naziemny podziemny czy nadrzewny.
Co do karmienia do teoretycznie pokarm nie powienien być wiekszy niż głowotułów pajaka. Karmić mozna larwami much (tzw. pinki) larwami maczniaka młynarka, świerszczami, muchami, ewentualnie dorosłe osobniki oseskami myszy czy szczurów.
Jeżeli jakieś rzeczy które tu napisałem sa błedne to prosze o wybaczenie dopiero zaczynam w tym temacie ;-)
Jak chcecie dowiedzieć sie czegoś wiecej na temat ptaszników lub poszczególnych ich gatunków to polecam http://terrarystyka.pl/ a tu mozecie poczytać o moim ptasiorku http://terrarystyka.pl/forum/viewtopic.php?t=14438
Skomentuj
-
heh wlasnie zdazylem juz przeczytac co nie co na terrarium.com.pl o tych pupilkach, postanowiłem sobie kupić w najbliżym czasie ptasznika kędzierzawego ze względu na małą agresywność, slaby jad, nie duże rozmiary (max 8cm) oraz tanie koszty utrzymania! Co prawdę wbrem rodzicom ale jeszcze ich przekonam (na dzień dzisiejszy mama mowi że spuści go w kiblu :P) pozdrawiam!
Skomentuj
Skomentuj