Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zakup frezarki - jaką wybrać?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zakup frezarki - jaką wybrać?

Witam,

temat był już kilkukrotnie poruszany na tym forum, ale nie trafiłem na nic konkretnego, bo linki do aukcji podawane w tematach są już nieaktualne. Na frezarkę mogę wydać 200-250zł, najlepiej, żeby była z frezami w komplecie.
    Na allegro jest tego pełno, pojęcia nie mam, którą wybrać.

Mam Einhell zółtą w komplecie BOF 1400E

http://www.allegro.pl/item793389407_...bof_1400e.html

Chwalę sobie a juz sporo roboty zrobiła

Skomentuj

Przyzwoicie wygląda. Tylko, że mam małe uprzedzenie do Einhell'a, bo kupiłem wyrzynarkę i zmuszony byłem wymienić łożyska po wycięciu dokładnie czterech otworów pod głośniki. Sprzęt niby solidny z walizką aluminiową, brzeszczotami a tu taki wałek wyszedł. Ale z drugiej strony, jeśli frezarka się już sprawdziła, to chyba warto się nią zainteresować.

Skomentuj

Zamieszczone przez maryush
        bo kupiłem wyrzynarkę i zmuszony byłem wymienić łożyska po wycięciu dokładnie czterech otworów pod głośniki.
        Widać trafiłes na felerną sztukę. Mam wyżynarkę 600W, szlifierkę kątową, frezarkę. I nie narzekam Wyżynarka przeżyła obcinanie 6 cm desek na poddasze (skosy :P ale odpadł bolec w rolce co podtrzymuje brzeszczot założyłem śrubkę i zaklepałem) Bosh wytrzymał ciecie diamentówką pustaków :P i dalej chodzi :)

Frezarka zrobiła wszystkie kolumny

Skomentuj

Możliwe, że to łożysko było felerne od początku. Wstawiłem zelmerowskie i hasa jak ta lala :smile:
          A te frezy, co tam są dołączone dadzą radę w płycie wiórowej :?:

Skomentuj

Ciekawe czemu az taka różnica w cenie??

http://www.allegro.pl/item796340428_...w_2l_gwar.html

Sam posiadam szlifierkę taśmowa tej firmy i działa bardzo poprawnie.

Skomentuj

Prawda jest taka, że ten Einhel to to samo co Eurotec i rożnia się praktycznie tylko kolorem obudowy No i jeszcze ceną bo Eurotec jest kilkadziesiąt zł tańszy. Wszystkie te frezarki to ten sam "przedział jakościowy" i są to sprzęty do całkowicie amatorskich prac - czyli w sam raz do audio DIY Jeśli będziesz frezował tylko co jakiś czas kilka otworów pod głośniki to w zupełności wystarczy i einhel i eurotec i graphit i co tam jeszcze jest z tych tańszych na allegro. Co do frezów dołączanych do zestawówm (te w drewnianym pudełku, chyba 12 sztuk) to nie sugeruj się nimi bo to straszne dziadostwo. Owszem, zrobisz czymś takim frez pod głośnik w obudowie z wiórówki ale praktycznie tylko do jednej parki kolumn. W mdf'ie jest nie lepiej. Bardzo szybko się przypalają i tępią tak wiec od razu zaopatrz się w jakiś lepszy frez (12 frezów za friko kontra jeden frez za ~10-30 zł - to musi o czyms świadczyć )

Podsumowując, do czysto hobbystycznych zastosowań lepiej kup frezarkę w granicach ~150 zł a zaoszczędzoną kase wydaj na dobry frez.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
                Bardzo szybko się przypalają i tępią tak wiec od razu zaopatrz się w jakiś lepszy frez
                Jakoś Mi się nie stępiły :P a przypalają sie jak ktoś nie umie dobrać obrotów do skrawanego materiału :P

Skomentuj

Ok, dzięki za cenną radę. Sprawa się rozjaśniła. Zdecyduję się chyba na tego Einhella http://www.allegro.pl/item796340428_...w_2l_gwar.html Eurotec sprawia wrażenie mało solidnej konstrukcji, przynajmniej obudowa tak wygląda. Ten plastik jakiś taki nie bardzo, np. http://www.allegro.pl/item793906373_...0w_6_8_mm.html

Skomentuj

ploter, ale mi pojechałeś :razz:

OK, te frezy działają, frezują no ale nie ma się co oszukiwać, ich trwałość w porównaniu z "prawdziwym" frezem jest najwyżej marna.

A co do frezarek to einhell i eurotec to na serio jest to samo, nawet podstawki i oprzyrządowanie maja identyczne Choć einhell faktycznie ładniej i estetyczniej wykonany.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi
                      Ciekawe czemu az taka różnica w cenie??

http://www.allegro.pl/item796340428_...w_2l_gwar.html
                      Też byłem ciekaw i zapytałem o to. Otrzymałem odpowiedź:

"frezarka jest nowa, oryginalna, bedzie Pan zadowolony, a cena jest super, bo mamy magazyn internetowy, czyli mniejsze koszty prowadzenia dzialalnosci i kupujemy w bardzo dobrych cenach."

To już raczej mam frezarkę :smile:

Skomentuj

A hm jaki najmniejszy-o jakiej najmniejnszej sednicy mozna zrobic frez ?? ktos mi mowil ze ponoc tylko od ok 16 cm

Skomentuj

Ja musze tez kupić frezarke na juz(kolumny czekaja na frezy) i zastanawiam sie czy gł. do DIy warto pchac sie w sprzety za 400zł. Moze ktoś sie wypowie jaka jest gł róznica miedzy tym EINHELLelm a Boshem, Skilem czy MacAlisterem.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
                            ploter, ale mi pojechałeś
                            Przepraszam :)

Nic złego nie miałem na myśli :P ale taka prawda za niskie obroty to szarpanie materiału i tepienie ostrza za duże to palenie (szybkie nagrzewanie) co też źle wplywa na frez :)

Zamieszczone przez dabyl
                            ich trwałość w porównaniu z "prawdziwym" frezem jest najwyżej marna.
                            z tym sie zgodzę :) ale do DIY wystarczą :) (kilka otworów na miesiac)

Skomentuj

dj_zibi, jak frezujesz raz na jakiś czas to jest różnica tylko w cenie jak Frezujesz na skalę "przemysłową" to różnicę zauważysz po miesiącu. Te droższe sprzęty bardziej poważanych producentów są po prostu wykonane z materiałów lepszej jakości, wszystko w nich jest lepiej dopasowane do siebie, są mniej awaryjne i nie "męczą" się tak szybko jak te tańsze.

kaman777, jeśli chodzi o frezowanie otworów to cyrkiel standardowy to porażka. Do frezarki najlepiej dorobić sobie cyrkiel z np sklejki i gwoździa. Sposób jego wykonania jest chyba opisany w temacie TOOLBOX (nawet ze zdjęciami). Na swoim cyrklu mogę frezować otwory o średnicy od ~5cm a to i tak nie jest minimum, po prostu tak mi się cyrkiel wykonał a na razie nie miałem potrzeby go zmieniać więc taki został

Skomentuj

dabyl ja wiem czym sie różnią pod względem trwałości. w domu pracuje na sprzęcie dedry(masakra), Renner(tani sprzęt ale dość zacny dla amatora majsterkowicza) i DeWala tym to ja mogę wszystko.

Chodzi mi raczej o plusy na starcie cos lepiej rozwiązane ETC.

Skomentuj

Zamieszczone przez kaman777
                                  A hm jaki najmniejszy-o jakiej najmniejnszej sednicy mozna zrobic frez ?? ktos mi mowil ze ponoc tylko od ok 16 cm
                                  chodzi o kolo?
                                  to zalezy od cyrkla - na fabrycznym malych nie zrobisz
                                  tak wiec trzeba cos zbudowac samemu - zobacz ten temat od poczatku

dj_zibi, jak masz zamiar brac cos markowego to nie przesadzaj z rozmiarami. musi byc lekka :P

Skomentuj

ploter w komplecie z frezarką miałeś dwa uchwyty do frezów 6mm i 8mm? Przysłali mi ją z dwoma uchwytami na 6mm, frezy są 8mm, chyba że je młotkiem wbiję w ten uchwyt :neutral:

Skomentuj

Hmmm jeden uchwyt miałem już założony na 8 mm, drugi uchwyt na 6mm mam osobno. Aż zaraz zobacze :P

Skomentuj

Dzięki za fatygę. Może mi to doślą, ale jak rozmawiałem z kobieta, która to sprzedaje, to stwierdziła, że mają tylko na 6mm. W opisie pisze wyraźnie, że są, dwa jeden na 6mm, drugi na 8mm. Widać sami nie wiedzą czym handlują.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X