Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sym 2 pary, Pytanie do publiczności

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sym 2 pary, Pytanie do publiczności

Czy odpowiada Wam taki rozkład tranzystorów koncowych i montowanie płytki równolegle do radiatora? Osobiście bardzo jestem za takim montowaniem. Jeśli ktoś nie rozumie jak to ma być to narysuję.

to tylko wstęp do koncepcji, układ pozostałych elementów jest przypadkowy i zostanie zmieniony

wymiary: 80x50mm

Nie skusze sie na plytki ale zasilanie, wejscia wyjscia sproboj zrobic na brzegu pod ARK. Bardzo bardzo to ulatwia montaz itp jak dla mnie.

Skomentuj

moim zdaniem lepszym rozwiazaniem będzie umieszczenie tranzystorów,które maja byc przykręcone do radiatora wzdłuż płytki(obok siebie) a nie naprzeciw siebie jak to jest na rysunku.Przy takim rozwiazaniu mozna radiator zamontować na zewnątrz jako bok obudowy;rozwiazanie zaproponowane przez Ciebie jest bardzo kłopotliwe do zabudowania i zjmie dużo miejsca w obudowie.

Skomentuj

wlasnie mniej, bo plytka bedzie przylegala do plaskiej czesci radiatora
        tak jak tu:
        http://www.audiocostruzioni.com/a_d/...issipatori.jpg

http://www.audiocostruzioni.com/a_d/...30%20clone.jpg

Skomentuj

mimo wszystko nie przemawia do mnie to rozwiazanie.Będziesz chciał wymienić element i trzegba bedzie odkręcac wszystkie trany aby to zrobić(podkładki mikowe,pasta :???: )No i zwróć uwagę jak są rozmieszczone trany na tak dużym radiatorze jaki pokazałeś na fotkach.lepiej cipełko sie rozejdzie umieszczając je rónomiernie i symetrycznie wzdłuż radiatora

Skomentuj

no coś za coś panowie, w jednym rozwiązaniu więcej miejsca a gorszy dostęp
            lub mniej miejsca, lepszy dostęp.

Ja tak jak zbyszek wolałbym mieć drugie rozwiązanie, dla łatwiejszego dostępu.
            Do jego argumentów dochodzi też sprawa drogiego radiatora, bo pewnie będzie musiałby być bardzo duży, szeroki i wysoki

PS: choć narazie nie mam kasy, żeby składać kolejnego wzmaka:)

Skomentuj

miejsca na radiatorze będzie potrzeba tyle samo, podałem wymiary, po co wam łatwy dostęp? tam się nic nie wymienia,

Skomentuj

Czyli jednak będzie to wersja mono.
                To wnętrzności wzmacniacza Bladelius TYR na dwóch parach Toshib 1943/5200

wszystko na jednym pcb i zostaje sporo miejsca, może cos takiego zaprojektujesz?

Skomentuj

Zamieszczone przez flodins
                  po co wam łatwy dostęp? tam się nic nie wymienia,
                  zajrzyj tu:
                  http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=212268#212268 a to koncówka na jednej parze i ludzie maja kłopoty.Dwie pary to więcej kłopotów.Oczywiście wiekszość problemów powstaje w wyniku błędów montażu,podłaczeń ale sie zdarzaja i trzeba to uwzględnić i ułatwić dostep do elementów z obu stron pcb.

Skomentuj

flodins, a na jaki minimum radiator to by mialo wejsc?
                    na profil 165mm? bo na 110-120mm chyba nie wejdzie :???:
                    mnie to obojetne - w takim ukladzie wyjdzie mniejsza obudowa :P

Skomentuj

minimalne wymiary radiatora to 140x50x35

Skomentuj

no to mi pasuje
                        ale jakies tulejki zaplanowales?

Skomentuj

mi to nie przeszkadza......
                          ale widziałbym od razu dwa kanały na tej jednej płytce...

Skomentuj

bawolek, no to wtedy byloby conajmniej dziwnie :???:

Skomentuj

dlaczego bedzie mono? Bo daje większe możliwości,

Skomentuj

flodins,pytałem już o to i jeszcze raz zapytam czy rozwazałes zastosowanie NJL3281/NJL1302?

Skomentuj

nie stać mnie na nie więc nie będzie testów z takimi tranzystorami

Skomentuj

Czaruję...
                                  X