Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Inżynieria Dźwięku

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Inżynieria Dźwięku

Jestem w 3 liceum, chciałbym wybrać się na studia w Krk w jakimś kierunku związanym z tym, wymienionym w temacie. Oceny mam raczej tragiczne(przez zaniedbanie szkoły), matura z matmy to będzie najmocniejszy punkt, ale biorę tylko podstawową.
    Miał ktoś styczność z tematem? Albo chociaż gdzie posiadają dobre labolatorium akustyczne?
    Ewentualnie jakie studia z małymi wymaganiami na przyjęcie mogą mi pomóc dalej rozwinąć karierę jako akustyk na koncertach?

Z reguły po studiach, na które są małe wymagania przy przyjęciu największą karierę robi się w pośredniaku, w Anglii na zmywaku lub w polityce :razz:

Skomentuj

Dzięki... Chodzi o to że się nie uczyłem, a chciałbym w możliwie najłatwiejszy sposób rozwinąć się w kierunku akustyka. Oczywiście od początku 3 liceum nadrabiam jak tylko mogę. powiedzmy że z matmy będę miał >70% z podstawowej, a koło 50% z języka, starczy na politechnikę Krk?

[ Dodano: 2009-11-05, 09:21 ]
      Zamieszczone przez Maniura_pl
      Dzięki... Chodzi o to że się nie uczyłem, a chciałbym w możliwie najłatwiejszy sposób rozwinąć się w kierunku akustyka. Oczywiście od początku 3 liceum nadrabiam jak tylko mogę. powiedzmy że z matmy będę miał >70% z podstawowej, a koło 50% z języka, starczy na politechnikę Krk?

Dobrze rozumiem że żeby się dostać na elektrotechnikę na politechnikę Krk trzeba mieć min. 40% z "przedmiatu honorowanego" i jaki to przedmiot wogóle O.o ??

http://www.pk.edu.pl/rekrutacja/inde...178&Itemid=234

Skomentuj

Maniura_pl, musisz wiedziec czego chcesz, bo elektrotechnika na PK ma racej mało wspólnego z akustyką

Skomentuj

hciałbym w możliwie najłatwiejszy sposób rozwinąć się w kierunku akustyka
          A może AGH i kierunek Wibroakustyka ??

Skomentuj

Na elektronice PWR jest taka specjalizacja jak AKUSTYKA.
            A co do niskich wymagań przyjęcia to się nie zgodzę (jeśli chodzi o politechnikę). Jak się łatwo dostać na politechnikę to zazwyczaj ciężej się jest utrzymać. Znam to z autopsji :)

Skomentuj

No założenia mam ścisłe, chce w przyszłości otworzyć małą firmę produkującą wzmacniacze i zestawy głośnikowe, coś na wzór stx, albo pracować w czymś takim i chce do tego dojść najłatwiejszą drogą, żeby potem też mi było łatwo, więc potrzebuję wykształcenia elektronicznego i papierka ze studiów żeby łatwiej znaleźć pracę i sobie w niej radzić. Jaki kierunek powinienem wybrać? Nie MUSI być Kraków ale tam było by mi najwygodniej. Jeśli ktoś jest rozeznany w temacie to proszę o pomoc.

Myślałem nad agh, ale mają na dobre kierunki kosmiczne wymagania :(.

Skomentuj

ale przeciez to nie chodzi o to żeby się tylko dostać i już.
                przeciez na studiach trzeba cięzko pracowac zeby się utrzymac, a pozatym trzeba coś z tych studiów wyniesc żeby wiedziec jak i co później robić.
                nie wystarczy ci papierek, musisz coś umieć, a szczególnie jak masz tak ambitne plany.

na elektronice na PK jest mój brat, i nie jest tak banalnie sie tam utrzymac, poprostu trzeba pracować

Skomentuj

Ja jestem na pierwszym roku studiów na PG WETI. Dostać się jest łatwo (Matma podstawa 66. Na start powtórka z matmy (mnie trafiła się bardzo dobra pani od ćwiczeń). Fiza kuleje przez braki w matmie ze szkoły średniej (wzory wyrażana pochodnymi, różniczkami, całkami). Ale po prostu trzeba się przyłożyć. Jesteś zainteresowany wejdź na www.eti.pg.gda.pl katedra systemów multimedialnych.

Skomentuj

Zamieszczone przez yxzabc
                    ale przeciez to nie chodzi o to żeby się tylko dostać i już.
                    przeciez na studiach trzeba cięzko pracowac zeby się utrzymac, a pozatym trzeba coś z tych studiów wyniesc żeby wiedziec jak i co później robić.
                    nie wystarczy ci papierek, musisz coś umieć, a szczególnie jak masz tak ambitne plany.

na elektronice na PK jest mój brat, i nie jest tak banalnie sie tam utrzymac, poprostu trzeba pracować
                    Całkowita prawda z tym wyjątkiem że chyba na każdej polibudzie tak jest! Ja studiuje na PRz i wiem że bez wkładu własnego utrzymasz się max do 1 sesji. To nie szkoła średnia tam nie mają obowiązku cie trzymać. Polibuda to przed wszystkim matma i fizyka. Mogę zacytować mojego prodziekana "na Politechnice ciężkie są pierwsze cztery lata potem na drugim roku już jakoś leci :twisted: :twisted: :twisted: "

Skomentuj

Zamieszczone przez metalcruscher
                      To nie szkoła średnia tam nie mają obowiązku cie trzymać
                      u mnie w średniej już nie chcą trzymac :razz:

Zamieszczone przez metalcruscher
                      na Politechnice ciężkie są pierwsze cztery lata potem na drugim roku już jakoś leci
                      bardzo optymistyczne podejście :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez marjano82
                        Z reguły po studiach, na które są małe wymagania przy przyjęciu największą karierę robi się w pośredniaku, w Anglii na zmywaku lub w polityce
                        no to widze ze kolega nie jest aktualny w temacie...
                        na uczelnie wyzsze idzie mlodziez z "nizu" a w dodatku wiekszosc wybiera kierunki humanistczne...
                        na kazdej politechnice przyjma cie z otwartymi ramionami :P

Zamieszczone przez ploter
                        kierunek Wibroakustyka ??
                        ale wiesz ze to nie ma wiele wspolnego z tym co my robimy? :P

No założenia mam ścisłe, chce w przyszłości otworzyć małą firmę produkującą wzmacniacze i zestawy głośnikowe, coś na wzór stx
                        no to czegos takiego sie nie nauczysz na studiach :lol:
                        albo pracować w czymś takim i chce do tego dojść najłatwiejszą drogą, żeby potem też mi było łatwo
                        tu juz lepiej. ale i tak bez wiedzy (ktorej nie zdobedziesz na studiach) i doswiadczenia latwo nie bedzie :P

Zamieszczone przez yxzabc
                        metalcruscher napisał/a
                        na Politechnice ciężkie są pierwsze cztery lata potem na drugim roku już jakoś leci

bardzo optymistyczne podejście
                        ja sie wyrobilem w 2 lata :twisted:

Skomentuj

...i chce do tego dojść najłatwiejszą drogą, żeby potem też mi było łatwo...
                          To w takim razie zapomnij o studiach technicznych. Nic nie przychodzi łatwo. Fiza i matma to podstawa. Jedynie to odrobinę łatwiej można znaleźć pracę, ale jeśli skończy się studia z marnym wynikiem to i nawet techniczne wykształcenie nie pomoże. Jestem po Politechnice Śląskiej i wiem co mówię.

Skomentuj

No masz Paweł trochę racji, na polibudę wezmą z otwartymi ramionami ale i równie łatwo możesz wylecieć. Choć nie tylko na polibudzie- u mnie na prawie administracyjnym także bardzo chętnie pozwalali Ci zgłębiać meandry uczelni, poznawać coraz to nowe roczniki studentów na kolejnych egzaminach itp.
                            Ja bogu dzięki wyrobiłem się z studiami w terminie i Uniwerek Szczeciński poznawałem tylko tyle, ile to było konieczne. Problem był z obrona pracy, bo mój doktor rehabilitowany:) się na jakiś staż do Brukseli załapał i był rok poślizgu z obroną, bo za cholerę żaden inny profesorek nie chciał pracy mojej zaakceptować a ja od nowa u innego pisać nie chciałem. I tak zostało mi czekanie na powrót delikwenta.

Skomentuj

Maniura_pl, jako że nosiłem się z tym samym tematem co Ty - niestety nie ma kierunku studiów - Akustyka, przeszukałem każdy Uniwersytet w Krakowie.

Studia nie kształcą w tym kierunku, jedynie co - spotkałem studium, w zawodzie Technik urządzeń audiowizualnych w Profesji, AP Edukacji - ale jak patrzyłem na testy zawodowe - mógbłym je napisać na ok 70% bez chodzenia do szkoły - chcesz się pobawić, możesz się zapisać - będziesz miał chociaż technika w zawodzie. Wyższe - jedynie elektronika.

Skomentuj

chce w przyszłości otworzyć małą firmę produkującą wzmacniacze i zestawy głośnikowe, coś na wzór stx
                                Muszę przydeptać Ci trochę skrzydła, bo chyba z takiej roboty to Ty nie wyżyjesz. Co drugi z nas, o takim czymś marzył, ale nie ma co się oszukiwać, na to nie ma duzego popytu u nas w kraju (zreszto chyba jak wszędzie).

Maniura_pl, na twoim miejscu celował bym juz raczej w elektronikę.

Skomentuj

Hehe ale ja w siebie wierze, mam pare konstrukcji i 2 proste zwrotnice (ale dobrze brzmią) zaprojektowane z jiga, składałem syma i kilka tda. Fizyki nie mam w 3 klasie ale raczej nadrobię braki. Chodzi o to że chce się sprawdzić na studiach, a w tym celu chce wybrać kierunek i poziom trudności z którymi będę się czuł komfortowo... mam nadzieje że rozumiecie. (Z kasą na szczęście nie będzie problemu.)

Skomentuj

Akustyka jest na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu, ale mają tylko 25 miejsc :???: i dlatego są tam wysokie progi

Skomentuj

O Wibroakustyce zapomnij. Ta specjalność się skończyła. Jest za to na AGH coś co nazywa się Inżynieria Akustyczna. Jest to między wydziałowy kierunek, masz zajęcia na IMIRze i na EAIiE. Świetna sprawa, bo masz połączone elektronikę z akustyką. A co najlepsze nie robisz standardowego kursu mechanicznego jaki ja miałem. Zapis konstrukcji, PKM itp są w szczątkowej formie.
                                      Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                                      Grado SR125i

Skomentuj

Właśnie marzył bym o takiej Inżynierii Akustycznej z AGH, ale tam mają strasznie wysoki próg z tego co patrzyłem, trzeba mieć ponad 50 z rozszerzonej chyba. Ale pytałem się takiego faceta to mówił że mogę po pierwszym roku sie przenieść na inny wydział jak będę miał dobre oceny...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X