Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AUDIGY 2 ZS GOLD SB0350

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

AUDIGY 2 ZS GOLD SB0350

Witam. Nadszedł czas na zakup karty muzycznej -max 150 zl. W tej cenie na forum polecana jest AUDIGY 2 ZS (chyba, że na allegro w tej cenie wylicytuje asusa dx). Mam pare pytań co do karty creativa.
    1. Karta ma osobne wyjscie stereo + wyjscie na subwoofer czy tylko po spdif mozna subem regulowac(sa 3 wyjscie jack wiec rozumiem ze jedno gniazdo stereo przod, drugie tyl a pod trzeci jeden kanal to sub a drugi do centralny)?
    2. Jak ma wyjscie rozumiem, że sygnał jest już z filtrem dolnoprzepustowym - czy jest możliwość softowo regulowania odciecia czy oprogramowanie pozwala tylko na podbicie itp
    3. Jaka wersje sterownikow do xp polecacie?
    4. Czy urzywacie jakis ciekawych funkcji w oprogramowaniu czy to tylko niepotrzebne "bajerki" ?

Sciagnełem manuala ze strony producenta ale nie moge doszukac sie tych informacji. Czekam równierz na inne sugestie co do tej karty. Pozdrawiam

Mam obie kart, o których mówisz:

Audigy 2 ZS (nie-Gold) SB0350
    Asus Xonar DX

Co do pytań:

1. Troche nagmatwałeś, ale ogólnie jest 6 gniazdy w tym standardowo: 1x Jack stereo przód, 1x jack stereo tył, 1x jack Sub (chyba lewy) + central. To jak przeprowadzasz regulacje zalezy od sterowników.

2. Nie pamiętam na jakich sterownikach, ale bawiłem sie filtrem dolnoprzepustowym. Szału nie robi, ale działa. Pewnie znowu wiekszosc zalezy od driverów.

3. kXdrivers :)

4. Do pioruna, uŻywamy! Ja korzystałem z softowego przełączania kanałów - miałem podpięty wzmacniacz i słychawki do karty i w driverach na wieczór wyłaczałem wzmacniacz i puszczałem na słuchawki. Wiec tylko podstawowe własciwosci :) (i to w kXach, bo Creativowskich driverach nie znalałem takiej opcji).

No i cóż jeszcze, Asus Xonara raczej nie wyrwiesz za 150zł, po pierwsze mało używek, po drugie cena raczej ~260-270zł. Xonar ma lepsze sterowniki, ale jakość dźwieku raczej podobna. Moze technologia wyższa, moze elementy lepsze, ale niebardzo to słychac. Sprzet: AKG K530, wzmak: Uniamp.

P.S. Na allegro wersje nie-gold chodzą DUŻO taniej od Gold. Watpie, zeby różnica w jakosc dzwieku była słyszalna nawet na dobrej klasie sprzecie.

Skomentuj

qhazi po naszej rozmowie o miniaturyzacji jednak zdecydowałem się na kartę pcmcia :) do tego kupie ADAPTER PCI - PCMCIA i bedzie mozliwosc wybory laptop - serwer.
      Martwię się tylko o stabilność tej karty (miniaturyzacja ma tez swoje -)

1. Czy wersja pmcia rożni się czymś od wersji pci ?
      2. Znalazlem takie oto info
      [code]On the card, aside from the connector we mentioned earlier, which is only for the loudspeaker outputs, there are only two 0.134" (3.5 mm) jacks. Obviously this isn't much compared to what you find with the high-end Audigy 2 cards. But fortunately these two connectors are multi-use. One is an input, the other an output. The input jack not only accepts analog line and microphone inputs, but also digital S/PDIF through the use of an optical or TOSLINK connector. The output also has an analog function usable with headphones and a digital function, also using an optical connector. You might find this a limited set of possibilities, but they do give you the essentials.[/code]
      Czy podlaczajac wejscie sygnalu wzmacniacza pod wyjscie sluchawkowe(te na obudowie bez adaptera na kabelku) trace na jakosci/czymkolwiek (jakas inna impedancja czy cos ?)
      3. Ma ktoś jakies info o kontabitylności adapteru pci-pcmcia z win7 i ewentualnie jakims ograniczonym funkcjonowaniu z ta kara?
      4. Czy ten standard spdif bedzie "pozniej" współgral z amplitunerem kina domowego?
      [code] Profesjonalne cyfrowe przetwarzanie dźwięku

* Zgodność z formatem Sony/Philips Digital Interface (SPDIF) o jakości do 24-bit/96 kHz
      * Wyjście SPDIF o programowalnej częstotliwości próbkowania 44,1, 48 lub 96 kHz
      * Wyjście SPDIF niedostępne podczas odtwarzania chronionej cyfrowej zawartości audio wykorzystującej technologię DRM (Digital Rights Management)
      * Technologia ASIO 2.0 zapewnia bezpośrednie monitorowanie operacji wielościeżkowych o niskich opóźnieniach (jednoczesne nagrywanie stereo i odtwarzanie wielokanałowe)

Dekodowanie Dolby Digital i Dolby Digital EX

* Dekodowanie Dolby Digital EX do kanałów 7.1 lub przekazywanie do dekodera zewnętrznego przez skompresowany strumień bitów SPDIF
      * Przekierowywanie basów: podnosi jakość basów w głośniku niskotonowym w małych systemach głośników satelitarnych
      * Częstotliwość podziału basów (10-200 Hz): programowalna w niezależnym głośniku niskotonowym w celu osiągnięcia pożądanego poziomu basów
      * Regulowany poziom częstotliwości średnich, niższych średnich i niskich
      * Technologia Creative MultiSpeaker Surround (CMSS)
      * Przetwarza sygnał mono i stereo na format dźwięku przestrzennego 7.1
      * Profesjonalny algorytm panoramowania i miksowania dźwięku[/code]
      5. konwertera coaxial (RCA IN) -> optyczny (Toslink OUT) w takim wypadku nie ma chyba sensu ?
      Mysle, że to ciekawe alternatywa. Jak tylko uda mi sie kompletna karte w tej cenie wylicytowac dokonam takiego zakupu . Pozdrawiam

Skomentuj

Nie wiem po co wchodzić w dużo droższe pcmcia , szczególnie że potrzeba do tego kabla który tani nie jest , a lubi się sypać,tym bardziej że lapów z pcmcia coraz mniej, więc ogranicza to pole zastosowań.
        Wolałbym dołożyć do emu na usb.

Skomentuj

Bede licytowal zestaw tylko z kablem, laptopa mam z pcmcia ktorego obecnie nie planuje zmieniac a mysle, ze za pare lat kupie jakas lepsza karte. Jezeli chodzi o karty usb czytalem ze sa problemy z tymi kartami (sa trzaski, usb jest za wolne ... ). Co znaczy emu ? Tak wiec jest jakas porownywalna karta na usb do 150 - 200 max zl ?

Skomentuj

EMU to brand, który został wchłonięty przez Creative Labs, lecz inżynierowie z EMU idą swoją drogą i produkują karty nie zależne od Creative.

Emu słynie z profesjonalności, są to bardzo dobre i drogie karty.
            Nie mam pojęcia ile kosztują na USB -> allegro/sklepy

Skomentuj

Irek dał koło 400zł jakiś czas temu o ile mnie pamięć nie myli...

Skomentuj

400 zl zdecydowanie odpada. Mysle, ze na poczatek przeskok ze zintegowanej w lapku na audigy bedzie wystarczajaco satysfakcjonujacy.

Skomentuj

Czaruję...
                X