Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Adaptacja Akustyczna i Funkcjonalna Pokoju :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Adaptacja Akustyczna i Funkcjonalna Pokoju :)

Witam. Piszę ten temat ponieważ będę robił przemeblowanie pokoju :) i rozrysowałem sobie mniej więcej w skali (1mm to 1 cm) jak po mojemu wyglądałby pokój.

Teraz pytanie czy Funkcjonalnie jest OK czy zmienilibyście coś ?? Chodzi o dostęp do poszczególnych częsci pokoju i do mebli.

I gdzie postawić suba (sprawdzone będą 3 mozliwości)
    - jak na obrazku
    - po drugiej stronie TV
    - obok Komputera (lekko za drzwiami otwartymi, zamykane na czas grania)

Ja dodam tylko tyle, że źle się ogląda TV jeśli za nim znajduje się okno.

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
      Ja dodam tylko tyle, że źle się ogląda TV jeśli za nim znajduje się okno.
      To na pewno.

Jeśli chodzi o rozstawienie suba to trzecia opcja odpada,jeśli postawisz go z boku (na dodatek po drugiej stronie pokoju) to będzie ci psuł fazę (mimo iż najniższe tony są niekierunkowe będziesz słyszał,lub czuł gdzie się on znajduje).

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
        źle się ogląda TV jeśli za nim znajduje się okno.
        Roleta powinna załatwić sprawę...
        Ustawienie Subwoofera dobiorę experymentalnie ale w grę wchodzą 3 opcje :)

A co sądzicie o funkcjonalności pokoju ??
        Myślałem aby obrócić środkową część pokoju czyli Łóżko pod oknem a TV na ścianie naprzeciw ale pod oknem mam kaloryfer i nie mogę go zasłonić...

Skomentuj

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=17002

Ja bym fronty rozstawił tak, aby dzwięk "nie padał prostopadle" na słuchacza, tylko pod pewnym kątem prosto do ucha.
          Prostopadle do słuchacza to prostopadle do ściany, odbije sie od niej i wraca ta samą drogą i tak jeszcze potem raz. To czysta wieśniacka :) teoria, eksperymentuj.

Skomentuj

A jak z DVD, Amplitunerem ??

Czy dac pod ścianą i którkie sygnałowe z kompa i z DVD do ampli, a 5 metrowy HDMI czy tam do obrazu z kompa i DVD.

Czy może DVD, ampli, pod TVkiem krótsze kable od DVD ale sygnał z kompa długim kablem :> (audio i Video)

Mała wizualizacja w 3D

[ Dodano: 2010-01-06, 15:51 ]
            Zamieszczone przez El_liero
            Ja bym fronty rozstawił tak, aby dzwięk "nie padał prostopadle" na słuchacza, tylko pod pewnym kątem prosto do ucha.
            Prostopadle do słuchacza to prostopadle do ściany, odbije sie od niej i wraca ta samą drogą i tak jeszcze potem raz.
            Będą pod skosem tylko na rysunku tak zostały narysowane

Skomentuj

Co to za amp?
              Ja np w Denonie 1908 dopiero jak uzylem audyssey uzyskalem żądany efekt
              Mozesz rozkladac, planowac, ale i tak nie przewidzisz wszystkiego, dlatego ssiesz foobara do tego wtyczke:
              http://www.foobar2000.org/components/view/foo_convolve
              i program:
              http://www.hometheatershack.com/roomeq/
              Kupujesz mikrofon i sie bawisz...:)
              proste:)

Skomentuj

Zamieszczone przez HeatheN
                Co to za amp?
                Yamaha RX-V 592 RDS (3 X 70W (fronty i central) + 2 X 35W (efektowe))

TO jak z tymi kablami ??

[ Dodano: 2010-01-07, 21:45 ]
                Kable nasrysowane.. która opcja najlepsza ??

PS Na biórku koło PCta chce też monitorki do KOMPA a jak Fim to przełączam na Kolumny (wyjścia A, B na ampli)

[ Dodano: 2010-01-07, 21:45 ]

[ Dodano: 2010-01-12, 15:05 ]
                Troche małe zaintereosawnie tematem ale robię po swojemu :)

[ Dodano: 2010-06-02, 15:28 ]
                Pokój już przemeblowałem. Teraz potrzebuje pomocy z akustyką... czy dawać gdzieś ustroje akustyczne ?? Jeśli tak to gdzie, i czy lepiej jednego Suba na 12" czy dwa mniejsze po bokach kanapy (zasilane np wzmakiem stereo).

Wogóle dziwną mam akustyke w pokoju. w takim ustawieniu jak na pierwszym rysunku bass jest na środku pokoju a jak usiadę na kanapie to też jest ale mniej tego niższego basu.

Najlepiej Sub gra po prawej stronie obok kolumn ale ciut za duży gabarytowo teraz jest (12 cali i paczka 64 litry docelowo 30/500/AP)

Pozdrawiam Ploter

[ Dodano: 2010-06-02, 15:29 ]
                Aa no i fotki :) bo zapomniałem.

Skomentuj

Czaruję...
                X