Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

poszukuje tematu na prace inzynierska

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

poszukuje tematu na prace inzynierska

niedawno przyszedl do nas dziekan i przekazal ze mamy do swiat wybrac tematy prac inzynierskich i promotorow...

latwo powiedziec ale trudniej zrealizowac szczegolnie jak ktos ma ambicje...
    najlepiej pisac o czyms czym sie interesuje. ale jestem na wydziale mechanicznym a nie na elektronice wiec nie wypada pisac o elektroakustyce :P

tak wiec poszukuje ciekawego tematu do realizacji - najlepiej jakis badawczy bo nie mam zamiaru sie bawic wzorami czy ansys'em :???:

bylem dzisiaj na rozmowie z doktorkiem i zaproponowal jeden temat... ale nie napisze jaki zeby was nie nakierowac tylko w ta strone

tak wiec jezeli ktos juz jest na tym etapie lub juz po to prosilbym o jakies sugestie

Moze maszyny do produkcji konstrukcji kolumn głośnikowych?

Skomentuj

czyli maszyny stolarskie - ale co mialbym tu opsisac? co zbadac?
      maszyny stolarskie sa bardzo szerokim zakresem wiedzy i szczerze mowiac nie widze tutaj nic ciekawego do badania :???:

gdybym byl na jakims kierunku zwiazanym z obrobka drewna lub materialow drewnopochodnych to bym pomyslal o ksztaltowaniu obudowy prawie w calosci... moznaby wtedy bardzo ciekawe i roznorodne ksztalty robic. ale jestem na "maszynach roboczych i logistyce" :P

Skomentuj

"Projekt i obliczenia wytrzymałościowe ustroju nośnego ramy samochodu ciężarowego wykonanej ze stopów lekkich" - mój temat mgr. na mechanicznym :)

Skomentuj

Albo coś bardziej zbliżonego do mojego kierunku:
          "Ramię manipulatora przemysłowego" :-)

Skomentuj

"Wpływ śródcisnieniowego gradientu tubilateralnego przepływu ciepła na efektywne zuzywanie sie frezu w frezarce gornowrzecionowej firmy TOYA podczas freozowania otworow pod glosnik we wiorowce z OBI" taki temat bym Pawłowi zaproponował :mrgreen:

Skomentuj

Mam temat - projekt ciężkiego urządzenia unoszącego dla pojazdu ratownictwa technicznego sterowanego hydraulicznie, czyli tzw. chwytak za koła pojazdu do holowania pojazdów ciężarowych.

Skomentuj

ktoś na serio zadaje pytania, a tu odpowiedzi jak u małych dzieci z przedszkola :razz:

Skomentuj

Songokan, bardzo ciekawe - robiles jakies pomiary modelu/ramy + analiza numeryczna czy sama analiza?
                  no ale obawiam sie ze za duza skala jak dla mnie :lol:

Zamieszczone przez skowron
                  "Ramię manipulatora przemysłowego"
                  od paru tygodni mamy na politechnice nowiutkiego robota ABB i moglbym o tym cos napisac... ale mnie to nie interesuje :???:

Zamieszczone przez pegelmesser
                  "Wpływ śródcisnieniowego gradientu tubilateralnego przepływu ciepła na efektywne zuzywanie sie frezu w frezarce gornowrzecionowej firmy TOYA podczas freozowania otworow pod glosnik we wiorowce z OBI" taki temat bym Pawłowi zaproponował
                  a wiesz ze bardzo ciekawy temat do zabawy w ansysie?!
                  no ale primo - nie lubie ansysa
                  secundo - trzeba by przeprowadzic jakies badania a pomiary ciepla w czyms takim sa wyjatkowo skomplikowane... :neutral:

Janekzet, twoj temat widze ze jest czysto praktyczny. cos policzysz, skonstruujesz i moze ktos to zbuduje. fajne - ale jak narazie zainteresowalem sie tematem co mi podsunal doktorek...

rozmawialismy dzisiaj o tym troche i wspomnial ze bardzo go interesuja BIOPALIWA
                  ciagle jest o tym glosno ale nigdzie nie ma jednozacznych odpowiedzi co do ich BIO oraz szkodliwosci itp...
                  tak wiec mysle ze dosc ciekawy bylby temat zbadania wplywu takich paliw na prace silnika oraz ekologicznosci takiego zabiegu...
                  tylko pytanie czy sobie z tym poradze :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                    od paru tygodni mamy na politechnice nowiutkiego robota ABB i moglbym o tym cos napisac... ale mnie to nie interesuje :???:
                    no i wyglada na to,ze to własnie temat Twojej pracy :razz:

Skomentuj

Wszystko robiłem od podstaw. Bryłowy model ramy w Inventorze. Później budowa modelu obliczeniowego w I-deasie i obliczenia MES.

Skomentuj

Jestem inż. od samochodów z 25 letnią praktyką w eksploatacji i sądzę że temat biopaliw jest bardzo trudny (żeby coś stwierdzić trzeba robić masę badań i to trakcyjnch i mieć z czym porównywać, no chyba ze będzie to sztuka dla sztuki). Doradzam - robot ABB.

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszek
                          no i wyglada na to,ze to własnie temat Twojej pracy
                          Zamieszczone przez Janekzet
                          Doradzam - robot ABB.
                          ale mnie to kompletnie nie interesuje i ja sie na tym nie znam!
                          Janekzet, z tymi paliwami to zaproponowal dokotrek... mnie od lat interesuje silnik wankla i przygotowywyalem materialy do pisania pracy dyplomowej w technikum o tym... ale wycofali prace dyplomowe :???:
                          tylko jakbym mial cos o tym pisac to bym musial znalezc jakas stara mazde a to by bylo kosztowne :|

Janekzet, myslalem wstepnie zeby spadac sklad chemiczny paliw (benzyna, LPG, CNG, alkohole itp) ich wlasnosci jakie nas interesuja (kalorycznosc, liczbe oktanowa itp) oraz zmierzyc parametry pracy silnika oraz analize spalin na tych paliwach...
                          na hamowni obecnie jest jakis 2 litrowy nowszy silnik benzynowy wiec pomiary komputerem tez by byly
                          ale w takim przypadku nie bede mogl robic badan wytrzymalosciowych/zniszczeniowych bo by trzeba bylo zniszczyc kilka silnikow :???:

Skomentuj

Jako student maszyn roboczych ciężkich powinieneś zająć się raczej dieslem. Możesz wszystko co pisałeś pomierzyć ale i tak to nic ci nie da jeżeli chodzi o wpływ na życie silnika. Tylko długotrwałe badania mogą pomóc. Brałem udział w badaniach trakcyjnych olejów silnikowych i jeżeli chodzi o olej to jest proste ale jego wpływ na stan silnika to inna bajka. Wpływ oleju opałowego odbarwianego metodami domowymi na stan aparatury wtryskowej poznasz już po paru dniach ale wszystko jest do wyrzucenia. Czy na MRC uczą was co to jest zamek hydrauliczny, bo spotkałem się z absolwentem PK , który tego nie wiedział.

Skomentuj

Jako student maszyn roboczych ciężkich powinieneś zająć się raczej dieslem
                              tez o tym myslalem i zdecydowanie jestem za "klekotami" ale nie wiem czy takie maja na uczelni
                              Czy na MRC uczą was co to jest zamek hydrauliczny, bo spotkałem się z absolwentem PK , który tego nie wiedział.
                              u mnie to sie nazywa "maszyny robocze" bez dodatku ciezkie... a ucza nas prawie niczego :P jak sam sie za cos nie wezme to prawie nic sie nie naucze
                              o silniku wankla sam musialem prowadzic wyklad bo doktorek gadal stare glupoty :P

Tylko długotrwałe badania mogą pomóc
                              wiem o tym i to musialyby byc conajmniej 3 takie same silniki... teraz musze pogadac z doktorkiem czy bedzie taka mozliwosc. jak nie to trzeba by cos poszukac na szrocie lub zmienic zakres tematu... :neutral:

bo raczej "chip-tuning" bedzie trudniejszy do opisania? (drugi pomysl doktorka)

Skomentuj

Pawel S., naprawdę przez te parę lat studiów nie trafiło się coś co by Cię jakoś zainteresowało ?

Skomentuj

takero, no wlasnie nie :sad:
                                  ciagle wbijaja nam wiedze o modelowaniu komputerowym... a jak juz pisalem mnie to nie interesuje i mam to gleboko w d...
                                  z PKMow nawet nie bylo ciekawych projektow wiec tez odpuszczam...
                                  komputerowe przedmioty tez odpadaja bo mam juz tego dosyc

tak wiec zosaja jedynie maszyny robocze a pod ten temat podpada takze motoryzacja. a ze jestem po samochodowce to uwazam ze to najlepsze wyjscie

Skomentuj

Pawel S., najlepiej wkręcić się do jakiegoś instytutu i tam popracować w jakimś zespole, wtedy odkrywasz pewne problemy którymi warto się zająć :>
                                    I tak ja już swój temat pracy inżynierskiej znalazłem, chcę ją napisać w ciągu paru miesięcy, czyli grubo przed czasem

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                      Pawel S., najlepiej wkręcić się do jakiegoś instytutu i tam popracować w jakimś zespole, wtedy odkrywasz pewne problemy którymi warto się zająć :>
                                      ale problem jest w tym ze mam MAX MIESIAC na dokonczenie formalnosci dotyczacych pracy inzynierskiej... wkurzyl mnie tym dziekan bo od poczatku roku wiedzielismy ze mamy wybrac w tym semestrze ale nikt nam nie potrafil nic powiedziec :evil:

Skomentuj

Spokojnie to tylko sciema dziekanatu i prowadzacych zeby studentow pogonic, tak naprawde ludzie beda do czerwca wybierac tematy znajac zycie.
                                        Niby wybrac macie w tym semestzre, potem bedzie ze do lutego, potem ze do kwietnia a potem ze ale to juz na pewno ostani termin to do czerwca...

To jest normalna polityka wszedzie, nie tlyko na uczelni. Jak mam w firmie termin na koniec grudnia to ludziom mowie ze dokonca listopada ma byc zrobione, bo i naczej bysmy nawet na koniec grudnia nie zdazyli...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X