Devils, no ale tutaj nawet google nie trzeba. Cały opis do mostka na tda jest na stronie tytułowej forum, po prawej stronie na dole - wszystko tam jest opisane, napięcia i moce trafo dla głośnika o danej impedancji
Ale czytałem, że można stosować trafa 2x28... Tyle czy to wytrzyma ?
Na stronie pisze, że 200W przy 2x24, niektórzy mówią, że 70 wyciąga max 1 scalka...
I w końcu nie wiem nic...
Devils, w dobrej cenie to raczej poszukiwania na allegro, albo sklepy internetowe (firmy produkujace trafa). Sam tak robie i raczej nie widze innej opcji, nie majac kupy kasy.
Co to znaczy i czy to odchudzenie ma jakiś wpływ na ich negatywne działanie we wzmacniaczu? Jakiego innego producenta polecasz - telto.pl? Masz jakiegoś swojego dostawcę godnego polecenia?
do Toroidów, Telto i Breve i otrzymałem odpowiedzi:
TOROIDY
Tr1 - standard 72zł / audio 140zł
Tr2 - standard 123zł / audio 183zł
Nie wiem ile dopłaty za samo zalewanie środka żywicą
TELTO
Tr1 - 110zł
Tr2 - 143zł
Nie wiem ile za wersję audio (i czy taką robią) a za zalewanie żywicą środka +10zł, całości +50zł
BREVE
Tr1 - standard 106zł / audio za jeden 477zł, za każdy następny 233zł
Tr2 - standard za jeden 459zł, za każdy nasstępny 215zł / audio za jeden 560zł, za każdy następny 315zł
Widać, że TOROIDY to najtańsza firma i chyba z czegoś musi to wynikać (może faktycznie to "odchudzanie"). BREVE strasznie drogi - zwłaszcza za to trafo z kilkoma wyjściami ale wynika to chyba z tego, że to duży producent i pojedyncze trafa drogo u niego wychodzą - myślę, że przy palecie traf możńa by ponegocjować cenę :razz:
Nie wiem co myśleć o TELTO - ceny średnie rynkowe ale nie wiem jak ich wyroby mają się do najtańszego na rynku TOROIDY - może ktoś znający temat się wypowie
O trafa w wersji audio zapytałem z czystej ciekawości bo kiedyś, w którymś temacie na forum zostało juz ustalone przez ogół, że to raczej strata pieniędzy
Wspomnę jeszcze, że TOROIDY dają termin do 30 dni (za to niestandardowe trafo) a np TELTO tylko 4 dni. Koszt przesyłek wszędzie podobny ~20-25zł
TELTO slabo stoja technicznie, wyprowadzenia w tych trafach sa w miejscach odslonietych od drutu co powoduje ogromne pole rozproszenia. Nie wiem czy wogole zalewaja zywica.
Skomentuj