Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Potrzebuję solidnej latarki doradźcie jakąś.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Potrzebuję solidnej latarki doradźcie jakąś.

Temat troskę banalny ale wolę się zapytać przed zakupem , mianowicie będzie ona służyła do przechodzenia nocami w obrębie gospodarstwa domowego , musi być w miarę solidna żeby się nie okazało że po roku albo po wymianie bateri nadaje się na złom.
    Na allegro jest spory wybór ale nie mam pojęcia które są lepsze może macie jakieś sprawdzone wyroby lub pordy w tej sprawie.
    Cena do 100zł

MAGLite - oni sprzedają latarki służbom mundurowym w stanach. Droga ale warta swojej ceny, korpus metalowy. Mam taką od 2002 r.
    Dobra do nocnych obchodów, przy pewnej wprawie można nią prawie zabić bo dość masywna jest :-P

Skomentuj

ja polecam taką a'la warsztatową z kilkudziesięcioma ledami (tzw. kiełbaska) - znajomy używa podobnej w pracy nocnej na dworzu i sam się przekonałem że warto wydać te 120 złotych.

mam na myśli coś takiego: http://www.mactronic.com.pl/index.ph...d=WL-01&filtr=, z tymże znajomy ma innej firmy (sklep internetowy z "led" w domenie)

owa latarka wytrzymała już kilka upadków na beton z wysokości ręki, działa już 2gi rok, nie zauważono drastycznego spadku pojemności

Skomentuj

http://www.allegro.pl/item836646565_..._warszawa.html

I bez bateri.

Skomentuj

a "szpercze" na akumulatorki? mocne, nie swieca za dlugo ale aku ladujesz w domu a duza moc bardzo sie przydaje

Skomentuj

Tutaj gość sam składa latarki na dobrych diodach i można sie dogadać odnośnie diody i koloru świecenia.
            http://www.allegro.pl/show_user_auct...p?uid=12105455

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
              a "szpercze" na akumulatorki? mocne, nie swieca za dlugo ale aku ladujesz w domu a duza moc bardzo sie przydaje
              szpercze na hyperach są dobre, owszem, ale moja propozycja podejrzewam będzie rzucała bardziej łune w większym promieniu, co za tym idzie droga będze lepiej widoczna.

szperacz raczej rzuca snop ukierunkowany, zcentralizowany (o ile myslimy o tym samym)

Skomentuj

Dzięki za odzew i rady ale najbardziej zastanawia mnie jak się spisują te z kilkudziesięcioma diodami czy lepsze te z jedną a mocną.

Skomentuj

Ja mam 1 diodową a ojciec 8 diodową (zwykłe diody) i świecą identycznie Moja kosztowała 30zł ojca 10zł

Mam taką:
                  http://allegro.pl/item837996833_lata...rz_i_wode.html

Świeci tak mocno że spokojnie wystarcza, choć jak bym teraz kupował to bym kupił diodowa ale taką koło 100zł z tą najmocniejszą diodą bodajże się nazywa LUXEON coś tam na tym forum wszystko jest:
                  http://www.swiatelka.pl/

[ Dodano: 2009-12-02, 21:50 ]
                  CREE Q5 chyba jednak ta najmocniejsza musisz sprawdzić
                  Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                  Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Polecam od tego samego sprzedawcy, którego polecił b-freak, jest super jasna wytrzymała i z kompletem dobrych baterii r20 starcza na kilkanaście godzin świecenia. http://www.allegro.pl/item838156290_...za_batr20.html

Skomentuj

Ja tam na działkę zrobiłem sobie sam szperacz z reflektora od poloneza i aku żelowego, a właściwie "żelowego" bo te tanie niby żelowe to nie mają wiele wspólnego z żelowymi...

[ Dodano: 2009-12-02, 23:05 ]
                      Zamieszczone przez pegelmesser
                      http://www.allegro.pl/ite...0_warszawa.html

I bez bateri.
                      mam radziecką o względnie podobnej zasadzie dzialania - tyle że jest tam dynamo napędzane ściskaniem.
                      30 lat ma już :)

Skomentuj

Takero ale za pewne ta radziecka nie ma akumulatora w srodku i musisz naciskac caly czas zeby swiecic jezeli to taka to ja tez taka mam hehehe

Skomentuj

toma085, ciezko doradzic konkretny model.
                          Wazne zeby byla jedna dioda, najlepiej cree.
                          Przy zasilaniu AA czas dzialania na pelnej mocy to okolo 1 godziny wiec dobrze bylo by kupic cos z roznymi trybami pracy.

Z najtanszych dobrych latarek moge polecic firme ITP.
                          Do 100zl proponuje model A2 EOS. To mala niepozorna latarka ale na swieci dobrze.
                          Osobiscie chyba wolalbym doplacic i kupic model C7, mozna sobie ustawic moc i ma przelacznik.

Ewentualnie mozna szukac przerobionych latarek np ultrafire lub romisen ale tu bedzie troche gorsza jakosc wykonania(gwinty, powloka).

Jeszcze tylko polecane sklepy: www.jet-pol.pl www.milhunt.pl
                          Ale warto szukac tez na bazarku forum www.torch.pl i www.swiatelka.pl
                          pzdr

Skomentuj

ooo - widze ze ktos sie na tym zna

Blitzer, a znasz sie na "kieszonkowych" latarkach?
                            kilka razy mialem takie kieszonkowe i sa bardzo przydatne... ale szybko zaczely slabiej swiecic (nie z winy baterii) i zaczely sie sypac :???:
                            teraz przydaloby sie kupic raz a pozadnie

Skomentuj

Nie jestem expertem ale troche siedze w temacie:)
                              Te ktore wymienilem spokojnie zmieszcza sie w kieszeni.
                              Prawdopodobnie miales latarki bez sterownika ktory reguluje prad idacy w diode.
                              Napisz czego oczekujesz, postaram sie pomoc.

Dodam jeszcze tylko ze jesli ktos chce mocy i dlugiego czasu pracy to raczej wymagane jest zasilanie z akusa 18650 do ktorego potrzeba specjalnej ladowarki.
                              Troche tansze rozwiazanie to 2xAA ale to wymaga dlugiego body i ciezko cos takiego w kieszeni nosic.
                              No i sa tez male i popularne w hameryce baterie cr123 ale u nas sa dosc drogie i maja mala pojemnosc.

Skomentuj

Zamieszczone przez Blitzer
                                Prawdopodobnie miales latarki bez sterownika ktory reguluje prad idacy w diode.
                                tak - 3 baterie + wlacznik + dioda
                                Napisz czego oczekujesz, postaram sie pomoc.
                                czegos co sie zmiesci w kieszeni :P
                                byle nie byl wiekszy niz standarwody 90mm victorinox

Skomentuj

9cm to straszne malenstwo:)
                                  Chyba jedyne co mi do glowy przychodzi to wlasnie ITP A2 lub A3 EOS ale one maja tryby zmieniane przez przekrecenie glowicy co nie wszystkim pasuje.
                                  Ja wole mocniejsze swiecidelka z klikiem i w kieszeni nosze jetbeama JET III PRO ST.

Skomentuj

Ja wole mocniejsze swiecidelka z klikiem i w kieszeni nosze jetbeama JET III PRO ST.
                                    :lol:
                                    nie bede placil tyle kasy za kieszonkowa latarke :P
                                    ITP A2 lub A3 EOS
                                    ale te juz w bardziej przystepnej cenie
                                    warto wydac tyle kasy? bo jednak troche to kosztuje a to "zwykla" latarka...

Skomentuj

Jesli przyjmiemy ze zwykla latarka to tradycyjna plastikowa chinska tandeta z zarowka, to mozemy smialo stwierdzic ze nawet takie budzetowe ITP to latarka niezwykla:)
                                      W ogole to porownanie jak silnik w malaczu a silnik w Hondzie :grin:

Mysle ze warto wydac troche wiecej kasy i miec spokoj na pare lat, jesli ktos wczesniej nie mial latarki na dobrej diodzie to bedzie mile zaskoczony ile takie malenstwo potrafi:)

Tu dostajemy:
                                      - mocna obudowe z utwardzanego aluminium
                                      - pokrycie HAIII czyli twarda anodyzacja, praktycznie nie do zdarcia
                                      - ladny rozklad swiatla
                                      - bezawaryjnosc!

Tu mozna zobaczyc mniejsza wersje (A3):
                                      http://www.youtube.com/watch?v=yVR7r5WAbog
                                      http://www.youtube.com/watch?v=kEZlkolmE8E

Mysle ze w tym momencie nie ma dla ITP konkurencji a przypomne jeszcze ze na forach sa nizsze ceny dla uzytkownikow(A2 - 75zl, A3 - 65zl).

Skomentuj

fajna
                                        tak wiec mam juz pomysl co moglby mi mikolaj przyniesc (pytanie czy przyniesie? :roll: )

[ Dodano: 2009-12-04, 16:56 ]
                                        znalazlem ta latarke w sklepie - jak bede mial chwile czasu to pojde ja przetestowac

Skomentuj

Czaruję...
                                        X