Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

alternatywa dla neostrady

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

http://www.dostawcy-internetu.pl/int...,Koszalin.html

Skomentuj

CDMA to technologia radiowego dostepu do internetu. Ma mały zasieg, ale zapewnia spora przepustowość.
      W miejscach o ogranizonym dostepnie innych opcji, to najlepse wyjście.

Najprędzeij pewnie Orange Freedom Pro.

Skomentuj

Pogromca mitow, no niby wybor jest... ale w praktyce np GAWEX nie ma zasiegu na moim osiedlu (a to prawie centrum miasta)
        tak wiec musze obdzwonic wszystkich

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
          netia u mnie odpada - musieliby polozyc nowa linie... (przynajmniej wg ich strony)
          Kłamia. Działaja na lini TPSA.
          Przypomniała mi sie anegdota. Kolega mial sasiada ktory mial internet z Netii. Sasiad sie wyprowadzil, a kolega przeciagnal kable do swojego mieszkania i mial internet. Placil rachunki za sasiada ozywiscie. Pewnego razu do łba mu stzrelilo zeby w koncu zalegalizowac sobie internet, dzwoni a tu pani mowi ze nie ma mozliwosci technicznych(!) ble ble...

Skomentuj

ale mozna na linii TP jak zrezygnuje calkowicie z uslug TP?
            bo chcemy zrezygnowac ze stacjonarnego

Skomentuj

Kiedyś było tak, że trzeba było płacić TP za dzierżawę linii (chyba ok. 30 zł). Ostatnio coś się mialo zmienić, ale trzeba to sprawdzić.

Skomentuj

Mozesz wyciac telefon i zostawic sam internet. Oczywiscie linia nadal bedzie tpsy ale nic nie bedziesz im placił tlyko Netii. Sam tak mam, tylko ja mam telefon jeszcze. Nawet Netia sama załatwia sprawy papierkowe z TPSA (rozwiazanie umowy itp) a nowa umowe mi do domu przywiezli.

Skomentuj

Od prawie roku jest nowe prawo :) I TP nie ma prawa się czepiać... A co do netii... Z telefonem wychodzi dużo taniej :) Ale chyba nie opłaca się rać telefonu tylko po to żeby mieć tanszy internet... Aha, jeszcze jedno bardzo ważne! (ale tylko wtedy jak w netii będziesz brał szybszy internet, niż miałeś do tej pory) Idź do jakiegoś punktu tepsy, i powiedz że ci się kończy umowa i chcesz wziąć od nich internet (i tu podaj szybkośc jaką chcesz o netii ) ale chcesz być pewien czy to będzie działać i żeby ci pokazali czy taka szybkość u ciebie jest dostępna. Jak babka powie że nie ma wykonanych takich badań, to tak naprawdę powinni to na twoją prośbę zrobić. I wtedy widzisz co u ciebie będzie dostępne a co nie (zależy od jakości kabli...) I Netia choćby się zesrała, nie umożliwi ci szybszego internetu niż to co tam wyjdzie pozytywnie... Musieli by nowe kable kłaść :) I to nie jest tak że jak linia wytrzyma max 1Mbit a ty weżmiesz sobie 2 Mbity to będzie ci wolniej działało... Po prostu może wogóle nie działać :) I później nie wiadomo skąd robią się jakieś problemy...

Skomentuj

a może http://www.netiawimax.pl/ ? widzę że masz w okolicy nadajnik... a tak nawiasem znajomy to ma mieszka około 8 km od nadajnika i działa mu bez zarzutów...

Skomentuj

melisław, mam centrale cyfrowa wiec raczej moze byc cos szybszego niz mam obecnie (mam 512k a oferuja mi 1M)

DanielDh, bardzo fajne - ale 59+30zl za sam internet :(
                      ale to i tak chyba najlepsza bezprzewodowka

jutro zaczne dzwonic

Skomentuj

Centrale wszsytkie sa cyfrowe w Polsce. Ale ogolnie nie w tym rzecz. Rozchodzi sie głownie o wyposazenia koncowe i parametry medium transmisyjnego.

Wimax dziala tak ze im dalej tym wolniej. Ogolnie sciema.

Bezprzewodowka jest dobra ale w hotelu albo na uczelni. Ew gdy sasiad nie zabezpieczy sieci...

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                          Centrale wszsytkie sa cyfrowe w Polsce
                          tak, ale podstacje obslugujace dane dzielnice jeszcze nie.
                          Bezprzewodowka jest dobra ale w hotelu albo na uczelni. Ew gdy sasiad nie zabezpieczy sieci...
                          wyzej podaliscie wyszukiwarke dostawcow internetu...
                          w koszalinie jest jedna firma ktora udostepnia darmowe ograniczone WIFI w kilku miejscach... akurat tak sie zlozylo ze siostra mieszka na jednej z tych ulic i musze jej kupic karte do kompa zeby kozystala z tego za free :P
                          a u mnie jak zawsze nic :evil:

Skomentuj

tak, ale podstacje obslugujace dane dzielnice jeszcze nie.
                            Mowisz o koncentratorach? Tu nie chodzi czy cyfrowe czy nie, cyfrowe sa od lat 70-tych juz. Kwestia konstrukcji. Zalezy co obsluguje jego FXS.

Skomentuj

Wi-Fi nie jest zle pod warunkiem ze umie sie z tym zrobic i wtedy gdy na jednym nadajniku w standardzie B nie siedzi 50 osob, jak to u nas w polsce sie robi.

Ja sam mam radiowke (w styczniu bedzie 7 lat jak ja mam), nie mam z nia absolutnie zadnych problemow. Nawet mam ta sama antene na kominie od tylu lat.
                              Stabilnie bez lagow. Nie wazne czy pada deszcz, jest burza czy sypie sniegiem.
                              Odcinek na jaki cisnie radio to okolo 1,5KM w prostej linii.
                              Fakt ze zrobilem ja z drugim kolega, ktory tez zna sie na rzeczy.

opoznienie do bramki
                              [code][root@zonk]:/# ping -i 0.1 10.0.0.1
                              PING 10.0.0.1 (10.0.0.1) 56(84) bytes of data.
                              64 bytes from 10.0.0.1: icmp_seq=1 ttl=63 time=2.52 ms
                              64 bytes from 10.0.0.1: icmp_seq=2 ttl=63 time=2.09 ms
                              64 bytes from 10.0.0.1: icmp_seq=3 ttl=63 time=5.82 ms
                              64 bytes from 10.0.0.1: icmp_seq=4 ttl=63 time=3.23 ms
                              64 bytes from 10.0.0.1: icmp_seq=5 ttl=63 time=2.14 ms
                              64 bytes from 10.0.0.1: icmp_seq=6 ttl=63 time=4.02 ms
                              64 bytes from 10.0.0.1: icmp_seq=7 ttl=63 time=3.56 ms
                              64 bytes from 10.0.0.1: icmp_seq=8 ttl=63 time=5.13 ms
                              64 bytes from 10.0.0.1: icmp_seq=9 ttl=63 time=2.31 ms
                              64 bytes from 10.0.0.1: icmp_seq=10 ttl=63 time=4.62 ms
                              64 bytes from 10.0.0.1: icmp_seq=11 ttl=63 time=3.40 ms
                              64 bytes from 10.0.0.1: icmp_seq=12 ttl=63 time=5.30 ms
                              64 bytes from 10.0.0.1: icmp_seq=13 ttl=63 time=2.05 ms
                              64 bytes from 10.0.0.1: icmp_seq=14 ttl=63 time=2.23 ms
                              64 bytes from 10.0.0.1: icmp_seq=15 ttl=63 time=3.70 ms
                              64 bytes from 10.0.0.1: icmp_seq=16 ttl=63 time=2.30 ms
                              64 bytes from 10.0.0.1: icmp_seq=17 ttl=63 time=2.52 ms
                              64 bytes from 10.0.0.1: icmp_seq=18 ttl=63 time=3.35 ms
                              64 bytes from 10.0.0.1: icmp_seq=19 ttl=63 time=3.14 ms
                              64 bytes from 10.0.0.1: icmp_seq=20 ttl=63 time=1.95 ms
                              ^C
                              --- 10.0.0.1 ping statistics ---
                              20 packets transmitted, 20 received, 0% packet loss, time 1910ms
                              rtt min/avg/max/mdev = 1.957/3.275/5.829/1.157 ms
                              [/code]

Jak masz mozliwosci Pawel S. to zrob sobie z kims sam linka i bedzie okej.

Skomentuj

jak tylko powiedzialem operatorowi TPsy ze rezygnujemy z ich uslug zadzwonili z netii
                                mam 2 oferty
                                sam internet 8MB za 79zl
                                lub internet 1MB + telefon za 84zl

hehe - ale wybor

Skomentuj

jak tylko powiedzialem operatorowi TPsy ze rezygnujemy z ich uslug zadzwonili z netii
                                  To jeszcze nic zlego. U mnie bylo odwrotnie. Dzwoni jakis qwiszon z TPSY (z ktora nie mam nic wspolengo, tylko linie, (net i telefon Netia)i pyta czy wszystko w porzadku, czy usługi działaja i czy nie dostaje za duzych rachunków (!) itp bo ponoc ludzie sie im skarza na Netie, Tele2 itp operatorów. Za 2 godziny nie mam internetu. Przpadek? raczej nie skoro linia idzie przez tespowska centralę.

[ Dodano: 2009-12-10, 18:02 ]
                                  To jeszcze nic zlego. U mnie bylo odwrotnie. Dzwoni jakis qwiszon z TPSY (z ktora nie mam nic wspolnego tylko linie, (net i telefon Netia)i pyta czy wszystko w porzadku, czy usługi działaja i czy nie dostaje za duzych rachunków (!) itp bo ponoc ludzie sie im skarza na Netie, Tele2 itp operatorów. Za 2 godziny nie mam internetu. Przpadek? raczej nie skoro linia idzie przez tespowska centralę.

Pawel tu sprawdzales dostepnosc usług https://www.netia.pl/hp,dla_domu,sprawdz.html ?

8M na lini TPSA? Dziwne w sumie.

Skomentuj

To jeszcze nic zlego. U mnie bylo odwrotnie. Dzwoni jakis qwiszon z TPSY (z ktora nie mam nic wspolengo, tylko linie, (net i telefon Netia)i pyta czy wszystko w porzadku, czy usługi działaja i czy nie dostaje za duzych rachunków (!) itp bo ponoc ludzie sie im skarza na Netie, Tele2 itp operatorów. Za 2 godziny nie mam internetu. Przpadek? raczej nie skoro linia idzie przez tespowska centralę.
                                    na tele2 wiem ze sie skarzyli bo babcia tez miala - oszustwo!

Pawel tu sprawdzales dostepnosc usług https://www.netia.pl/hp,dla_domu,sprawdz.html ?

8M na lini TPSA? Dziwne w sumie.
                                    facet do mnie dzwonil i sam sprawdzal czy pod tym adresem jest taka mozliwosc... no i niby jest

a tak sobie przed chwila pomyslalem
                                    czy ma ktos z was doswiadczenie z routerami bezprzewodowymi?
                                    bo blok dalej mieszka kuzyn (wynajmuja mieszkanie na czas studiow) no i pomyslalem zeby z nim podzielic to lacze i rachunki na 2
                                    daloby rade cos takiego? odleglosc do 2 bloku to jakies moze 50m

Skomentuj

czy ma ktos z was doswiadczenie z routerami bezprzewodowymi?
                                      No jasne. Ale raczej w druga strone, to ja ciagne net od niezabezpieczonych sieci heeh. Kupuj smialo, 150zl dobry Linksys i dziala bezproblemowo.

Skomentuj

ok

Skomentuj

Cieżko będzie przez WiFi... w routerach radiówka jest słaba.... znajomy ma na strychu w domu piętrowym i na parterze cienko. Na piętrze ok. Stropy żelbetowe trzymają...

Co do możliwości przez to ich sprawdzanie linii to sciema Do mnie z TPsy dzwonili czy nie chcę Neostrady (i w tym samym czasie do bratowej dzwonili) Ja zapytałem czy napewno jest możliwość.. babka zarzekała się że tak jest i wogole modem za 1zł czy coś. Zapytałem "Jakim cudem łącze szerokopasmowe może chodzić na skrzynce PCM zakładanej 6 lat temu??" odpowiedź 'Yyyyy wie pan co ja się dowiem w dziale technicznym i zadzwonię..."

A bratowa się zgodziła na 512 i modem za 1zł... na drugi dzień odebrała za jakąśtam kwotę ten modem i podpięła.. Neta nie było (brak ADSL) dzwoniąc na błękitną dowiedziała się że "przyłacz" może potrwać do 2 tygodni.... po miesiącu przyjechało dwóch kolesi z TPsy wylazło na słup sprawdzili skrzynkę i powiedzieli że nie da się Neo :P bo skrzynka jest starego typu.... a gdy u mnie byli to powiedzili MI żeby można było Neostradę musieliby podciągnąć z centrali kabel przynajmniej osmio-parowy i wstawić nową centralke na słupa koszt około 6 tys zł Co się im nie opłaca dla góra 2 klientów :) Ale dwóch sasiadów ma juz NEO bo przeciągneli 4roparowy (jedna para na dom) więc da się tylko na wsi trzeba czekać :)

Ogólnie ma być lepiej bo TPsa ma modernizować całą strukturę telekomunikacyjną

Co do Netii to kumpel ma i śmiga to przyzwoicie. Jedynym mankamentem z modemem to chwlowa (40 sek) zawiecha neta po rozmowie i po odłożeniu słuchawki telefonu.

Ogólnie mam radiówkę... pomimo że sieć jest spora i często obciążona to do zwiedzania diyaudio.pl wystarcza :) gdyby 6Mb NEO była za 35 zł/mc to Tepsa by się nie ogarnęła od użytkowników :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X