Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Polećcie mi książkę o audio i jakieś pismo

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Polećcie mi książkę o audio i jakieś pismo

Polećcie początkującemu hobbiście [mi] jakąś książkę o audio, akustyce oraz jakieś czasopismo, nie będę miał teraz netu i rzadziej będę gościł na forum i chciałbym ten czas spędzić na lekturze jakichś książek w celu pogłębiania się w moim hobby. Mam jeszcze propozycje otrzymania prenumeraty pisma o takiej tematyce.

Chodzi mi o coś w takich tematach:

- książka o tematyce audio oraz o akustyce, projektowaniu konstrukcji akustycznych, oczywiście nie musi to być jedna pozycja, może być kilka dotyczących różnych tematyk, itd, chodzi mi raczej o język polski [literatura z akkusa odpada]

- książka o elektronika, głównie chodzi mi o nastawienie do projektowania wzmacniaczy, ale również trochę ponadpodstawowych informacji. moja wiedza w tej dziedzinie jest niewielka, więć chciałbym żeby informacje były zawartej w prostej do zrozumienia formie. rowniez nie ograniczam was do jednej pozycji

- miesięcznik o tematyce audio, mam kilka numerów AUDIO, w tym ostatni myslalem rowniez o hifi i muzyka, może macie jakieś pozycji które warto kolekcjonować? czekam na propozycje

oczywiscie nie chcę kupić naraz 6 książek i czytać, spokojnie, chcę po prostu mieć kilka propozycji które moglbym wziac pod uwage, dzieki z gory

Obecnie jest chyba jedna w ksiagarniach lekko nie sycaca ale na podstawy dobra.
    Koszt 47zl.
    Zreszta w roznych gazetach reklamuja.
    A gazety przegladnij w empiku jakims zeby sie zorientowac gdzie jest najprzystepniej dla Ciebie.W wiekszosci jest o podobnych sprawach tylko roznie podane.Np w Audio Video Sat jest spoko ale a AUDIO o tym samym tylko szczegolowiej.

Skomentuj

Ja niedawno biegałem po ksiegarniach, i jest nędza, ale jeśli chodzi o akustyke jest książka pana Krajewskiego, pt: "Głośniki" opisana jest tam budowa różnych przetworników, zasady projektowania większości obudów, zasady projektowania zwrotnic, troche o akustyce pomieszczenia itp.

Skomentuj

Ja Ci moge pozyczyc Podrecznik Visaton, ktory kiedys MarekW proponowal :).

Oczywiscie pod pisemnym oswiadczeniem na forum ze ja zwrocisz ;-)

Skomentuj

Esh a moze chcialo by Ci sie zrobic e-booka z podrecznika visatona i go poskanowac na ocr???

Skomentuj

Esh - kochamy Cie! czekamy na kopie :)

Skomentuj

Nie ma sprawy - pod warunkiem, ze ktos mi znajdzie sterowniki dla XP'ka do skanera....zapomnialem jaki to w czwartek podam i bedziecie mogli poszukac...te ktore ja kiedys znalazlem nie dzialaly :( Moze uda mi sie wpasc do kogos ze skanerem, ale watpie...

ps. juz pisalem, nie "Esh", tylko "esh0"...

Skomentuj

JA teżchciałbym kupić jakšœ ksišżkę na te tematy ... znacie coœ jeszcze ?

Skomentuj

"Zestawy glosnikowe"- Aleksander Witort ; "Glosniki i zestawy glosnikowe " - Aleksander Witort klasyka jest najlepsza ale chetnie poczytam cos nowego

Skomentuj

ESH0- kochamy Cie! juz lepiej ?

Skomentuj

Zamieszczone przez gipsy2
                      ESH0- kochamy Cie! juz lepiej ?
                      Ty juz masz u mnie przechlapane. napisalem 'esh0' a nie 'ESH0'. :PPPPPPPPP

zart. of coz :)

[ Dodano: 2004-12-09, 18:41 ]
                      Dobra, kto chce sie przyczynic do udost. ksiazek Visatona i p. Witorta (jedna o zespolach glosnikowych druga o wzmacniaczach) niech poszuka gdzies sterownika do skanera Primax OneTouch 7600 USB. Sterowniki MUSZA byc pod Windowsa XP. Jak bede mial czas to tez poszukam, ale z tym czasem ostatnio krucho u mnie :(

[ Dodano: 2004-12-17, 16:29 ]
                      Ok. Maly update. Zeskanowalem cala ksiazke Visatona, jednak jest to 20Mb jpg'ow. Nie mam czasu bawic sie w OCR ani zmiany rozdzielczosci zeby mniej zajmowalo, wiec jezeli ktos ma miejsce na jakims serverze to z checia wysle mu i niech on da link da forum skad mozna sciagnac.

Spakowany plik to 17,5mb.

Skomentuj

Jak ktoś chce tą książkę w PDF to niech odezwie się na mail. esh0 wyślij mi okładkę tej książki bo nie jestem pewien czy to napewno ta sama

Skomentuj

przecie... http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=1945 :)

Skomentuj

radioaktiv, mogę Ci polecić książkę Krajewskiego, ale to talko na początek. Z czasopism, to czytuję teraz cykl "W głośnikowym żywiole" w EP, jest całkiem ciekawy bo autor (A.Kisiel) zaczyna od teorii (opisanej tak, że łatwo zrozumieć), a potem opisuje sposób praktycznego wykorzystania konkretnych głośników.

Z czasopism, to miałem prenumeratę Audio, ale mnie znudziła... na początku było ok. ale potem zauważyłem jaką wodę leją pisząc recenzje sprzętu (lepszą ocenę dają temu, kto wykupił większą reklamę w większej ilości numerów Audio...)... no i oczywiście testy odsłuchowe, które zawse pomijałem bo były zbyt subiektywne, więc niewiele można było się z nich dowiedzieć (chyba że autor tych recenzji zamieści kiedyś słownik do swoich wypowiedzi). Jedyny plus dla audio to pomiary, ale minusem są błędy drukarskie (np. obrazki na których widać piksele, najczęściej są to wykresy z pomiarów).
                            ogólnie rzecz ujmując, Audio i inne tego typu gazety poleciłbym osobom, które chcą być na bierząco albo chcą akurat kupić jakiś sprzęt (np. kino domowe).

Skomentuj

Proszę bardzo: http://diyaudio.pl/pub/

Część informacji troszkę nieaktualna, ale warto przeczytać.

Skomentuj

Czaruję...
                              X