Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lakierowanie na wysoki połysk

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Lakierowanie na wysoki połysk

Bry,
    mam problem, otóż złożyłem podłogówki i są już "gładkie" także dzisiaj zaczynam kłaść fornir (butapren), ale nie do końca wiem co dalej, myślę ze bejca pod kolor mebli, no i lakier, i tu mam pytanie do kogoś co się zna, bo chce żeby były na wysoki połysk (coś jak fortepian tyle ze nie czarny tylko fornir bejcowany), i nie wiem czy pędzlem/walkiem taki lakier się da położyć ????

przepraszam za błędy ale się nie znam kompletnie a chce żeby ładnie wyszło
    UWAGI MODERATORA
    Od kiedy lakierowanie należy do zagadnień akustyki :) ? Przeniosłem

najpierw przeczytaj ten temat http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=10506 a później zadawaj pytania ;-)

Skomentuj

wypelniacz do porow + duzo szlifowania
      a co do metod lakierowania to tylko i wylacznie natrysk bo po inych metodach bedzie widac slady pedzla/walka

Skomentuj

no i zapomnij o bejcowaniu jak chcesz szlifować lakier Powyłażą plamy

Skomentuj

Wyjdą jak przesadzi ze szlifowaniem pierwszych warstw.
          Do szlifowania dobra jest pianka takie coś jak gąbka tyle że z warstwą ścierną, jednak jeżeli lakieruje się parkietowymi , to pianka sie nie nadaje.

Po za tym jak już położysz ileś warstw lakieru czy tam podkładu, to dobrze jest skrzynki odstawić na nawet na kilka dni, lakier lubi siadać, a bez sensu było by złożyć wszystko, a później znów demontować i lakierować.

Skomentuj

bizonzwuesu, Nie wiem czy nie prościej jest zanieść kolumny do lakiernika samochodowego. W tej chwili na pewno maja dużo dzwonów po zimowych opadach. Przy okazji malowania auta polakierują Ci kolumny. Zdecydowanie wyjdzie to najlepiej i najładniej. Żeby ich tylko do pieca nie chcieli wstawiać. Swojego suba właśnie malowałem w ten sposób. Wyszła idealnie równa powierzchnia. A jak policzysz kasę na lakier, pędzle itp to wyjdzie pewnie tyle samo :)

Skomentuj

do lakiernika nie bardzo mam gdzie, mieszkam tak jakby na wsi, chyba po prostu przykleje fornir, przeszlifuje na gladko (on juz praktycznie jest gładki) , zabejcuje, pozniej na to lakier, lekko przeszlifuje drobnym, dam drugą warstwe, znow przeszlifuje lekko i zobacze jak bedzie wygladac, czytałem troche co mi tam damiani linka wkleił no i doszedłem do wniosku ze nie bede sie za bardzo przejmował, wyjdzie co wyjdzie, wkońcu to moje pierwsze kolumny

po 2 warstwie skończe, ewentualnie dam 3 jak bedzie sie zapowiadało na połysk i wypoleruje, no nie wiem.... przekonam sie na własnej skórze ;D
              Pozdrawiam

Skomentuj

Wszystko można zrobić w tym samy czasie na dwa sposoby: dobrze i źle.
                Po co zakładasz z góry, że będzie ten drugi ? W zasadzie jest tu wielu forumowiczów którzy otworzyli Ci już te "drzwi". Zrób je dobrze tzn najlepiej jak potrafisz w końcu robisz je chyba sam dla siebie. Możesz spróbować je nawoskować też daje to ciekawy naturalny efekt a nie będziesz miał ryzyka ze złym położeniem lakieru.

Skomentuj

wosk odpada, czesto bede rzucał na kolumne bluze albo koszulke wieczorem he, albo cos na niej stawiał ponieważ mam mały pokój

Skomentuj

Czaruję...
                  X