Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

winisd problem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

winisd problem

witam. próbuję obliczyć pojemność obudowy do głośnika Tesla ARN 150-5/8. parametry znalazłem gdzieś na stronie diyaudio.pl. wpisuję wszystko po kolei, tak jak tam chcą i wyskakuje mi tu błąd;| niżej zdjęcia jak to wygląda
    PROSZĘ O POMOC!!!!!

czarny1906, pamiętaj, że tym programem nie obliczysz objętości obudowy. WinISD symuluje jakieś tam wykresy, które pewnie mają swoje odzwierciedlenie w rzeczywistości ale nie daje gotowego przepisu na obudowę. A te wykresy, które Ci pięknie wyrysuje przecież i tak nic Ci nie powiedzą tak na prawdę. Z tego co pamiętam dla tego ARN'a najlepiej dać budę około 9 litrów (co prawda lepiej przetestowana jest wersja 150-3 a nie 150-5 ale wydaje się, że nie powinny się dużo różnić). Możesz też potestować trochę większe obudowy - do ~15 litrów ale przekonasz się, że mimo iz na pierwszy rzut ucha będzie więcej basu to w porównaniu z 9 litrami będzie on przeciągły i nieco bardziej buczący niż grającu no i pewnie pogorsza się średnie tony. Spróbuj te 9 litrów i powinno być OK. WinISD zastosuj do obliczania długości portu BR

Skomentuj

dzięki. ale jak mam obliczyć, jak mi wyskakuje ten błąd? :cry:

Skomentuj

Tych parametrów nie wstukasz bo program przelicza niektóre parametry na podstawie innych, wg konkretnych wzorów i jak mu się coś nie zgadza to wywala błąd. Nie wiem jak to się ma do rzeczywistości, czy te różnice w parametrach wyliczonych ze wzorów w stosunku do podanych przez producenta wynikają z błędów pomiarowych czy to może producent przekłamuje te parametry czy po prostu teoria swoje a rzeczywistość swoje - nie wiem. Tak na prawdę potrzebne Ci są tylko Qts, Vas i Fs (i jeszcze kilka innych - niestety nie pamiętam których - chyba, że coś pominąłem), resztę niech program wyliczy na ich podstawie opcją "auto calculate unknowns" skoro tak bardzo chcesz się pobawić programem

Skomentuj

podaj tylko poarametry z pierwszej tabelki, jak nadal bedziesz mial ten blad to nie wpisuj np Qms - program sam obliczy to na podstawie innych parametrow, zazwyczaj roznica w tym co podaje producent a w tym co wyliczy program miesci sie w jednej dziesiatej - a mimo to program wywala blad ;-)

Skomentuj

ok. to zaraz się nim pobawię;p a jak ten głośnik działałby w obudowie 4-5l?

Skomentuj

Zamieszczone przez czarny1906
              a jak ten głośnik działałby w obudowie 4-5l?
              Pewnie będzie grał "szybciej" i z lepszymi średnimi tonami (choć jemu podobno generalnie brakuje średnich tonów) ale będzie mniej basu

Skomentuj

a jaki głośnik polecilibyście do mini subwoofera, który zmieściłby się w walizce obok ubrań? myślę, że około 6 litrów się upchnie

Skomentuj

Jejku, sorki ale nie jestem osłuchany w dziesiątkach głośników i generalnie nie wiem co polecić przy takich konkretnych założeniach co do litrażu. Myślę, że jak umieścisz tego ARN'a w tych 6 litrach to i tak nie będzie aż tak wielkiej różnicy w stosunku do tych 9 litrów. Skoro chcesz zrobić mini subwoofer (to Twój był ten temat sprzed ~dwóch dni o subie do walizki? ) tanim kosztem to ten ARN pewnie będzie dobrym wyborem. Z tego co słyszałem (bo nie słuchałem go osobiście) to gra on całkiem ciekawym basem jak na tak mały głośnik (no i cena też nie odstrasza).

[ Dodano: 2009-12-28, 22:52 ]
                  Poczekaj jeszcze, może jakiś bardziej doświadczony forumowicz coś lepszego doradzi

Skomentuj

tak, to mój jest ten temat;p

ogólnie to chciałem zrobić coś na wzór subwooferów z zestawów creativów/logitechów. słyszałem kilka z nich i muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem. jakim cudem taki mały gnojek o średnicy ~10cm 'daje' więcej basu niż stx'y w monitorkach stx + PJ... :neutral:

Skomentuj

jakim cudem taki mały gnojek o średnicy ~10cm 'daje' więcej basu niż stx'y w monitorkach stx + PJ...
                      Zauważ, że te "małe gnojki" są uwolnione od tonów średnich i do tego mają jakiś tam wzmacniacz i to chyba cała cała tajemnica ich działania. Swoja droga, też się kiedyś nad tym zastanawiałem.
                      A właśnie, czy do swojego mini-suba planujesz zastosować jakiś, choćby najprostszy wzmacniacz? Prawda jest taka, że suby pasywne właściwie się nie sprawdzają. W subie aktywnym masz nie dość, że wzmocnienie to jeszcze filtr aktywny (generalnie tańszy) - tak wyposażony głośnik nie musi się męczyć ze średnimi tonami tylko działa na basie.

Skomentuj

hehe;p jakbym miał nie stosować żadnego wzmacniacza, to leciałby tylko na tym, co jest emitowane z mp3 albo telefonu:| więc wzmacniacz mam zamiar zastosować. zastanawiałem się czy może nie kupić jakichś 'uszkodzonych' creativów/logitechów ale raczej tak nie zrobię. filtr będzie odcinał przy 140Hz pewnie. a może inne pomysły na cięcie?
                        i jeszcze jedno mnie zastanawia, a mianowicie:

czy zakres częstotliwości rozpoczynający się od 45Hz to nie za mało jak na subwoofer?

Skomentuj

Przed wpisywaniem parametrów odznacz na dole opcje "Auto calculate unkown" a po wpisaniu parametrów zaznacz ją spowrotem, program sam wyliczy ci reszte.

Skomentuj

tak robiłem, ale i tak wyskakiwał ten błąd;/

Skomentuj

czarny1906, pobierz wersje winisd pro alpha, ona działa dobrze. Znajdziesz ją w downloadzie, a jak nie to odezwij się na PW to Ci podeśle.

Skomentuj

cały czas mam tę wersję..;p i cały czas nie działa;/

btw prosiłbym o odpowiedź na wcześniejsze pytanko

Skomentuj

btw prosiłbym o odpowiedź na wcześniejsze pytanko
                                  Rozumiem, zę chodzi o pasmo przenoszenia 45-5000 HZ, tak? Nie patrz na to. Jak zasosujesz obudowe BR to i tak dolny kraniec pasma będzie wzmocniony. A tak w ogóle ten ARN to midwoofer a nie woofer - tylko nie wiem czy w tych rozmiarach znajdziesz jakiś klasyczny woofer z Fs rzędu 25Hz

Skomentuj

a co Ty na to, żeby odciąć przy 140Hz? i jakiś wzmacniacz przy okazji może by ktoś polecił dobry do tego głośnika?

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Swoją drogą - czy ktoś już miał nowe głośniki TVM, te z oznaczeniami ARN-xxx-0000/x? Są już dostępne chyba ponad rok a nikt o nich nic wspomina

[ Dodano: 2009-12-28, 23:58 ]
                                      Co do wzmaka to musisz poczekać na opinię kogoś innego bo nie siedzę w tym i nie chcę źle doradzić. Odcięcie rzędu 140Hz wydaje się maksymalne (jesli nawet nie za duże) jeśli chodzi o klasyczny subwoofer ale nie wiem jak to się ma do tego co Ty planujesz zrobić.

Skomentuj

zamiast tego arna kupil bym np cos takiego http://www.allegro.pl/item862189818_...dton_fvat.html

wrzucic do obudowy zamknietej 3-4 litry i niech gra ;-) obawiam sie nawet ze z tego glosnika bedzie wiecej subwoferowego basu niz z tego arna

Skomentuj

Czaruję...
                                        X