Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
winisd problem
Collapse
X
-
czarny1906, pamiętaj, że tym programem nie obliczysz objętości obudowy. WinISD symuluje jakieś tam wykresy, które pewnie mają swoje odzwierciedlenie w rzeczywistości ale nie daje gotowego przepisu na obudowę. A te wykresy, które Ci pięknie wyrysuje przecież i tak nic Ci nie powiedzą tak na prawdę. Z tego co pamiętam dla tego ARN'a najlepiej dać budę około 9 litrów (co prawda lepiej przetestowana jest wersja 150-3 a nie 150-5 ale wydaje się, że nie powinny się dużo różnić). Możesz też potestować trochę większe obudowy - do ~15 litrów ale przekonasz się, że mimo iz na pierwszy rzut ucha będzie więcej basu to w porównaniu z 9 litrami będzie on przeciągły i nieco bardziej buczący niż grającu no i pewnie pogorsza się średnie tony. Spróbuj te 9 litrów i powinno być OK. WinISD zastosuj do obliczania długości portu BR
-
Tych parametrów nie wstukasz bo program przelicza niektóre parametry na podstawie innych, wg konkretnych wzorów i jak mu się coś nie zgadza to wywala błąd. Nie wiem jak to się ma do rzeczywistości, czy te różnice w parametrach wyliczonych ze wzorów w stosunku do podanych przez producenta wynikają z błędów pomiarowych czy to może producent przekłamuje te parametry czy po prostu teoria swoje a rzeczywistość swoje - nie wiem. Tak na prawdę potrzebne Ci są tylko Qts, Vas i Fs (i jeszcze kilka innych - niestety nie pamiętam których - chyba, że coś pominąłem), resztę niech program wyliczy na ich podstawie opcją "auto calculate unknowns" skoro tak bardzo chcesz się pobawić programem
Skomentuj
-
podaj tylko poarametry z pierwszej tabelki, jak nadal bedziesz mial ten blad to nie wpisuj np Qms - program sam obliczy to na podstawie innych parametrow, zazwyczaj roznica w tym co podaje producent a w tym co wyliczy program miesci sie w jednej dziesiatej - a mimo to program wywala blad ;-)
Skomentuj
-
Jejku, sorki ale nie jestem osłuchany w dziesiątkach głośników i generalnie nie wiem co polecić przy takich konkretnych założeniach co do litrażu. Myślę, że jak umieścisz tego ARN'a w tych 6 litrach to i tak nie będzie aż tak wielkiej różnicy w stosunku do tych 9 litrów. Skoro chcesz zrobić mini subwoofer (to Twój był ten temat sprzed ~dwóch dni o subie do walizki?) tanim kosztem to ten ARN pewnie będzie dobrym wyborem. Z tego co słyszałem (bo nie słuchałem go osobiście) to gra on całkiem ciekawym basem jak na tak mały głośnik (no i cena też nie odstrasza).
[ Dodano: 2009-12-28, 22:52 ]
Poczekaj jeszcze, może jakiś bardziej doświadczony forumowicz coś lepszego doradzi
Skomentuj
-
Zamieszczone przez czarny1906jakim cudem taki mały gnojek o średnicy ~10cm 'daje' więcej basu niż stx'y w monitorkach stx + PJ...
A właśnie, czy do swojego mini-suba planujesz zastosować jakiś, choćby najprostszy wzmacniacz? Prawda jest taka, że suby pasywne właściwie się nie sprawdzają. W subie aktywnym masz nie dość, że wzmocnienie to jeszcze filtr aktywny (generalnie tańszy) - tak wyposażony głośnik nie musi się męczyć ze średnimi tonami tylko działa na basie.
Skomentuj
-
hehe;p jakbym miał nie stosować żadnego wzmacniacza, to leciałby tylko na tym, co jest emitowane z mp3 albo telefonu:|więc wzmacniacz mam zamiar zastosować. zastanawiałem się czy może nie kupić jakichś 'uszkodzonych' creativów/logitechów ale raczej tak nie zrobię. filtr będzie odcinał przy 140Hz pewnie. a może inne pomysły na cięcie?
i jeszcze jedno mnie zastanawia, a mianowicie:
czy zakres częstotliwości rozpoczynający się od 45Hz to nie za mało jak na subwoofer?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez czarny1906btw prosiłbym o odpowiedź na wcześniejsze pytanko
Skomentuj
-
Nie na temat...Swoją drogą - czy ktoś już miał nowe głośniki TVM, te z oznaczeniami ARN-xxx-0000/x? Są już dostępne chyba ponad rok a nikt o nich nic wspomina
[ Dodano: 2009-12-28, 23:58 ]
Co do wzmaka to musisz poczekać na opinię kogoś innego bo nie siedzę w tym i nie chcę źle doradzić. Odcięcie rzędu 140Hz wydaje się maksymalne (jesli nawet nie za duże) jeśli chodzi o klasyczny subwoofer ale nie wiem jak to się ma do tego co Ty planujesz zrobić.
Skomentuj
-
zamiast tego arna kupil bym np cos takiego http://www.allegro.pl/item862189818_...dton_fvat.html
wrzucic do obudowy zamknietej 3-4 litry i niech gra ;-) obawiam sie nawet ze z tego glosnika bedzie wiecej subwoferowego basu niz z tego arna
Skomentuj
Skomentuj