Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie o klej Pattex

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytanie o klej Pattex

Witam,
    Mam pytanie. Czy klej Pattex moment i Pattex expres to to samo? Jeśli jest różnica to jaka? Czy obydwa nadawają się do kładzenia forniru?

Niestety nie wiem czy to to samo ale na pewno taniej a cąłkiem dobrze będzie kleić na butaprenie. Stosuję go juz od dawna i sprawdza się - cenowo to prawie połowę taniej wychodzi w stosunku do patexu

Skomentuj

Kleiłem już jedną konstrukcję na butapren i wyszło nawet ładnie, teraz jednak chce spróbować pattex

Skomentuj

Expres szybciej schnie niż moment. Takie bynajmniej miałem odczucie. :mrgreen:

Skomentuj

Patex Expres nie znam ale za to kleiłem (nie fornir) na Patex Gel. To to samo co Moment ale w formie "nie lejącego" się żelu. Fajnie się rozprowadza ale cena... :sad:

Skomentuj

Ekspress to w zasadzie zwykly wikol ale z jakimis dodatkami ktore zapewniaja nieco szybsze schniecie. W praktyce niecale pol godziny docisku i wszystko ladnie sie trzyma.

Skomentuj

Re: Pytanie o klej Pattex

Zamieszczone przez Tomek___
              Witam,
              Mam pytanie. Czy klej Pattex moment i Pattex expres to to samo? Jeśli jest różnica to jaka? Czy obydwa nadawają się do kładzenia forniru?
              Dawny "Moment" w tej chwili nosi nazwę "universal classic":
              I wyśmienicie "nadawuje" sie do klejenia forniru. :wink:

http://katalog.bplusb.pl/pdf/pattex/...classic_kt.pdf

Skomentuj

Przepraszam ze odkopuję temat, ale bez sensu zakładać nowy. Chciałem zapytać o metodę klejenia na Pattex Universal -nie stosuje się przy niej żelazka tylko po prostu smaruje klejem obie strony (czy może tylko jedną i przykłada chwilę i na chwilę odrywa?), dociska i to wszystko?

Skomentuj

Zamieszczone przez scarab
                  prostu smaruje klejem obie strony
                  Czekasz aż podeschnie,składasz do siebie i mocno punktowo dociskasz.Paweł Skilka razy ładnie to opisał na forum.

Skomentuj

No dokładnie. Pamiętaj żeby na obrzeżach forniru dawać trochę więcej kleju.

Skomentuj

nie trzeba dawac wiecej kleju jak sie rownomiernie wszedzie polozy. Wazne aby w kazdym miejscu byl klej a nie bylo smarowane na "odwal", bo pozniej moga wyjsc bable..

Skomentuj

Mile widziane zagruntowanie wcześniej "rozcieńczonym" klejem powierzchni naprawdę sporo daje.

Skomentuj

Zamieszczone przez bazookie
                          Patex Expres nie znam ale za to kleiłem (nie fornir) na Patex Gel. To to samo co Moment ale w formie "nie lejącego" się żelu. Fajnie się rozprowadza ale cena... :sad:
                          Sprecyzujmy, mówisz o Universal Classic Gel?
                          Rozumiem, że fajnie się rozprowadzał?
                          Co kleiłeś?

Zamieszczone przez dj_zibi
                          Mile widziane zagruntowanie wcześniej "rozcieńczonym" klejem powierzchni naprawdę sporo daje.
                          Czym rozcieńczony? Wg karty benzenem, tak?
                          Używałeś oczywiście Universal Classic?

Skomentuj

pattex expres to zwykly klej do drewna cos jak wikol tyle ze sporo lepszy.

Skomentuj

Pattex Ekspress znam i używam, i to jest dokładnie taki nasz wikol, tylko że sporo lepszy.

bazookie pisał o żelu, czyli to ta nowość Pattexu i dlatego mnie tym zaintrygował, bo nie używałem.

Natomiast dj_zibi pisze o rozcieńczaniu Pattexu ekxpress, tak mam to rozumieć? Jeżeli tak, to wodą go zawsze rozcieńczałem. Tylko co ze skrzynkami z mdf'u? Woda za bardzo mu nie służy...

Skomentuj

Z rozpędu napisałem o kleju Patex tym w zastępstwie Henkela Moment, My tu mówimy o zwykłym wikolu od Patexa jak tak to niczym nie rozcieńczam.

Skomentuj

No i mam mały problem. Dociąłem dwa płaty forniru (jesion bo i tak będzie bejcowany na czarno), skleiłem taśmą papierową (nie było żadnej szczeliny), skleiłem na Pattex Universal Classic, docisnąłem, potem położyłem na wierzch równiutką płytę, na nią jeszcze dwie i docisnąłem tują w doniczce z 50L ziemi. Mój fornir jest lekko pofalowany przy słojach, ale sądziłem że się wyrówna po naklejeniu, jednak tak się nie stało. Wziąłem więc żelazko i zacząłem dobrzewać i dociskać tam gdzie były fale i... zanim zauważyłem na łączeniu zrobiła się wielka szczelina na 1mm :shock: Zaszpachlowałem ją na wikol zmieszany z pyłem ze szlifowania -zabarwi go bejca rustykalna czy zostanie jasna kreska? Co zrobiłem źle że się rozlazło i dlaczego w ogóle wyszły fale? Na dolnej ściance to mały problem ale na pozostałych chciałbym uniknąć takich kwiatków.

Skomentuj

Oj, należało pasek forniru dociąć i wkleić.

Skomentuj

Ale dlaczego w ogóle pojawiła się szczelina? Fornir się skurczył od żelazka? Co zrobić żeby nie było fal?

Skomentuj

intensywnie odparowała woda i skurcz jest konsekwencją

Skomentuj

Czaruję...
                                        X