Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Estradowy, a domowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Estradowy, a domowy

Tak jak w temacie chcialbym się dowiedzieć czym rożni się glośnik estradowy od normalnego (domowego)
    Interesuje mnie głośnik http://stx.sote.pl/gde-25-300-8-se.html moje pytania o do niego:

Jak będzie gral w budowie 30l ?
    o ile jest lepszy od LW 1000 alpharda ?

Głośnik ma grać jako subwoofer jeśli okaże sie nie ciekawy to proszę o inne propozycje TYLKO 25 cm

Moim zdaniem jak na subwoofer ma troche wysokie pasmo przenoszenia 100Hz:5000Hz

Piszcie co wiecie na ten temat. :mrgreen:

moim zdaniem na suba się zupełnie nie nadaje... zobacz jakie ma wysokie FS :) to głośnik do satelit nie do subwooferów. a głośniki estradowe mają to do siebie że są robione na jak najwyższą efektywność (spl) często kosztem zejścia dlatego nie stosuje się głośników estradowych 30cm naprzykład do subwooferów takiej średnicy głośniki są na estradzie zarezerwowane na wyższe pasmo natomiast głośnik domowy 30cm potrafi zejść nisko bo ma do tego "predyspozycje" za to jego spl w wyższych częstotliwościach jest znacznie niższy niż u estradowca tej średnicy... trochę zamotane ale chyba dobrze napisane :P

Skomentuj

OK. Dzięki, a co byście doradzili do takiej obudowy ?

Skomentuj

STX 22/140

A tak swoja droga to jaki masz do tego wzmacniacz, jaki metraz pokoju i pozostale audio ?

Skomentuj

A więc tak. Na razie mam wzmacniacz pioneera A-445, metraż hmm... cięzko powiedzieć -\+ 10 m, ale problem w tym że to nie tylko u mnie w pokoju będzie grało, a pozostale audio to na razie nic ciekawego jakieś orginalne kolumienki sharpa, ale tym nie ma się co sugerować. Myślę zrobić centrala na GDN-14-100-8-SK monitorki na GDN-17-140-8-SK i jeszcze jakieś k. podlogole, ale na razie się ad tym nie zastanawialem. Ten STX 22/140 odpada ON MA 22 cm !!!!!!!!! tu chodzi o 25 cm ew. 28 cm max. Jeszcze nie napisłem budżetu jaki mam zamiar przeznaczyć na taki głośnik. Myślę, że to będzie kwota w granicach 100cm. :mrgreen:

[ Dodano: 2010-01-02, 20:13 ]
          GDN-27-450-8-SC a o tym co myślicie ?

[ Dodano: 2010-01-02, 20:22 ]
          Jeszcze nie napisałem wysokichco do tego zestawu. Do każdego myślę dać GDWK-10-200-8-PJ lub GDWT 9/80 8 Ω

Skomentuj

Zamieszczone przez nosmaster
            ...głośniki estradowe mają to do siebie że są robione na jak najwyższą efektywność (spl)
            Tu masz rację.

często kosztem zejścia,dlatego nie stosuje się głośników estradowych 30cm naprzykład do subwooferów takiej średnicy głośniki są na estradzie zarezerwowane na wyższe pasmo
            No tu już nie bo suby na głośnikach estradowych 12" istnieją,tylko że taki głośnik kosztuje.

natomiast głośnik domowy 30cm potrafi zejść nisko bo ma do tego "predyspozycje" za to jego spl w wyższych częstotliwościach jest znacznie niższy niż u estradowca tej średnicy
            Dokładnie.

[ Dodano: 2010-01-02, 20:38 ]
            Seba727, a dlaczego ma być 10" ??

Skomentuj

Bo taki ma otwór ? Mogę go powiększyć co najwyżej do 28 cm

Skomentuj

Zamieszczone przez Seba727
                Jeszcze nie napisałem wysokichco do tego zestawu. Do każdego myślę dać GDWK-10-200-8-PJ lub GDWT 9/80 8 Ω
                e?
                Chcesz zrobic 2way na 10" i takiej wysokotonowce?

Skomentuj

Nieee.
                  10 " ma mieć subwoofer. Monitory i central (nie subwoofer) to będą GDN-17-140-8-SK i GDN-14-100-8-SK. :mrgreen:
                  Myślę zrobić centrala na GDN-14-100-8-SK monitorki na GDN-17-140-8-SK i jeszcze jakieś k. podlogole, ale na

Skomentuj

To po cholere ci te wysokotonowe? zagmatwałeś...

Skomentuj

No może faktycznie, ale staralem się odpowiedzieć na pytanie. :mrgreen:
                      Zamieszczone przez n_omyzs
                      tak swoja droga to jaki masz do tego wzmacniacz, jaki metraz pokoju i pozostale audio ?

Skomentuj

Chcesz do suba dawać wysokotonowe?

Skomentuj

Seba727 napisz o co Ci dokładnie chodzi, co i jak z czym ma grać, bo tworzy się spory zamęt...

Skomentuj

Kurde nie. Przecież to oczywiste. Wtedy to nie będzie sub. Z tymi wysokimitonami to było o moniterach i centralu, nie o subie. No to wróćmy doo tematu, to jaki głośnik proponujecie w granicach 100 zł. :mrgreen:

Skomentuj

Seba727... Rozumiem że chcesz suba tak ? Moje pytanie: czy ma to być głośnik estradowy (duży SPL, z dużym wykopem i poczuciem go na klacie) ? Czy po protu chcesz suba do domu i masz na głośnik 100zł... No i czym to chcesz napędzić...

Skomentuj

Zgadza się chcę zrobić suba. Napędzać go będę wzmacniaczem pioneera A - 445. No i yu właśnie moje pytanie jaki głośnik lepszy estradowy czy domowy chodzilo by mi o to aby bas był niesamowicie potężny i czysty(bez jakiegoś pierdzenia czy brzęczenia) A przedzial cenowy to w granicach 100, ew. 150. Proszę o konkretne odpowiedzi, jaki głośnik lepiej by się sprawował. :mrgreen:

Skomentuj

Napędzać go będę wzmacniaczem pioneera A - 445
                                  Czyli chcesz zrobić suba pasywnego? To trochę mija się z celem. Piszesz, że chcesz do tego jeszcze zrobić monitorki - myślę, że w takim razie lepiej będzie pójść w kolumny 3-drożne. Sub pasywny drogo Cię wyniesie w stosunku do efektu jaki dzięki niemu osiągniesz. Radzę monitorki + sub aktywny lub kolumny 3-drożne. Te dwie opcje cenowo wyjdą podobnie.

Skomentuj

chodzilo by mi o to aby bas był niesamowicie potężny i czysty(bez jakiegoś pierdzenia czy brzęczenia) A przedzial cenowy to w granicach 100, ew. 150.
                                    Zaprzeczasz sam sobie to raz. Dwa, po Twoich wypowiedziach widać, że nie masz pojęcia jak zbudować poprawnego suba. I zapomnij, że będzie Ci to dobrze grało jak masz zamiar zrobić pasywnego suba i zasilić go tym czym masz. Dozbieraj kasy bo za 100zł to szkoda będzie kupować jakikolwiek głośnik w Twoją aplikację.

Skomentuj

można zrobić filtr RC na wejściu wzmacniacza jeśli nie ma narazie nic innego a na sam panel może dozbierac i kupić w późniejszym czasie

Skomentuj

dabyl, Znaczy tak może kolejny raz zamieszałem. Wzmacniacz będzie ten a - 445 , ale do niego podłączę jeszcze tego suba aktuwnego co planuje zrobić, ale na razie wzmacniacza do suba nie mam, może dzisiaj coś wpadnie.

dolphin123, Jak już napisałem to będzie aktywny sub.
                                        Sory że namieszałem.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X