Jestem na etapie budowania obudowy do wzmaka. Będzie zbudowana z aluminiowych kształtowników. chciałbym uzyskać efekt lustra, lub możliwie najlepszy połysk. Użyłem wszystkich dostępnych mi papierów ściernych (ziarnistość od 250 do 2000). teraz obudowa jest matowa. użyłem pasty bhp lecz ciągle widać rysy po papierze ściernym. jeśli macie jakieś sprawdzone sposoby na polerke aluminium byłbym wdzięczny.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jak wypolerować aluminium?
Collapse
X
-
użyłem pasty bhp
Alu nie da sie polerowc to najbardziej wredy material ze wszystkich, jak juz Ci sie uda to mozesz pasta do zebow i filcem ...ale to i tak gowno z tego bedzie... on sam z siebie sie "ciagnie" itp.
Moze masz znajomego na warsztatach szkolnych i na szlifierce magnetycznej przeszlifuje front od tego wzmacniacza... bedzie mial takie regularne rysy jak radmor ... fajnie i ladnie to wyglada ...tak jak na blysk to sie narobisz a i tak nie wyjdzie to co chcesz.
-
Aluminium można polerować i dość szybko można osiągnąć efekt lustra.
Zobacz sobie moją konstrukcję.
http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=967
Tylny panel z gniazdami i potencjometrami jest właśnie wypolerowany. Może nie tak dokładnie jak bym chciał ale nie zajęło mi to dużo czasu.
Po pierwsze papier ścierny aby usunąć wszystkie głębsze rysy jeżeli są. Najlepiej dwa lub trzy rodzaje od grubego do drobnoziarnistego.
Po drugie pasta polerska. Ja używam taką zieloną śmierdzącą pastę zdobytą w galwanizerni. Super sprawa. Kawałek filcu na filc pasta i ręczne polerowanie.
Na sam koniec poleruję jeszcze specjalną pastą do polerowania chromu i alluminium SONAX'a mieszam ją z poprzednią lub samą . Teraz coś trudno ją dostać ale w każdym razie SONAX produkuje coś takiego.
Skomentuj
Skomentuj