Też studiowałem na AE w Katowicach. Miałem przyjemność/nieprzyjemność mieć zajęcia z tym Panem i pamiętam, że raz w środku wakacji musiałem się stawić na terminie poprawkowym w bardzo dogodnym dniu i godzinie (koniec lipca, sobota, godzina 7:00). Z tego co wiem, to Gajowski już nie pracuje na AE, ale mogę się mylić. Krążyły słuchy, że ktoś go złapał na przyjmowaniu łapówki za zdany egzamin z Analizy matematycznej
A z czym masz problem? Bo zadania wszystkie wyglądają podobnie. Trzeba dla tych płaskich porozpisywać równania równowagi i prawie gotowe. Całe takie zadania mi się zdarza rozwiązywać ale to za pieniądze zazwyczaj. Za darmo ci mogę podpowiedzieć jak w którymś problem masz.
2. Suma sil w pionie, powinien wyjść naciąg. Suma momentów względem A, odrobinka trygonometrii i powinien kąt wyjść.
3. Suma momentów względem punktu stylu tylnego koła z szyną, i gotowy nacisk przedniej osi, potem suma sil w pionie i jest nacisk tylnej osi.
5. Srodek ciezkosci trojkata trzeba umiec wyliczyc Z ciezaru na lince, wiedzy ze naciag linki dziala tylko wzdluz linki i kata wyliczyć siłę poziomą i to będzie równe reakcji poziomej. Potem suma sil w pionie, suma momentów względem czego chcesz i wyjdzie.
6. Suma skladowych pionowych naciągów daje ciezar, oba naciagi takie same sa. Naciag tylko wzdluz preta dziala. Sinusy, cosinusy i inne takie i z wymiarów tego wszystkiego oraz skladowej pionowej naciagu masz caly naciag. Reakcje sa takie same jak naciagi.
7. Skladowa pozioma sily P idzie w sciane,pionowa idzie na belke DC. Do tego dochodzi ciezar przylozony w srodku. Liczysz sume momentow wzgledem A. Nacisk podporki na gorna belke jest pionowy, wyjdzie z tej sumy momentow.
Jak juz masz ten nacisk to sie dolna belka zajmujesz. Suma momentow wzgledem D i wychodzi naciag linki.
Do tego wszystkiego oczywiście musisz umiec bez problemów zobaczyć ktora skladowa sily pod jakims katem jest z sinusem, ktora z cosinusem i umiec z tych katow wyliczac wszystkie potrzebne wymiary. Rozumiem ze z tym nie masz problemów? Wystarczy twierdzenie pitagorasa znac i znac wzory na funkcje trygonometryczne - te, że sinus to jest stosunek pionowej przyprostokatnej do przeciprostokatnej i takie tam.
Dzięki wielkie :) funkcje trygonometryczne, pitagorasa, tw cosinusów itp. znam
A studiuje na agh
[ Dodano: 2010-03-24, 13:49 ]
Mógłbyś rozwiązać sobie zadanie 2 i powiedzieć mi conieco dokładniej?? Bo nie rozumiem za bardzo tego zadania ... Nie wiem o co chodzi z ciężarem przypadającym na jednostkę długości, jak tam mam a i b :P
Reszte zadań rozwiązałem, ale pokrótce opisze je i sprawdzisz mnie czy dobrze mniej więcej :)
3. Tutaj na głupi rozum wiedziałem, że na przednie koło będzie nacisk mniejszy niż na tylne, ale suma nacisków na oba koła musi być równa ciężarowi parowozu.
Na przednie koło nacisk mi wyszedł 90kN, a na tylne 200-90=110kN.
równanie momentów: -P+Ra*2+20=0 i z tego mi wyszło Ra=90kN
5. Tutaj problem miałem z wyznaczeniem środka ciężkości, potrzebny do obliczenia momentu jak się domyślam. Założyłem, że przyprostokątne są równe i środek ciężkości wziąłem w połowie, tzn. a/2.
Jeśli chodzi o ten drugi blok sił q1 to też w połowie wziąłem siłę q1=1kN..
W poziomie występuje tylko reakcja od przegubu B w lewą stronę i składowa pozioma siły P pochodzącej od kołowrotka. I ta reakcja przegubu B wyszła mi 4,33kN ( pozioma )
z równania sił pionowych wyszło mi, że Rby+Rd=5,5kN ( Rd to reakcja pionowa od przegubu D )
Z momentów wyszło, że Rd=3,75kN no i Rby w takim wypadku równa się 1,75kN.
6. Hmm tutaj właśnie zastanawiają mnie poziome reakcje od przegubów, bo wg mnie występują, ale się nimi nie zajmujemy tak?
Musimy uwzględnić też ciężar prętów .. Tzn ciężar Q dzielimy na dwa, bo dwa pręty mamy.
Siła naciągu JEDNEGO pręta to będzie połowa ciężaru Q+ P ( ciężar pręta ) TAK? I z tego wychodzi mi wartość jednej reakcji.
7. Tutaj w sumie nie miałem problemów, aczkolwiek nie wiem czy dobrze policzyłem
Musiałęm obliczyć odległość punktu C od ściany, bo było to potrzebne do równania momentów no nie? No i policzyłem z f. tryg.
Nacisk w punkcie C na belke dolną wyszedł mi 3,09kN .. Trochę śmieszny, bo przecież waga pręta i pionowa składowa siły P w sumie wynosi 3,43kN, chyba, że to jest ok ...
No i w pręcie dolnym naciąg wyszedł mi z równania momentów względem punktu D, też musiałem obliczyć odległość przyłożenia siły G2 od ściany. Naciąg wyszedł mi 10,12kN
To by było na tyle :) Jeśli masz chęci, czas to bardzo bym był dźwięczny, gdybyś sprawdził jeszcze moje obliczenia ewentualnie chociaż sprawdził moje rozumowanie
Skomentuj