Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ile planujesz przeznaczyć na następna konstrukę?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ile planujesz przeznaczyć na następna konstrukę?

Witam

Chciałbym zrobić anonimową ankietę, aby zobaczyć ile średnio forumowicze planują wydać pieniędzy na następną konstrukcję kolumn.
    Po prostu jestem ciekawy wyników i chciałbym żeby na forum powstawało więcej podobnych ankiet. Myślę że takie badania są ciekawe.
    Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    1
    do 500zł
    0.00%
    0
    od 500 do 1000zł
    0.00%
    0
    od 1000 do 1500zł
    0.00%
    0
    od 1500 do 2000zł
    0.00%
    0
    od 2000 do 2500zł
    0.00%
    0
    od 2500 do 3000zł
    0.00%
    0
    powyżej 3000zł
    100.00%
    1

Ciekawe dlaczego ? Nie wiesz ile ludzi zaczyna ilu nie, a ilu ciągle to zmienia sprzęt i dąży do coraz to lepszego... Dla mnie nie ma ona sensu.. :wink:

Skomentuj

Trudno powiedzieć ile przeznaczę pieniędzy na kolejne DIY bo nie wiem kiedy to kolejne będzie. Może to będzie 2000zł, a może 5000zł...

Skomentuj

To tylko dla celów statystycznych, aczkolwiek inne granice $ bym postawił znając konstrukcje jakie to powstają w największej liczbie
        Przedziały 200, 400, 800, 1500, 2500 i powyżej 2500zł myślę że byłyby ciekawsze.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
          Ciekawe dlaczego ? Nie wiesz ile ludzi zaczyna ilu nie, a ilu ciągle to zmienia sprzęt i dąży do coraz to lepszego... Dla mnie nie ma ona sensu.. :wink:
          To można pominąć, początkujący zwykle zaczynają od tańszych konstrukcji. Wiem że są osoby które robią sporo nowych konstrukcji i ciągle bawią się tymi tańszymi głośnikami. Są osoby co szukają coraz to lepszego sprzętu i stopniowo kupują coraz to lepsze/droższe konstrukcje.
          Wg mnie akurat w.w. czynniki nie mają większego znaczenia dla ankiety.
          Mnie po prostu interesuje jakie kwoty się najczęściej przeznacza na kolumny.

Skomentuj

dla mnie brakuje kategori - JAK NAJMNIEJ
            buduje to co chce ale jak najmniejszym kosztem

Skomentuj

Moja kolejna konstrukcja będzie tańsza od mojej teraźniejszej (w170s i 27TBFC/G). Dlaczego? od czasu zrobienia tamtej konstrukcji (to chyba już 2 lata) nabrałem większego doświadczenia,i tak jak Paweł S. pisze,zrobię to co chcę jak najmniejszym kosztem :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                dla mnie brakuje kategori - JAK NAJMNIEJ
                buduje to co chce ale jak najmniejszym kosztem
                Bo jest różnica budować a zrobić

ja tam zrobiłem i mam na jakiś czas spokój

Skomentuj

marian, Pawel S., Ja podobnie jak wy, robiąc coraz droższe kolumny można nigdy nie skończyć, goniąc króliczka cały czas.

Skomentuj

Dokładnie. Na dzień dzisiejszy mój faworyt to Oberon II którego mogę zrobić za 4000zł a może i mniej...a co dalej? Więc wolę się jeszcze nacieszyć pracą przy konstruowaniu i spróbować zrobić dobrze grające kolumny (dla mnie) ale za jak najmniejszą kwotę korzystając z własnej wiedzy.

Skomentuj

Prawda jest taka że mając nawet tanie głośniki można się sporo pobawić nietypowymi obudowami, designem etc.
                      W sprzęcie audio nie ma górnej granicy jakości.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
                        Na dzień dzisiejszy mój faworyt to Oberon II którego mogę zrobić za 4000zł
                        za przetworniki u AkustyKa zapłacisz 2680zł, więc aż tyle Cię to nie wyjdzie

Skomentuj

Zamieszczone przez bingant

za przetworniki u AkustyKa zapłacisz 2680zł, więc aż tyle Cię to nie wyjdzie
                          Oooo,revelatory potaniały?

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                            Prawda jest taka że mając nawet tanie głośniki można się sporo pobawić nietypowymi obudowami, designem etc.
                            W sprzęcie audio nie ma górnej granicy jakości.
                            A czy da się zrobić z głośników za powiedzmy 500zł kolumny podobne jakościowo na głośnikach za 3000zł - oczywiście markowych i sprawdzonych?
                            Myślę że tutaj przydatna by była wiedza konstruowania dobrych zwrotnic, żeby ze słąbszych głośników zrobić coś fajnego. Ale te tanie głośniki na pewno mają swoje ogrniczenia.

Zamieszczone przez tomq88
                            marian, Pawel S., Ja podobnie jak wy, robiąc coraz droższe kolumny można nigdy nie skończyć, goniąc króliczka cały czas.
                            To jest niestety prawda. Szukając ideału można się zgubić.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8
                              A czy da się zrobić z głośników za powiedzmy 500zł zrobić kolumny podobne jakościowo na głośnikach za 3000zł - oczywiście markowych i sprawdzonych?
                              Myślę że tutaj przydatna by była wiedza konstruowania dobrych zwrotnic, żeby ze słąbszych głośników zrobić coś fajnego. Ale te tanie głośniki na pewno mają swoje ogrniczenia.
                              Uwierz mi że zrobienie czegoś od podstaw, ślęczenie nad zwrotnicami , nad designem, projektem , testami, budami testowymi etc nawet na teslach daje dużo więcej frajdy i przyjemności niż nawet sklonowanie gotowej konstrukcji.

Skomentuj

takero czy w takim razie z 3way na STX można wydolić jeszcze więcej?

Skomentuj

Robie wzmacniacz i pyknąłem 500-1000 , myśle , że sie zmieszcze :mrgreen:

Skomentuj

Nie wiem , nie bawiłem się tym zestawem, ale wiem że z tesli wyciągnąć można sporo , więcej niż większości się zdaje ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                      Uwierz mi że zrobienie czegoś od podstaw, ślęczenie nad zwrotnicami , nad designem, projektem , testami, budami testowymi etc nawet na teslach daje dużo więcej frajdy i przyjemności niż nawet sklonowanie gotowej konstrukcji.
                                      Mimo że nie mam jeszcze w tym doświadczenia to wiem jaka może być z tego frajda. Sam planuje w niedalekiej przyszłości sprawić sobie zestaw do pomiarów. Odstrasza mnie tylko zakup tych wszystkich części na razie ( dużo cewek, kondensatorów). Na razie chce zbudować przyzwoite stereo z jakiegoś sprawdzonego gotowego projektu. A później bawić się w projektowanie. Przynajmniej ja to tak widzę.

Skomentuj

widzę, że należe do 20% części która zamierza wydać pona 1000zł... mam taki skromny planik, ne beymach i visatonach :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X