Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wizyta u Irka i pierwszy prototyp obudowy do UNIAmpa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

18 coś za większe 13 coś za mniejsze i ma za 6 przesyłke

Skomentuj

No to trzeba pogadać z Irkiem :P

Skomentuj

Na razie nic u niego nie kupicie bo leży w szpitalu, ma raka. w cenę wchodziła śruba i kluczyk. Pewnie parę złotych miał dla siebie do kieszeni i sam ich nie robił tylko zamawiał więc jeszcze taniej można z tym zejść

Skomentuj

najlepiej jeśli sami popatrzycie na to co oferuje w tematach na as "rózne kostki do wzięcia" (http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...=12090&p=128#k)
          albo aluminiowe elementy diy (http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...at=58132&p=3#k)

[nie posądźcie mnie o jakąś reklamę, po prostu szanuje robotę którą odwala irek i liczę że przedsięwzięcie odniesie sukces - chętni na pewno się znajdą sądząc po tym jakie miał wzięcie uniamp zanim dostępne były projekty - ludzie ustawiali się w kolejki żeby kupić w ciemno:P ]

Skomentuj

paldo, gałki kosztują po parę dych za sztukę, szczególnie te duże i szczególnie metalowe...

paldo napisał/a
            Acha, takero, te małe potencjometry to są od balansu i barwy, czy jak? Znaczy małe gałki a ten guzik obok to pewnie mute albo przełącznik wyjść, lub przełącznik na słuchawki?
            Niskie, wysokie, włącznik regulacji barwy
            a czy musi być regulacja barwy?? osobiście uważam że jest to mało przydatny gadżet na który szkoda forsy. nasunęło mi się nawet pytanie czy można będzie sobie wybrać z listy dostepnych podzespołów np. regulacji barwy czy musze brac jak leci?

Skomentuj

przypomniało mi sie:
              - czy zostaną udostępnione schematy i wsad do uC? albo chociaż wysłane osobom, które są chętne zmajstrowania tych wszystkich udogodnień?

Skomentuj

Zamieszczone przez Święty
                a czy musi być regulacja barwy?? osobiście uważam że jest to mało przydatny gadżet na który szkoda forsy. nasunęło mi się nawet pytanie czy można będzie sobie wybrać z listy dostepnych podzespołów np. regulacji barwy czy musze brac jak leci?
                wersji będzie sporo, z barwą , bez barwy, z potekiem , bez potka ;]
                Różne fronty, masa kombinacji ;]

Skomentuj

Jesli znalazło by sie więcej chętnych na gałki to może ja bym mógł skombinować trochę taniej (z naciskiem na: trochę)

Skomentuj

http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...at=58132&p=1#k tutaj są te od usera POLIFONIA
                    a tutaj damper trochę pokazał http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...at=48810&p=1#k
                    Piękne gałeczki :mrgreen:

Skomentuj

Jesli znalazło by sie więcej chętnych na gałki to może ja bym mógł skombinować trochę taniej (z naciskiem na: trochę)
                      Ja myślę że już lepiej dogaduj się z Takero, bo lepiej aby były one już opcjonalnie montowane, skoro maja być i tak nie wiele droższe od zwykłych plastików. Trochę się to mija z celem aby za nie płacić podwójnie - najpierw Takero będzie montował plastiki, a potem wszyscy będą je wymieniać i wrzucać alu :razz: :lol:

No chyba żeby ktoś potrzebowal do innego projektu...

[ Dodano: 2010-01-25, 23:27 ]
                      Właśnie przejrzałem te gałki z as i całkiem spoko są. Cena do 20zł, więc wcale nie tak dużo. Jak bym sobie wzmaka składał to oczywiście że wolał bym dołożyć te 20zł do porządnej gałki (a nawet mniej bo za plastik też trzeba coś płacić więc dokłada się różnicę). Nie jest to jakaś wielka kwota...

Skomentuj

takero, co do frontu to ja bym tam uzyl ceownika a nie plaskownika/blachy. odrazu ladnie nam zakryje potencjometry itp a tanio kupic bo sa juz gotowe profile
                        moge podeslac fotki jak ty wyglada w unitrze

regulacja barwy dzwieku jest potrzebna bo wiele osob jeszcze z niej kozysta. ale trzeba by dodac tam jeszcze jeden otwor na potencjometr od balansu - to akurat przydaje sie czesciej niz korekcja barwy

a jak wyglada pilot? bo chyba bedzie sprzedawany w zestawie?

jak dojdzie jeszcze malowanie i opisy to moze to wygladac naprawde ciekawie

Skomentuj

Mam wrazenie ze na front ktos wrzucal do projektu te wszystkie potki, przyciski i ledy tak jak leciało bez zbytniego przemyslenia :)... pewnie zmieni sie to w ostatecznym projekcie ale na razie ostra kasza jesli chodzi o estetyke i ergonomie :P

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                            Mam wrazenie ze na front ktos wrzucal do projektu te wszystkie potki, przyciski i ledy tak jak leciało bez zbytniego przemyslenia :)
                            Masz złe wrażenie ;]
                            Gdzie masz te braki ?

Zamieszczone przez Pawel S.
                            jakikolwiek rc5.

takero, co do frontu to ja bym tam uzyl ceownika a nie plaskownika/blachy. odrazu ladnie nam zakryje potencjometry itp a tanio kupic bo sa juz gotowe profile
                            Obudowa jest do ceownika dostosowana, tylko nie wiadomo czy będzie gotowy czy gięty.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                              jakikolwiek rc5.
                              Jakikolwiek to chyba zbyt duże uogólnienie. Jeśli będzie pasował pilot z dowolnym adresem to będzie to oznaczało, że również ten od telewizora lub tunera satelitarnego będzie sterować wzmacniaczem, co może być dużym błędem. Ja bym się ograniczył do pilotów RC5 z adresem typowym dla wzmacniaczy.

Mam nadzieję, że nie wyjdzie z tego DIT - (we) Do It (for) Themselves

Skomentuj

Zamieszczone przez cob
                                Jakikolwiek to chyba zbyt duże uogólnienie. Jeśli będzie pasował pilot z dowolnym adresem to będzie to oznaczało, że również ten od telewizora lub tunera satelitarnego będzie sterować wzmacniaczem, co może być dużym błędem. Ja bym się ograniczył do pilotów RC5 z adresem typowym dla wzmacniaczy.
                                i tak i nie
                                zapewne sami zaprogramujemy ten pilot na dana funkcje. wiec jezeli masz pilot do TV w ktorym kilka funkcji nie jest uzywanych (jeden pilot do wielu modeli danej marki) to mozesz je zaprogramowac na wzmacniacz

Skomentuj

Jeśli w grę wchodzi programowanie wzmacniacza pod pilot to tak, ale jest to raczej mało ergonomiczne i użyteczne. Nowe telewizory mają zazwyczaj pilot w pewnym zakresie uniwersalny, który można wykorzystywać ze sprzętem audio, tunerami itp. po przełączeniu trybu na odpowiedni i to ma większy sens. Niestety w tym przypadku proste programowanie wzmacniacza przy założeniu RC5 nie starczy, gdyż bardziej sprawdziłaby się zgodność z jakimkolwiek standardem przy założeniu, że pilot przedstawia się jako audio. Wtedy będzie to działać z dowolnym pilotem, a jakiekolwiek programowanie będzie zazwyczaj zbędne.

Skomentuj

cob, jest programowany przecież...

[ Dodano: 2010-01-26, 20:42 ]
                                    cob, nie przesadzaj, zaprogramowanie paru funkcji wzmacniacza zajmuje chwilę i robi się to raz...
                                    Standardy są różne, więc nie ma sensu preprogramować.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                      cob, jest programowany przecież...
                                      Jeśli chodzi o pilot od telewizora to chyba nie do końca. Wydaje mi się, że jest uniwersalny na tej zasadzie, że może sterować różnymi urządzeniami, ale tylko w jednym standardzie.
                                      Niestety RC5 chyba nie jest już taki popularny. Oprócz Philipsa, który jest autorem standardu chyba nie ma za wiele sprzętu, który z niego korzysta. Podejrzewam również, że sam Philips obecnie raczej RC6 używa...

Skomentuj

Zamieszczone przez cob
                                        Jeśli chodzi o pilot od telewizora to chyba nie do końca. Wydaje mi się, że jest uniwersalny na tej zasadzie, że może sterować różnymi urządzeniami, ale tylko w jednym standardzie.
                                        Więc nie wiesz dalej ocb ;]
                                        Programujesz mikrokontroler, a nie pilota ! :P

Zamieszczone przez cob
                                        Niestety RC5 chyba nie jest już taki popularny. Oprócz Philipsa, który jest autorem standardu chyba nie ma za wiele sprzętu, który z niego korzysta. Podejrzewam również, że sam Philips obecnie raczej RC6 używa...
                                        Bez przesady - nie jest problemem kupno takiego pilota...

Skomentuj

a co mozesz napisac o barwie Irka jak podbija pasma-głownie bass??

Skomentuj

Czaruję...
                                          X