Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odzyskanie danych z pendrive -a

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Odzyskanie danych z pendrive -a

Dziś podczas przegrywania ultra ważnych rzeczy z pendrajwa wykładowcy nagle się wykrzaczył - możliwe że coś nie łączyło i wysunął się w czasie kopiowania (ale z niego, a nie na niego) albo co , w każdym razie system plików przestawił się na RAW...

Macie jakieś sprawdzone metody na walkę z tym problemem ,albo chociaż na zrobienie backupa żeby walczyć dalej bezpiecznie ?

Jak nie da się wejść na pena to poszła tablica alokacji plików.... dlatego przestawił sie na RAW.... często takie miejsce ma na lipnej jakości dyskietkach. Spróbowałbym przeskanować pena programem o nazwie "Portable Ontrack EasyRecovery Professional 6.10.07" Można o w necie spotkać. Ale nie wiem czy się na niego dostanie...

Jeśli nie zadziała trzeba na penie postawić system plików niestety pliki się mogą pójść jechać....

FIXMBR - polecenie XPka

Poszukaj w necie programu lub sposobu odzyskania takich plików.. bo napewno nie jesteś pierwszy któremu sie to stało :)

Skomentuj

Sprawdź też program DMDE. Używałem go do różnych rzeczy z pendrajwami. I zajrzyj do działu o odzyskiwaniu danych na elektrodzie.

Skomentuj

Ontrack EasyRecovery Professional 6.10.07 program dosyć dobry ale nie w wersji portable, kilka razy uratowałem nim dane z dysków hdd, nie wiem jak będzie się zachowywał na pendrive'ach ..

Skomentuj

Moze Ghostem da sie zrobic obraz dysku na wszelki wypadek

Skomentuj

Ja używałem Handy Recover'a . Bardzo przyjemny program, nie raz uratował mi życie po usunięciu paru plików z pendriva. Nie wiem czy da sobie radę z systemem plików RAW... jeżeli nic nie pomoże to zrób szybkie formatowanie do ntfs lub fat, potem spróbuj odzyskać pliki. Easy/handy recoverem. Wykonywanie jakich kolwiek operacji na dysku z utraconymi danymi jest dość niebezpieczne, bo łatwo je utracić całkowicie... Kopi raczej nie uda Ci się zrobić :???:

Skomentuj

Polecam GetDataBack for FAT lub GetDataBack for NTFS. Zależy w jakim systemie plików sformatowany był pendrive :razz:

Skomentuj

Taaaa wszyscy polecą program do odzyskania danych ale najpierw trzeba sfomatować pena... brawo....

Chodzi własnie o to żeby jakimś sposobem odzysać dane a nie jeszcze bardziej rozwalać !!

Spróbowałbym jeszcze wejsc do pena przez Linuxa :)

Skomentuj

Nie chodzi o to że trzeba go formatować po zamazaniu danych. :mad: Właśnie trzeba przeskanować w celu znalezienia zamazanych sektorów lub tablicy alokacji. Można i próbować przez Linuxa...

Skomentuj

Ściągnij samobotujący HirenBoot z adresu:
                    http://www.hirensbootcd.net/

W nim jest programik TestDisk którym naprawisz usterkę:

http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Step_By_Step

http://www.cgsecurity.org/wiki/Data_Recovery_Examples

No i bez paniki-nic nie zginęło poza wpisem do MBR.
                    W moim przypadku było tak że wybrałem dysk, potem "Proced", "Intel", "Analyse" i już tam miałem prawidłowo pokazane partycje i zostało tylko "Save"
                    Jeśli nie pokaże to "Qick search"

Skomentuj

Zamieszczone przez marusmk
                      Ściągnij samobotujący HirenBoot
                      Znam od dawna ale chyba w 7 którą mam nie było tego programiku.. chyba czas ściągnąć najnowszą wersję :) baaardzo przydatna rzecz, druga to WindowsPE oraz jedna z dystrybucji linuxa odpalana z płyty tzw "LIVE" podstawa informatyka

Skomentuj

No niestety - zanim napisałem tego posta przeszukałem pół internetu ;]
                        Strony polskie, angielskie, niemieckie , a nawet parę francuskich ;]
                        Użyłem też wszystkich programów o których tu wspominacie i nic...
                        Tak nawiasem mówiąc to wkurzyła mnie elektroda gdzie w większości tematów ludzie dostawali warny za proponowania oprogramowania za 100zł , normalnie ręcę opadają...

Zamieszczone przez ploter
                        Spróbowałbym przeskanować pena programem o nazwie "Portable Ontrack EasyRecovery Professional 6.10.07" Można o w necie spotkać. Ale nie wiem czy się na niego dostanie...
                        Lipa;]
                        Zamieszczone przez Saginata
                        Sprawdź też program DMDE. Używałem go do różnych rzeczy z pendrajwami. I zajrzyj do działu o odzyskiwaniu danych na elektrodzie.
                        Lipa ;]
                        Zamieszczone przez Argennto_1
                        Ontrack EasyRecovery Professional 6.10.07 program dosyć dobry ale nie w wersji portable, kilka razy uratowałem nim dane z dysków hdd, nie wiem jak będzie się zachowywał na pendrive'ach ..
                        Lipa;]
                        Zamieszczone przez n_omyzs
                        Moze Ghostem da sie zrobic obraz dysku na wszelki wypadek
                        Nie ma takiej opcji niestety...

Itd...

TestDisk też nie pomógł...

Śmiesznie bo jedne programy widziały partycje, inne już nie...

Skomentuj

Spróbuj poszukać programu który zmieni tablice alokacji plików (MBR pena) na FAT

Jedynie bym obrał opcję formata szybkiego na FAT a potem odzywskiwać dane.

Skomentuj

A co dokładnie DMDE pokazuje?

Skomentuj

takero, pewnie gdybyś oddał pena do jakiejś firmy, która się specjalizuje w odzyskiwaniu danych to by Ci to bez problemu odzyskiwali .. Ciekawe jak oni to robią

Skomentuj

Taaaa wszyscy polecą program do odzyskania danych ale najpierw trzeba sfomatować pena... brawo....
                                Dzięki ploter :evil: najpierw mnie zjechałeś, a w kolejnym poście napisałeś dokładnie to samo co ja :twisted:

Skomentuj

Jak masz kolego system plikow typu Raw jak chcesz sformatowac z Fat czy fat32 czy nawet nyfs?? mozna prubowac co prawda zamienic na fata czy nfsa ale to jest zabieg raczej bez skuteczny

Skomentuj

A co dokładnie DMDE pokazuje?
                                    same zera ;]
                                    Spieprzyła się tablica której nie dało się odzyskać...

Zamieszczone przez cudny90
                                    takero, pewnie gdybyś oddał pena do jakiejś firmy, która się specjalizuje w odzyskiwaniu danych to by Ci to bez problemu odzyskiwali .. Ciekawe jak oni to robią
                                    ...mają swoje sposoby

Skomentuj

Wszędzie same zera? Na wszystkich partycjopodobnych rzeczach które można wybrać w okienku Partitions w DMDE zaraz po wybraniu dysku?

Ten pendrive to przypadkiem nie jest Sandisk jakiś?

No i trochę niemądrze jest trzymać jedyną kopię bardzo ważnych danych na pendrive.

Skomentuj

Ten pendrive to przypadkiem nie jest Sandisk jakiś?
                                        dokładnie ;]
                                        No i trochę niemądrze jest trzymać jedyną kopię bardzo ważnych danych na pendrive.
                                        mi to mówisz ? ;]
                                        Wszędzie same zera? Na wszystkich partycjopodobnych rzeczach które można wybrać w okienku Partitions w DMDE zaraz po wybraniu dysku?
                                        wszędzie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X