Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z ad-hoc w godzinad 24.00 - 12.00 dnia następnego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z ad-hoc w godzinad 24.00 - 12.00 dnia następnego

Może ktoś jest na tyle obcykany i pomoże mi z moim problemem

A konkretnie chodzi o zerwanie udostępniania połączenia internetowego przez ad-hoc.

modem z ASTER -> (USB) 1 komp (wifi) -> (wifi) 2 komp <<= tak wygląda owa sieć i problem jest następujący: wszystko hasa elegancko, aż do godziny 24.00 w tym momencie pada internet w kompie 2, siec działa bo bez problemu z 1 kompa na 2 można wejść i na odwrót, tylko internet nie chce hulać na kompie 2. Wszystko wraca do normy automatycznie o godzinie 12 następnego dnia.

Nie wiem o co chodzi, na obu kompach XP pro. Jakiś system zmianowy czy co z tym udostępnianiem :mrgreen:

Wie ktoś coś na ten temat lub ma pomysł ??

Mówiąc modem masz na myśli Router?Bo ze zwykłym modemem nie da się polączyć wifi.

Skomentuj

W Aster od 24:00 do 12:00 internet przyspiesza dwa razy, może to ma to coś z tym wspólnego?

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol1991
        Mówiąc modem masz na myśli Router?Bo ze zwykłym modemem nie da się polączyć wifi.
        nie, mówiąc modem ma na myśli modem a sieć udostępnia przez sieć ad-hoc wifi z kompa...
        czytanie ze zrozumieniem się kłania...
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

sprawdz sobie czy nie masz wlaczonego zarzadzania energii dla kart w windowsie ....

ps pewnie karty to intele2200b/g lub te intel 31x... jakos tak ;p

druga sprawa... czy aby napewno nie masz o 24 odnowienia dzierzawy z dhcp dla modemu astera ? mozesz w nim podbic ttl-a dla choc najprosztrzego ukrycia NATu ktory roisz na komp1 ?

problemow moze byc tu kilka trzeba by troszeczke wiecej szczegolow ;p (np model modemu aster zeby sprawdzic co tam wogole mozesz ustawic ;p )

Skomentuj

Modem to Terayon TJ721x.

http://www.erasme.org/Terayon-TJ720-TJ720x-et-TJ721x

Karta sieciowa w kompie 1 to jakiś Broadcom, w kompie 2 Realtek.

Nie wiem co masz na myśli z tą dzierżawą i tak dalej :wink:

Powiedz mi też gdzie mam wyłączyć zarządzanie energią w karcie ?

W opcjach zaawansowanych karty wifi znalazłem opcje: Tryb oszczędzania energii. A tam 3 opcje do wyboru: Maks. oszczęd. energii, wyłączone, wysoka wydajność. Obecnie ustawione jest na wysoka wydajność. Czy to właśnie w tym miejscu mam to wyłączyć ??

EDIT: Właśnie w drugim kompie zobaczyłem, że jest jakaś zakładka "zarządzanie energią" i w niej jedna opcja tylko " zezwalaj komputerowi na wyłączanie urządzenia w celu oszczędzania energii" , jest ona zaznaczona.

Skomentuj

na obu komputerach WYŁĄCZ zarzadzanie energią ...wiec zablokuj komputerowi mozliwosc wylaczenia karty w celu oszczedzania energii

co do dzierzawy to jest tak: ...modem kablowy otrzymuje dzierzawe adersu IP z serwera DHCP na jakis ustalony czas, np neostrada jak dobrze pamietam na 24h po tym czasie nastepuje odnowienie adresu ( czesto serwer dhcp ustawia sie tak w sieciach operatorskich zeby po wygasnieciu dzierzawy klient dostal inny adres ...)

u ciebie moze byc taka sytuacja ze ten pierwszy komputer ktory robi NAT (potocznie mowiac udostepnia swoje polaczenie innemu komputerowi) trzyma stan polaczenia dla danego adresu i jak się on zmienia o godz 24 (nie koniecznie musi byc inny moze po prostu byc odnowienie adresu co tez moze skutkowac renegocjacja polaczen tcp/ip ) to tamten komp traci necik ....

tak wiec zrob test na tej maszynce komp1 zaraz po "utracie" netu wylacz i wlacz karte sieciową :) (lub obie karty) ...zeby sprawdzic czy to ten problem ;p

ja kiedys nie moglem okielznac kart intela ktore ni jak nie daly sie zmusic zeby wylaczyc im zarzadzanie energia, a tryb ad-hoc taki juz jest ze jak trybu zarzadzania energia nie wylaczysz...to moze sie rozlaczyc i potem nie chce znowu sie polaczyc

jezeli mam byc szczery to zakupil bym ovislinka wl-5460 ap v2 ... i bedziesz sobie robil cuda

wiem ze niby to nie jest rozwiazanie problemu no ale taki kombajn AP to do domowych sieci po prostu cudo mozesz mu zaaplikowac np oprogramowanie APPro to juz mozna sie bawic w polityki QoS dla kazdego z klientow ;p

narazie zrob test ktory ci napisalem i zobaczymy co dalej robic

Skomentuj

Czaruję...
              X