Tak jak w tytule nie jest to 13/40 2 tylko Mission ale wymiary ma identyczne , mam frezarkę ale nie wiem jak zrobić ten frez jakiś szablon czy co widziałem parę konstrukcji na forum z takim pod frezowaniem i wiem że da się to zrobić tylko jak??
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jak domowym sposobem zrobić fraz pod 13/40/2
Collapse
X
-
kombo, :shock: ty masz cnc w domu bo ja nie, a miało być domowym sposobem.
damiani, no ale ten sposób to chyba wymaga ogromnej precyzji w rękach bo wątpie żeby narysować sobie zarys podfrezowania a potem wyfrezować posuwająć po zarysie ręcznie frezarkę bez jakiegoś ograniczenia co nie pozwoliło by wyjść za zarys
Skomentuj
-
toma085, probowalem robic i szablony i odrecznie...
jedyne co wymyslilem to frez okragly + nozyk
wszystko pokazane tutaj
http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...rial&start=100
Skomentuj
-
No jest jeszcze jeden sposób - dosyć partyzancki ale działa. Robisz frez tak jak opisał to damiani tylko niekoniecznie przejmujesz się dokładnością - tam gdzie Ci "wyjedzie" trochę za daleko to tak zostawiasz - tak, żeby głośnik miał ewentualne luzy. Później oklejasz kosz jakąś taśmą klejącą - tylko żeby była śliska i żeby się do niej szpachla za bardzo nie przyklejała. Umieszczasz kosz w za dużym podfrezowaniu i szpary wypełniasz szpachlą samochodową. Jak szpachla zwiąże delikatnie wyjmujesz głośnik i zabierasz się za obróbkę drobnym papierem ściernym. Oczywiście ta metoda sprawdza się tylko przed położeniem forniru albo w przypadku malowania frontów. Ja tak kiedyś robiłem z tym głośnikiem i wyszło całkiem OK.
Ale prawdę mówiąc ten GDN ma brzydki kosz i może lepiej pomyśleć tutaj nad jakąś delikatną maskownicą kosza...
Skomentuj
-
Ja bym to zrobił w następujący sposób: kupujesz mdf grubości powiedzmy 3mm, uzależnione jak głębokie chcesz podfrezowanie. Odrysowywujesz kosz na płycie a następnie według odrysowanego wzoru wycinasz wyżynarką to co niepotrzebne, płytę przycinasz na wiekość frontowej ścianki, przyklejasz ją i gotowe.
Nazywam to oszukaniem podfrezowania :smile:
Metoda chyba lepsza niż trzymanie w rękach frezarki bez żadniego ogranicznika
Skomentuj
-
Zamieszczone przez otomsonoJa bym to zrobił w następujący sposób: kupujesz mdf grubości powiedzmy 3mm, uzależnione jak głębokie chcesz podfrezowanie. Odrysowywujesz kosz na płycie a następnie według odrysowanego wzoru wycinasz wyżynarką to co niepotrzebne, płytę przycinasz na wiekość frontowej ścianki, przyklejasz ją i gotowe.
Skomentuj
-
Wybijcie sobie z głowy frezowanie z ręki, to najpewniej skończy się źle.
Nic sensowengo wam nie doradze, bo sam korzystam tylko z CNC i ewentualnie szablonów tez robionych na CNC.
Gdzieś w sieci jest pokazane jak zrobić szablony do frezowania używając za przymiar głosnika, jak znajdę to wkleje link.
Skomentuj
-
Tak jak pisał marko3T, gdzieś też widziałem ten patent na kopiowanie kształtu zwykłą frezarką tylko że w przypadku tego głośnika pojawia się pewien problem. Jego kant jest dosyć ostry i podejrzewam, że trzeba by go było frezować jakimś bardzo cienkim frezem.Co prawda to tylko kwestia zaopatrzenia się w odpowiednie oprzyrządowanie do pracy no ale nalezy o tym pamiętać
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bingantTakie podfrezowanie można wykonać przy pomocy tulei kopiującej, dołączanej do większości frezarek. Jest z tym trochę zabawy, ale efekt musi wyjść idealnie.Zamieszczone przez toma085bingant, mógł byś napisać coś więcej o tej tulej jak wygląda i jak jej użyć.Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukaszbingant napisał/a
Takie podfrezowanie można wykonać przy pomocy tulei kopiującej, dołączanej do większości frezarek. Jest z tym trochę zabawy, ale efekt musi wyjść idealnie.
toma085 napisał/a
bingant, mógł byś napisać coś więcej o tej tulej jak wygląda i jak jej użyć.
dołączam się do prośby...
Skomentuj
-
Tuleję kopiującą wkręcamy od spodu stopy frezarki.
Robimy podfrezowanie pod kosz za pomocą cyrkla.
Wycinamy otwór właściwy pod głośnik i wstawiamy głośnik do kolumny/frontu.
Odrysowujemy kształt kosza na froncie.
Teraz najgorsze :) i najlepiej, żeby nam ktoś pomógł przytrzymać głośnik.
Tuleja daje nam dystans kilku mm od wzornika(w tym wypadku frontu głośnika), należy ustawić głośnik w taki sposób, aby w osi X i Y był oddalony od naszego rysunku głośnika na froncie płyty o odległość prześwitu wewnątrz tulei pomiędzy jej zewnętrzną krawędzią, a frezem. Brzmi zawile, ale zdjęcie pomoże wyobraźni :)
Taką operację należy przeprowadzić 4 razy, dla każdego rogu osobno.
Będzie trochę zabawy, ale diy to nie wyścigi
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bingantTeraz najgorsze :) i najlepiej, żeby nam ktoś pomógł przytrzymać głośnik.
Tuleja daje nam dystans kilku mm od wzornika(w tym wypadku frontu głośnika), należy ustawić głośnik w taki sposób, aby w osi X i Y był oddalony od naszego rysunku głośnika na froncie płyty o odległość prześwitu wewnątrz tulei pomiędzy jej zewnętrzną krawędzią, a frezem. Brzmi zawile, ale zdjęcie pomoże wyobraźni :)
Taką operację należy przeprowadzić 4 razy, dla każdego rogu osobno.
Skomentuj
Skomentuj