Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak domowym sposobem zrobić fraz pod 13/40/2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak domowym sposobem zrobić fraz pod 13/40/2

Tak jak w tytule nie jest to 13/40 2 tylko Mission ale wymiary ma identyczne , mam frezarkę ale nie wiem jak zrobić ten frez jakiś szablon czy co widziałem parę konstrukcji na forum z takim pod frezowaniem i wiem że da się to zrobić tylko jak??

rysujesz sobie ksztalt i powolutku, ale nie po cichutku ;-) frezujesz do pozadanego efektu, wycinki okregu mozna zrobic z cyrklem ale reszte podfrezowania niestety bez zadnych szablonow

Skomentuj

cnc

Skomentuj

kombo, :shock: ty masz cnc w domu bo ja nie, a miało być domowym sposobem.

damiani, no ale ten sposób to chyba wymaga ogromnej precyzji w rękach bo wątpie żeby narysować sobie zarys podfrezowania a potem wyfrezować posuwająć po zarysie ręcznie frezarkę bez jakiegoś ograniczenia co nie pozwoliło by wyjść za zarys

Skomentuj

toma085, probowalem robic i szablony i odrecznie...
          jedyne co wymyslilem to frez okragly + nozyk
          wszystko pokazane tutaj
          http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...rial&start=100

Skomentuj

No jest jeszcze jeden sposób - dosyć partyzancki ale działa . Robisz frez tak jak opisał to damiani tylko niekoniecznie przejmujesz się dokładnością - tam gdzie Ci "wyjedzie" trochę za daleko to tak zostawiasz - tak, żeby głośnik miał ewentualne luzy. Później oklejasz kosz jakąś taśmą klejącą - tylko żeby była śliska i żeby się do niej szpachla za bardzo nie przyklejała. Umieszczasz kosz w za dużym podfrezowaniu i szpary wypełniasz szpachlą samochodową. Jak szpachla zwiąże delikatnie wyjmujesz głośnik i zabierasz się za obróbkę drobnym papierem ściernym. Oczywiście ta metoda sprawdza się tylko przed położeniem forniru albo w przypadku malowania frontów. Ja tak kiedyś robiłem z tym głośnikiem i wyszło całkiem OK.

Ale prawdę mówiąc ten GDN ma brzydki kosz i może lepiej pomyśleć tutaj nad jakąś delikatną maskownicą kosza...

Skomentuj

Ja bym to zrobił w następujący sposób: kupujesz mdf grubości powiedzmy 3mm, uzależnione jak głębokie chcesz podfrezowanie. Odrysowywujesz kosz na płycie a następnie według odrysowanego wzoru wycinasz wyżynarką to co niepotrzebne, płytę przycinasz na wiekość frontowej ścianki, przyklejasz ją i gotowe.
              Nazywam to oszukaniem podfrezowania :smile:
              Metoda chyba lepsza niż trzymanie w rękach frezarki bez żadniego ogranicznika

Skomentuj

Zamieszczone przez otomsono
                Ja bym to zrobił w następujący sposób: kupujesz mdf grubości powiedzmy 3mm, uzależnione jak głębokie chcesz podfrezowanie. Odrysowywujesz kosz na płycie a następnie według odrysowanego wzoru wycinasz wyżynarką to co niepotrzebne, płytę przycinasz na wiekość frontowej ścianki, przyklejasz ją i gotowe.
                według mnie też najlepszy sposób na takie nietypowe pod frezowania. jest jedna konstrukcja na tych przetwornikach na forum bodajże autorstwa EZO więc możesz zapytać jak zrobił frezy.

Skomentuj

Wybijcie sobie z głowy frezowanie z ręki, to najpewniej skończy się źle.
                  Nic sensowengo wam nie doradze, bo sam korzystam tylko z CNC i ewentualnie szablonów tez robionych na CNC.

Gdzieś w sieci jest pokazane jak zrobić szablony do frezowania używając za przymiar głosnika, jak znajdę to wkleje link.

Skomentuj

Takie podfrezowanie można wykonać przy pomocy tulei kopiującej, dołączanej do większości frezarek. Jest z tym trochę zabawy, ale efekt musi wyjść idealnie.

Skomentuj

bingant, mógł byś napisać coś więcej o tej tulej jak wygląda i jak jej użyć.

Skomentuj

Tak jak pisał marko3T, gdzieś też widziałem ten patent na kopiowanie kształtu zwykłą frezarką tylko że w przypadku tego głośnika pojawia się pewien problem. Jego kant jest dosyć ostry i podejrzewam, że trzeba by go było frezować jakimś bardzo cienkim frezem.Co prawda to tylko kwestia zaopatrzenia się w odpowiednie oprzyrządowanie do pracy no ale nalezy o tym pamiętać

Skomentuj

Zamieszczone przez bingant
                          Takie podfrezowanie można wykonać przy pomocy tulei kopiującej, dołączanej do większości frezarek. Jest z tym trochę zabawy, ale efekt musi wyjść idealnie.
                          Zamieszczone przez toma085
                          dołączam się do prośby...
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

hmm cóż chyba będzie bez pod frezowania ale wtedy to i wysokotonówki chyba nie wpuszczać?

Skomentuj

toma085, wysokotonówke wpuść w podfrezowanie, na nią jego brak bardziej działa niż na średniaka.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                                bingant napisał/a
                                toma085 napisał/a

dołączam się do prośby...
                                po południu wstawię fotki poglądowe

Skomentuj

po południu wstawię fotki poglądowe
                                  ok fajnie

Skomentuj

Tuleję kopiującą wkręcamy od spodu stopy frezarki.
                                    Robimy podfrezowanie pod kosz za pomocą cyrkla.
                                    Wycinamy otwór właściwy pod głośnik i wstawiamy głośnik do kolumny/frontu.
                                    Odrysowujemy kształt kosza na froncie.
                                    Teraz najgorsze :) i najlepiej, żeby nam ktoś pomógł przytrzymać głośnik.
                                    Tuleja daje nam dystans kilku mm od wzornika(w tym wypadku frontu głośnika), należy ustawić głośnik w taki sposób, aby w osi X i Y był oddalony od naszego rysunku głośnika na froncie płyty o odległość prześwitu wewnątrz tulei pomiędzy jej zewnętrzną krawędzią, a frezem. Brzmi zawile, ale zdjęcie pomoże wyobraźni :)
                                    Taką operację należy przeprowadzić 4 razy, dla każdego rogu osobno.

Będzie trochę zabawy, ale diy to nie wyścigi

Skomentuj

Teraz najgorsze :) i najlepiej, żeby nam ktoś pomógł przytrzymać głośnik.
                                      Tuleja daje nam dystans kilku mm od wzornika(w tym wypadku frontu głośnika), należy ustawić głośnik w taki sposób, aby w osi X i Y był oddalony od naszego rysunku głośnika na froncie płyty o odległość prześwitu wewnątrz tulei pomiędzy jej zewnętrzną krawędzią, a frezem. Brzmi zawile, ale zdjęcie pomoże wyobraźni :)
                                      Taką operację należy przeprowadzić 4 razy, dla każdego rogu osobno.
                                      :shock: jednak będzie bez pod frezowania.

Skomentuj

toma085, a nie mozesz tego zrobic tak jak ja pokazalem? bo bardzo szybko idzie w MDFie.
                                        no chyba ze nie masz MDFu :P

Skomentuj

Czaruję...
                                        X