hermes, świetny kawałek! Dziękuje, właśnie o coś takiego mi chodzi Gdybyś podał jeszcze kilka tytułów, albo chociaż wykonawców to byłbym bardzo wdzięczny
Słucham dalej, kolejnych utworów i muszę powiedzieć, że jest bardzo OK :)
Kawałek Cherry - na 18AWX+Ceramik wiolonczela (bo to chyba wiolonczela?) brzmi genialnie (choć to raczej zasługa wiolonczeli samej w sobie )
hermes, przesłuchałem kilka kawałków które podałeś i niektóre są na prawdę świetne, szczególnie pasuje mi klimat Beth Orton, chociaż Agnes Obel - Riverside też wpada w ucho
n_omyzs Erykah Badu znałem już wcześniej i trzeba powiedzieć, że ma swój orginalny styl, mi osobiście nie wszystkie jej kawałki się podobają ale jest pare które goszczą na mojej liście
dabyl zgadzam się z tobą w stu procentach, płyta miażdży wszystko! Przez ostatnie kilka dni nie rozstaje się z nią ani na chwile :)
Od siebie mogę polecić jeszcze dwie ciekawe nutki:
Całkiem niedawno mocno zagłębiłem się w suity Bacha w wykonaniu Rostropowicza i to tylko pogłębiło moją miłość do brzmienia wiolonczeli. Przyznam, że nie jestem specjalnym miłośnikiem muzyki klasycznej, w kategoriach "znawcy" wypadam tutaj wręcz żałośnie, ale czasem warto poszerzać swoje horyzonty - ludzie, którzy tego nie robią (nawet w kategoriach tylko muzycznych) wyrządzają sobie, uważam, wielką krzywdę. Polecam posłuchać.
A jeśli chodzi o mój ulubiony gatunek, którym jest, jak zapewne wiecie, spokojny i melancholijny, często i depresyjny, metal ( ) to ostatnio mocno zaprzyjaźniłem się z Mournful Congregation i jest to to, co bardzo mi odpowiada. Obecnie jestem na etapie płyty The Dawning Of Mournful Hymns (jest na niej m.in. kawałek podsunięty przez Ciebie raven, czyli Heads Bowed - niesamowicie "zawodzące" gitary - takie The Wailers funeral doom metalu ) i pozostanę przy niej jeszcze chwilę - i to dłuższą.
Kolejna kapela, którą również owymi czasy "męczę" jest włoski Stroszek. Rysiek Riedel powiedział kiedyś na jednym z koncertów Dżemu (piszę z pamięci więc brzmiało to pewnie inaczej - ale sens mam nadzieję zachowam): "posłuchajcie dźwięków gitar akustycznych, które kocham i nie mógłbym bez nich żyć - chociaż na nich nie gram (śmiech)" - i przyznaję, że ja mam tak samo :) http://www.youtube.com/watch?v=jJj5M57-aGc
Skomentuj