tylko zapomnialem dodac ze za ferzarke cnc z mdfu ;-) zwego czasu interesowalem sie tym troche, nawet prototyp zrobilem ale przyszly studia i projekt odszedl w kat
ogolnie za dwa tysiaki mozna zrobic o wiele lepsza zabaweczke (zabaweczke - bo inaczej si tego nazwac nie da :) )
Też to ostatnio oglądałem Tylko trzeba wziąć pod uwagę że to DIY :) Co prawda na trochę większą skalę ale jednak... Wyglada całkiem spoko, tylko teraz pytanie jak pracuje...
ogolnie za dwa tysiaki mozna zrobic o wiele lepsza zabaweczke (zabaweczke - bo inaczej si tego nazwac nie da :) )
wliczasz w to czas ? Nie sądzę :)
Frezarki nie potrzebuję ja, tzn nie zupełnie
Szukam czegoś takiego do pracy z pvc, innymi tworzywami, a być może czasami metalem do IMD PAN.
[ Dodano: 2010-01-31, 23:13 ]
Zresztą - mnie nie interesuje tyle sprzęt za konkretnie 2kpln, co po prostu cnc jak najtaniej ;]
Sprzęt nawet fajny tylko ma dwie wady trochę małe pole pracy i sposób mocowania materiału zalęta tego uządzenia jest jego dokladność 0,5mm jest ok jak za tą kasę.
Szukam czegoś takiego do pracy z pvc, innymi tworzywami, a być może czasami metalem do IMD PAN.
na takim czyms to najwyzej lekkie drewno albo styropian :]
Zamieszczone przez Hubertoos0222
zalęta tego uządzenia jest jego dokladność 0,5mm
to jest wlasnie najwieksza wada, 0,5mm to strasnie malo, katu prostego na elemencie wielkosci pola pracy juz nie osiagniesz
no i jak po kilku dniach urzywania zacznie lapac luzy to sie nagle okarze ze z 0,5mm zrobilo sie 1mm albo i wiecej :]
poprostu nie miejcie zludzen ze ta frezarka z aukcji to jakis osmy cod swiata, ona sie nadaja najwyzej do wiercenia w pcb i tyle
a jak ktos planuje ja kupic do bardziej wymagajacych prac to bedzie to strata pieniedzy
- nie podał srednicy i skoku srob napedowych ! ...to bardzo wazne zeby ocenic jej przydatnosc jak potrzebujesz wykonac "sporo" operacji moze sie okazać ze zajmie ci cos np 8h a przy takim czyms wrzeciono dlugo nie pociagnie ;p
- nie podał momentu trzymajacego silnikow, (patrzac "na oko" na ich rozmiar wiecej niz 0,6Nm nie maja)
- nie podał czy sterownik umozliwia prace mikrokrokową oraz jaką maja maksymalna wydajnosc pradową (zapragniesz kupic wiekszy silnik na alledrogo i bedzie problem :d)
- nie podał czy lozyska liniowa umozliwiaja kasowanie luzów (bez tego sie wrecz nie obejdzie !)
- wałki maja zapewne 16mm srednicy przy ich długosci 50cm (dlugosc handlowa prowadnic oraz szacujac po polu pracy i "zapasu po bokach" to za malo beda sie uginac ;p
na osi X mozna latwo je podeprzec na srodku niestety bedzie to wtedy wymagalo zmiany obudowy lozyska liniowego na cos takiego: http://www.akcesoria.cnc.info.pl/pli.../obudowaop.jpg
na os Y trzeba by dac co najmniej 20mm ...
- nie da sie kupic rozsadnego wrzeciona za 200zł ;p .... koles po prostu dorzuca dremelka do tego ;p pierwsze rozsadne wrzeciono ktorym mozna robic cos poza pcb i wycinaniu styropianu w zjadliwej cenie to KRESS 800 FME
podsumowując, świetnie przygotowany opis aukcji dla ludzi którzy nie znaja się bądz nie interesująsie kompletnie tymi zagadnieniami i po prostu zobaczyli ladną reklamę, bardzo ładnie koleś unika informacji które akurat tutaj są PODSTAWOWE bez których wogóle nie zabiera się za kupno, projekt urzadzen tego typu :)...
nadaje się by od czasu do czasu zrobic cos w plexi itp, (nie za duzo i nie za czesto ;p), i robienie pcb , oraz jest swietną baza do nauki
za 2tys da się złozyc lepsza zabawke
heh szkoda ze moja lezy w kawałakch juz spoory czas i czeka na "nabranie mocy prawnej" hehe, damiani jak tam twoje postępy ?? bo pamietam że też cos kiedys kompletowałes ;p ??
zanim ktos kupi cos takiego na alledrogo niech najpierw przejzy http://www.cnc.info.pl/
Na stronie głownej elektrody jest przyklejony temat o CNC za 250zł, wiadomo własnoróbka i żaden hi end ale cena powala, tylko ilość włożonej pracy jest dość spora.
Moge się spytać kolegi co pracuje w firmie importującej elektronarzędzia, może u nich takie coś będzie tańsze. Kiedyś mi prponował taka mini tokareczke za 800zł ale nie skorzystałem :smile: , może mini cnc też mają. 2 tys z jednej strony mało z drugiej jednak troche dużo jak na frezowanie pierdół. Pewnie do ciągłej pracy sie nie nadaje bo sie rozleci po paru tyg albo złapie takie luzy, że się nie da frezować.
Na stronie głownej elektrody jest przyklejony temat o CNC za 250zł, wiadomo własnoróbka i żaden hi end ale cena powala, tylko ilość włożonej pracy jest dość spora.
Widziałem :)
Gdyby to było dla mnie jako zabawka to pewnie w wakacje bym się za to wziął, jednak problem polega na tym do wakacji jeszcze pół roku
Moge się spytać kolegi co pracuje w firmie importującej elektronarzędzia, może u nich takie coś będzie tańsze. Kiedyś mi prponował taka mini tokareczke za 800zł ale nie skorzystałem :smile: , może mini cnc też mają. 2 tys z jednej strony mało z drugiej jednak troche dużo jak na frezowanie pierdół. Pewnie do ciągłej pracy sie nie nadaje bo sie rozleci po paru tyg albo złapie takie luzy, że się nie da frezować.
A ma ktoś w domu taką frezarkę DIY czy też taką z linka ?
Skomentuj