Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cewka 500mH

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Cewka 500mH

Witam, potrzebuję cewki o indukcyjności 500mH. Czy ktoś wie gdzie można taką dostać? Jeżeli nie to pozostaje mi nawijanie samemu. Wiem jak wyliczyć liczbę zwoi, ale nie wiem z czego to zrobić, jaki drut i jaki rdzeń zastosować. Znalazłem kubkowy o Al 5500nH, co wyjdzie mnie tylko 300zwoi :) Bo jakoś nawijać 1000zwoi nie widzi mi się :P

Jeszcze mam pytanie innego typu. A mianowicie, czym mogę zastąpić tranzystor MPSA18?

www.polink.com.pl ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Gorsen13
      Witam, potrzebuję cewki o indukcyjności 500mH. Czy ktoś wie gdzie można taką dostać?
      zapytaj w polinku

Skomentuj

potrzebuję cewki o indukcyjności 500mH
        czy aby napewno az tyle? :shock:
        lepiej sprawdz jednostki lub przecinki

Skomentuj

No właśnie, do czego potrzebujesz takie mega trafo :?:

Skomentuj

W polinku coś mi się wydaje, że drogo to może wyjść, skoro 700mH kosztuje 63zł, a ja bym brał jeszcze na zamówienie...

Pawle S. i DIGIPROCOMP, spokojnie :P Na pewno się nie pomyliłem:) Potrzebuję tej cewki do efektu gitarowego - wah'a. Zapodam może fotkę:
            Jak widać ta cewka wcale nie jest duża, więc gdybym chciał sam to nawinąć to jakiej grubości kabla użyć? on musi być jakoś powlekany czy wystarczy zwykły miedziany? mam zamiar nawinąć go na ten rdzeń http://allegro.pl/item896881158_rdze...0_fi_26mm.html .

Skomentuj

powlekany czy wystarczy zwykły miedziany?
              Zastanów sie co by sie stalo jakby nie był powlekany :) (to nie ma byc uszczypliwe pyt.)

Skomentuj

W polinku coś mi się wydaje, że drogo to może wyjść, skoro 700mH kosztuje 63zł, a ja bym brał jeszcze na zamówienie...
                ale widzisales z jak grubego drutu?
                ty potrzebujesz 0,05-0,1mm wiec cos takiego bedzie duzo tansze
                napisz do nich maila i zapytaj - wszystko robia na zamownienie :P

Skomentuj

Ok, teraz czekam na odpowiedź z polinka :)

Zamieszczone przez Tasior
                  Zastanów sie co by sie stalo jakby nie był powlekany :) (to nie ma byc uszczypliwe pyt.)

Domyślam się, że nie byłaby to już cewka:P

Dostałem dziś odpowiedź z polinka :) niestety "Nie wykonujemy tego typu cewek." A szkoda:/ Wie ktoś gdzie jeszcze mogą zrobić mi taką cewkę? Bo samemu nawijanie tak cienkiego drutu może być nieco kłopotliwe :neutral:

Skomentuj

a sprawdzales w sklepach internetowych?
                    TME? piekarz? itp

Skomentuj

Musisz jeszcze wiedziec jaki prad ma miec ta cewka bo co innego 500mH 10mA a co innego 10A.

Co z tego ze nawiniesz 10mH na jakims rdzeniu jak nie bedzeisz wiedzial ile wynosi prad nasycenia rdzenia.

Skomentuj

w piekarzu patrzyłem nie mają żadnego rodzaju cewek. W TME właśnie sprawdziłem i niestety nie mają :/

Irku, niestety nie mam takich informacji i nigdzie nie mogę tego znaleźć :neutral: Czy po gabarytach cewki można w ogromnym przybliżeniu podać prąd nasycenia? Tak mała cewka raczej ma poniżej 1A... Zresztą jak patrzyłem na gotowe konstrukcje to ludzie dawali przeróżne cewki, robione własnoręcznie, kupcze, 660mH, 500mH, 420mH... i im to grało całkiem przyzwoicie :roll: a wzmianki o prądzie nasycenia nie znalazłem :???:

Skomentuj

Czaruję...
                        X