Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wycinanie otworów w fornirze

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wycinanie otworów w fornirze

Witam !

Jestem już na etapie wykańczania moich pierwszych kolumn :). Oleiłem wszystkie ścianki fornirem (klej Moment). Nadszedł czas na wycięcie otworów pod głośniki w fornirze. Nie wiem jak się za to zabrać. Nie chciałbym, aby fornir mi popękał wzdłuż słoi. Jakie macie na to sposoby.

PS. W niektórych miejscach na fornirze mam zaschnięty klej. Czy dobrze robię usuwając go poprzez szlifowanie papierem ściernym ? Czy można np. użyć rozpuszczalnik ?

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Zamieszczone przez wormux29
    PS. W niektórych miejscach na fornirze mam zaschnięty klej. Czy dobrze robię usuwając go poprzez szlifowanie papierem ściernym ? Czy można np. użyć rozpuszczalnik ?
    dobrze robisz

co do otworow w fornirze, miedzy innymi dla tego otwory wycina sie po fornirowaniu ;-) kup sobie norzyk taki z wylamywanym wkladem, albo zalatw sobie jakis dobry skalpel i do dziela, najgorzej bedzie wyrownac brzego jezeli masz zrobiony frez pod glosniki :)

Skomentuj

W płycie wiórowej mam wycięte otwory pod głośnik. Na to położyłem fornir i teraz jak wyciąć otwór w fornirze. Mam nożyk do tapet, ale tnąc nim boje się, że uszkodzę fornir -> rozerwie się wzdłuż słojów.

Skomentuj

Witaj!

Pozwolę sobie wkleić kilka zdjęć Pawła S , jak za pomocą noża do tapet wyciąć za fornirowane otwory (mam nadzieję, że nie będzie miał mi tego za złe :oops: )

Pozdrawiam,
        Krzysiek191022.

Skomentuj

Witam !

Dziękuje za zdjęcia. Będę próbował walczyć z nożykiem do tapet

Pozdrawiam Serdecznie i dziękuje za odpowiedzi.

wormux29

Skomentuj

wormux29, Twoje obawy są słuszne. Ja niestety też zrobiłem w tej kolejności. Najpierw frezy potem fornir, a to dlatego że nigdy nie posługiwałem się frezarką i wolałem najpierw wyfrezować :P Co niestety okazało się najgorszym czym mogłem zrobić. Wycinanie forniru z otworów jest koszmarne:/ Tam gdzie nie ma podfrezowań jeszcze całkiem przyzwoicie to szło, ale tam gdzie były to nie wytniesz równo. Miałem nożyk ostrzejszy niż te do tapet i na nowych nożykach, a po wycięciu wygląda to nie najładniej. Gdzieniegdzie fornir popękał, poodrywał się. Pewnie jeszcze sporo zależy od użytego forniru...

Skomentuj

Bo nie odcina się do końca tylko się trochę zostawia i doszlifowuje papierem.

Skomentuj

Zamieszczone przez krzysiek191022
                mam nadzieję, że nie będzie miał mi tego za złe
                a niby dlaczego mam cos miec? zdjecia byly robione po to zeby je pokazac... a ze brak czasu na pelny opis to przynajmniej tak pokazesz

jak nie masz frezarki (frez z lozyskiem) to walnij czyms na srodku otworu i odetnij dookola nozykiem
                jak nie masz podfrezowania to nawet nie martw sie o dokladnosc - i tak wszystko przykryje kosz glosnika
                jak masz frezy to niestety ale musisz juz uwazac. odcinasz najwiecej jak sie da nozykiem a reszte papierem sciernym

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                  odcinasz najwiecej jak sie da nozykiem a reszte papierem sciernym
                  Ja mam inny sposób, obcinam jak najwięcej nożykiem a potem szlifierką kątową, przy mniejszych otworach trzeba mieć zużytą tarczę o mniejszej średnicy żeby zmieściła się w otwór , trochę się przy tym dymi z forniru ale szybko można to wykonać, oczywiście tylko okrągłe otwory da się tak doszlifować.

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
                    Ja mam inny sposób, obcinam jak najwięcej nożykiem a potem szlifierką kątową
                    ciekaw jestem jak uzyskasz idealna krzywizne zeby tam glosnik w podfrezowaniu ladnie lezal :P

Skomentuj

O ile dobrze zrozumiałem sposób funiax1, to on to robi w ten sposób, że zakłada na szlifierkę kątową grubszy kamień i szlifuje fornir jego bokiem prowadząc go w płaszczyźnie głośnika.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                        ciekaw jestem jak uzyskasz idealna krzywizne zeby tam glosnik w podfrezowaniu ladnie lezal :P
                        Zamieszczone przez bingant
                        że zakłada na szlifierkę kątową grubszy kamień i szlifuje fornir jego bokiem prowadząc go w płaszczyźnie głośnika.
                        dokładnie tak, a że dużo nie pije i ręce mi nie drżą to wychodzi równo :razz:

Skomentuj

Czaruję...
                        X