Mam pewien problem, alu felgi trochę mi przeżarło... chciałbym je odnowić ale najpierw muszę zedrzeć stary lakier a nie bardzo chce mi się drzeć papierem kilka godzin jedną felgę, czy jest jakiś środek (najlepiej w sprayu) do usuwania lakieru?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Usuwanie lakieru
Collapse
X
-
Raczej jest dostępny i kosztuje około
0,5l - 12,70zł
0,9l - 22zl
ale jeżeli miałbyś problem ze znalezieniem to możesz użyc "TYGRYS" ze śnieżki co kosztuje odpowiednio 10 i 15zł.
Jest jeszcze środek pod nazwą handlową "DC"w butelkach 0,5l i kosztuje 9zł.
Tak apropo jeżeli masz fajne alusy i masz możliwość to oddaj do piaskowania - mniej pracy a na pewno będzie lepszy efekt. :lol:
Skomentuj
-
są to oryginalne felgi Audi 80 tylko ten starszy typ 5 ramienne czyli rzadko spotykane (moim zdaniem ładniejsze od tych nowszych) ale mimo wszystko nie jakieś super mega raczej wolę zrobić to sam z racji tego że mam teraz dużo wolnego czasu, myślałem nad polerką żeby ten lakier zerwać wypolerować i polakierować na nowo, robiłem tak z pewnymi elementami aluminiowymi w starej shlce, lakier o rziwo trzyma się polerki jak podkładu żadnych odprysków itp więc na felgach też powinno się udać a efekt naprawdę fajny :)
Skomentuj
-
Tak apropo jeżeli masz fajne alusy i masz możliwość to oddaj do piaskowania - mniej pracy a na pewno będzie lepszy efekt.
Kuzyn chciał zrobić tak samo ale w zakładzie zajmującym się malowaniem odradzili piaskowanie.
Aluminium jest miękkim stopem (uogólniam) a piaskowaniem łatwo go uszkodzić. W grę wchodzi jedynie czyszczenie przy pomocy jakiejś polerki i malowanie bodajże proszkowo i mogę powiedzieć że efekt rewelacyjny - jak nowe
Skomentuj
-
Prowadziłem mieszalnie lakierów samochodowych i niejednokrotnie widziałem alusy po piaskowaniu i nie moge się zgodzić z opinią otomsono, połowicznie ma on racje jeśłi chodzi o piaskowanie a mianowicie felgi po piaskowaniu nie wyglądają zachęcająco, powstanie na nich porowata powierzchnia(w zależności jakiego ścierniwa użyjemy do piaskowania
- osobiście polecam szkło) ale po położeniu podkładu wypełniającego i późniejszym zmatowaniu go powierzchnia jest jak lustro. Może się wydawać że jest przy tym sporo pracy w sumie czas jaki zajmuje zrobienie kompletu felg(4 szt)to około 4 dni w zależności od wzoru.
Skomentuj
Skomentuj